Έχουμε θέμα

Τα παιδιά της Λάρνακας δεν έχουν δικαίωματα…

Σε προηγούμενο μας άρθρο αναδείξαμε  τους παιδότοπους, δημόσιους και ιδιωτικούς, που διαθέτει η πόλη μας για τη ψυχαγώγηση των παιδιών μας.

Σήμερα, με το παρών άρθρο επικεντρωνόμαστε στην άλλη όψη του νομίσματος.  Με λύπη μας διακρίνουμε την αδιαφορία των αρμοδίων αρχών για συντήρηση και ανάπτυξη των δημοσίων παιδότοπων και πάρκων παρά την ευνοϊκή τους έκταση και τις προοπτικές βελτίωσης τους. Τρανό παράδειγμα αυτής της ‘κατάντιας’ είναι ο Δημοτικός κήπος, ο οποίος έχει ιδανική τοποθεσία μέσα στο κέντρο της πόλης αλλά παρ’ όλα αυτά δεν αξιοποιείται σωστά. Έχουν αντικατασταθεί μεν  μερικά από τα παλιά παιχνίδια, ωστόσο η άλλοτε καθημερινή κίνηση που χαρακτήριζε τον Δημόσιο κήπο χάθηκε εδώ και χρόνια.

image_4

Τα προβλήματα όμως των δημόσιων πάρκων και παιδότοπων είναι πιο ουσιαστικά από αντικατάσταση μερικών παιχνιδιών και μερική συντήρηση του πρασίνου. Η ασφάλεια των παιδιών όταν χρησιμοποιούν τα παιχνίδια των πάρκων είναι το πρώτο θέμα που θα έπρεπε να απασχολεί τις αρμόδιες αρχές, αφού πολλά από τα παιχνίδια δεν τηρούν τους κανονισμούς ασφαλείας ή και έχουν φθορές που πιθανόν να προκαλέσουν κάποιο σοβαρό ατύχημα σε παιδιά. Επίσης, οι περισσότεροι δημόσιοι χώροι που μπορούν οι οικογένειες να επισκεφθούν για παιχνίδι δεν είναι οργανωμένοι κατάλληλα για να αποτελέσουν κύρια επιλογή των γονιών.

image_2 (1)

Καταρχάς δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι με σκίαση όπου θα μπορούν να καθίσουν οι γονείς και να επιβλέπουν τα παιδιά τους, γεγονός απαράδεκτο για πάρκα και κήπους τέτοιων διαστάσεων. Και σε πολυσύχναστους κήπους όπως είναι ο Δημόσιος Κήπος της Λάρνακας, θα έπρεπε να περιλαμβάνεται μέσα στις βασικές προδιαγραφές του και μια καφετέρια με προσιτές τιμές προς το ευρύ κοινό και όχι να είναι αναγκασμένοι οι γονείς να επισκέπτονται τα γύρω περίπτερα και εστιατόρια.

Επίσης, η αδιαφορία ή αδυναμία του Δήμου αφορά και αρκετά πάρκα της πόλης μας τα οποία παρά τις καλές τους τοποθεσίες και την έκταση τους, εν τούτοις είναι παραμελημένα και καθόλου φιλικά προς οικογένειες. Παραδείγματα πολλά, όπως πχ το πάρκο δίπλα από την εκκλησία Φανερωμένης, το πάρκο έξω από το κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου, το πάρκο Οδησσού στην οδό Καλύμνου κ.α

IMG_6027 (Small)

Είναι καιρός οι αρμόδιες αρχές να δούν με μια πιο σοβαρή ματιά το θέμα αυτό και να βελτιώσουν ουσιαστικά και πρακτικά τους δημόσιους παιδότοπους και πάρκα της πόλης, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν στολίδια της πόλης. Στην τελική ο φορολογούμενος δημότης έχει και δικαιώματα και ένα απ’ αυτά είναι να μπορεί να έχει επιλογές ψυχαγωγίας για το παιδί του.

Η πιο κάτω φωτογραφία από το πάρκο Αγίου Γεωργίου μιλά από μόνη της…ΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ και αυτοί που πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. 

IMG_6170
Επιμέλεια κειμένου
Άνρια Σάββα
Συντακτική ομάδα
city2

Σχετικά νέα

X
Translate »