Breaking News

Αναπτυξιακά Έργα

Άρχισαν οι εργασίες για τη νέα Δημοτική Αγορά και Δημοτικό Χώρο Στάθμευσης

Άρχισαν χθες οι προκαταρκτικές εργασίες για ανέγερση της νέας Δημοτικής Αγοράς και Δημοτικού Χώρου Στάθμευσης.

Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Αντρέας Βύρας ανέφερε ότι ο εργολάβος της εταιρείας Lois Builders, η οποία κέρδισε το διαγωνισμό με την προσφορά της ύψους 5,9 εκατομμυρίων ευρώ για κατασκευή του έργου της Δημοτικής Αγοράς και Δημοτικού Χώρου Στάθμευσης, ξεκίνησε σήμερα τις προκαταρκτικές εργασίες για να ετοιμαστεί ο χώρος και να αρχίσουν τα έργα. Στο χώρο της παλαιάς Δημοτικής Αγοράς βρίσκονται τοπογράφοι οι οποίοι κάνουν τις απαραίτητες μετρήσεις.

Πρόσθεσε ότι το Σάββατο λειτούργησε για πρώτη φορά η προσωρινή Δημοτική Αγορά στο χώρο του τεμένους Ζουχούρι, και εκτίμησε ότι η «πρώτη μέρα λειτουργίας της πήγε καλά και ο κόσμος, πωλητές και αγοραστές έμειναν ικανοποιημένοι». Ο κ. Βύρας είπε πως έλαβαν ορισμένες παρατηρήσεις αναφορικά με το ανώμαλο του εδάφους του χώρου και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου αυτό να επισκευαστεί.

Ο κ. Βύρας ανέφερε ότι ο δημοτικός χώρος στάθμευσης της πρώην Δημοτικής Αγοράς στην Οδό Ερμού έκλεισε για το κοινό από την περασμένη εβδομάδα και μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες ανέγερσης της Δημοτικής Αγοράς και του Δημοτικού Χώρου Στάθμευσης.

Αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τους χώρους στάθμευσης, ο Δήμαρχος είπε ότι γνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα και προέτρεψε το κοινό να χρησιμοποιεί τους άλλους υφιστάμενους δημοτικούς και ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης της περιοχής που είναι σε λειτουργία.

Ηδη, είπε, έχει ήδη αρχίσει τη λειτουργία του ο νέος χώρος στάθμευσης στην αυλή του οικοδομικού συμπλέγματος Ζουχουρί στην οδό Νικολάου Ρώσσου, πίσω από την πρώην Τουρκοκυπριακή αγορά. Ταυτόχρονα ο Δήμος καταβάλλει προσπάθειες ώστε να λειτουργήσει σύντομα ο χώρος στάθμευσης παρά την πολυκατοικία ΔΙΠΑ και επιπρόσθετοι άλλοι χώροι.

Η ανάπτυξη θʼ αποτελείται από δύο κτίρια διαμορφωμένα ως ανεξάρτητες μονάδες ως προς τη λειτουργία τους, αλλά κτιριολογικά συνδεδεμένες μεταξύ τους. Συγκεκριμένα η ανάπτυξη θα αποτελείται από το κτίριο όπου θα στεγάζεται η ανοικτή Δημοτική Αγορά και άλλες εμπλουτιστικές χρήσεις (εστίασης / αναψυχής, πολιτισμού) και το κτίριο που θα παρέχει αποκλειστικά χώρους στάθμευσης. Η ανοικτή Δημοτική Αγορά θα αποτελείται από ανοικτά καταστήματα (κυκλικής μορφής), εστιατόρια, εκθεσιακό χώρο και μπαρ.

Η Δημοτική Αγορά θα έχει συνολικό εμβαδόν 2.000 τ.μ. θα αποτελείται από ισόγειο και μεσοπάτωμα. Στο ισόγειο θα διαμορφωθούν 11 ανοικτά καταστήματα κυκλικής μορφής τα οποία θα φιλοξενούν συνολικά 20 περίπτερα, κοινόχρηστους χώρους υγιεινής και αποθηκευτικούς χώρους. Οι χώροι των ανοικτών καταστημάτων θα καταλαμβάνουν περίπου 700 τ.μ. ενώ τα υπόλοιπα 1.200 τ.μ. θα αποτελούν τοπιοτεχνημένους χώρους πρασίνου.

Στο μεσοπάτωμα θα διαμορφωθούν 4 εστιατόρια-σνακ μπαρ με εμβαδόν περίπου 125 τ.μ. το καθένα, μικρή γκαλερί με εμβαδόν περίπου 110 τ.μ. και υπαίθριος εκθεσιακός χώρος. Στην οροφή του κτηρίου θα τοποθετηθεί φυτεμένο δώμα με αρωματικά κυπριακά φυτά όπου θα χωροθετηθούν 3 μπαρ χωρητικότητας περίπου 150 ατόμων.

Το πολυώροφο κτήριο χώρων στάθμευσης θα υλοποιηθεί σε 2 Φάσεις και κατά την Α΄ Φάση θα κατασκευαστεί το ισόγειο, το μεσοπάτωμα και ένας όροφος. Στο ισόγειο θα χωροθετηθούν τρία γραφεία, ο υποσταθμός της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, ο χώρος φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τα μηχανήματα αυτόματης πληρωμής.

Στο μεσοπάτωμα θα τοποθετηθούν οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και αποθηκευτικός χώρος τα οποία θα εκτείνονται και στον επόμενο όροφο. Κατά τη Φάση αυτή θα δημιουργηθούν 73 χώροι στάθμευσης εκ των οποίων οι 8 θα διαμορφωθούν για χρήση από ΑμεΑ.

Κατά τη Β΄ Φάση θα κατασκευαστούν ακόμα 3 όροφοι συνολικού εμβαδού 3.720 τ.μ. και θα δημιουργηθούν 105 επιπρόσθετοι χώροι στάθμευσης εκ των οποίων οι εννέα (9) θα διαμορφωθούν για ΑμεΑ. Το κτήριο θα είναι μεταλλικής κατασκευής και η είσοδος / έξοδος των οχημάτων θα πραγματοποιείται από την οδό Ερμού.

Το έργο της ανέγερσης Δημοτικής Αγοράς και Δημοτικού Χώρου Στάθμευσης, δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020» και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες.

ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »