Breaking News

Γενικά

Συνέντευξη Δ/ντη ΟΑΥ: Όλα όσα ισχύουν στην Β φάση του ΓεΣΥ

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες – Τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο ΟΑΥ

Σε νέα εποχή μπαίνει το σύστημα υγείας της Κύπρου από αύριο Δευτέρα, 1η Ιουνίου, με την εφαρμογή της Β’ φάσης του ΓεΣΥ. Ένα χρόνο, μετά λοιπόν, από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, την 1η Ιουνίου 2019, το Γενικό Σχέδιο Υγείας αναβαθμίζεται και πλέον θα προσφέρει περισσότερες υπηρεσίες στους πολίτες.

Ο Διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, μίλησε στην Offsite και ανέλυσε τις αλλαγές που θα έρθουν με τη Β’ φάση, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

-Τι αλλάζει με την εφαρμογή της Β΄φάσης από αύριο Δευτέρα; 

Από τη Δευτέρα εντάσσονται οι ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες και προστίθενται στο πρώτο πακέτο του ΓεΣΥ που ήταν οι εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες. Δηλαδή προσθέτονται οι εισαγωγές και οι επεμβάσεις όπως και άλλες ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες μέχρι και τον Σεπτέμβριο που θα προστεθούν και οι υπόλοιπες υπηρεσίες.

Τι δεν ισχύει από την 1η Ιουνίου αλλά προστίθεται από 1η Σεπτεμβρίου

  • η φροντίδα υγείας από άλλους επαγγελματίες υγείας (κλινικούς διαιτολόγους, εργοθεραπευτές, λογοπαθολόγους, φυσιοθεραπευτές και κλινικούς ψυχολόγους),
  • νοσηλευτές και μαίες,
  • τα Τμήματα Ατυχημάτων & Επειγόντων Περιστατικών,
  • οι υπηρεσίες ασθενοφόρων,
  • οι οδοντιάτροι,
  • Η ανακουφιστική φροντίδα υγείας και
  • η ιατρική αποκατάσταση.

Σημειώνεται ότι μέχρι να ενταχθούν οι πιο πάνω υπηρεσίες θα συνεχίσουν να παρέχονται όπως ήταν το καθεστώς μέχρι σήμερα

  • Τι ισχύει από αύριο με τις Πρώτες βοήθειες 

Ο ασθενής θα μπορεί να απευθυνθεί στις Πρώτες βοήθειες ιδιωτικών νοσηλευτηρίων αλλά θα επιβαρυνθεί, γιατί η υπηρεσία δεν εντάχθηκε ακόμα στο ΓεΣΥ και παραμένει ως έχει. Παρόλα αυτά, αν χρειαστεί μετά από τις υπηρεσίες των Πρώτων Βοηθειών το νοσηλευτήριο να τον εισάγει για υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας, τότε οι υπηρεσίες θα καλύπτονται δωρεάν στο ΓεΣΥ, νοουμένου ότι και το θεραπευτήριο και ο θεράπον ιατρός είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ. 

Σημειώνεται ότι για να λάβεις εντελώς δωρεάν νοσηλεία ή επέμβαση, θα πρέπει και το νοσηλευτήριο να είναι ενταγμένο στο ΓεΣΥ, αλλά και ο θεράπον ιατρός, σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να καταβάλεις το κόστος σε όποιον από τους δύο δεν είναι ενταγμένος στο σχέδιο.

  • Τι ισχύει με τις γέννες

Οι γέννες είναι  ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες που παρέχονται στο πλαίσιο του ΓεΣΥ όπως όλες οι άλλες υπηρεσίες.

Και στην περίπτωση της γέννας ισχύει το ίδιο όπως και στις επεμβάσεις και εγχειρήσεις, δηλαδή αν ο γιατρός και το νοσηλευτήριο είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ, τότε οι υπηρεσίες είναι δωρεάν.

Η διαφορά είναι ότι για τις γέννες δεν βάλαμε περιορισμό. Για τις άλλες ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες η τιμή μονάδας για κάθε νοσηλευτήριο – γιατί το καθένα θα έχει τη δική του τιμή που θα επηρεάζει την αμοιβή του για κάθε πράξη – ισχύει και θα είναι σταθερή για ένα αριθμό πράξεων. Στην περίπτωση των γέννων δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό πράξεων, δηλαδή θα παραμένει σταθερή η τιμή μονάδας όπως την έχουμε καθορίσει και όσες γέννες κάνει το νοσηλευτήριο – είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό  – η τιμή μονάδας του παραμένει η ίδια.

  • Τι ισχύει με τους Αναισθησιολόγους

Ο ασθενής δεν έχει να κάνει με τον αναισθησιολόγο, καθώς αναλαμβάνει ο γιατρός να συνεργαστεί με κάποιο. Ο αναισθησιολόγος αν είναι γραμμένος στο ΓεΣΥ θα πληρωθεί κατευθείαν από τον ΟΑΥ, ενώ σε περίπτωση που δεν είναι γραμμένος θα πληρωθεί από τον γιατρό. 

  • Με την έναρξη της Β’ φάσης ο δικαιούχος χρειάζεται να κάνει κάτι σχετικά με το σύστημα πληροφορικής; 

Με την έναρξη της Β’ φάσης του ΓεΣΥ, ο δικαιούχος δεν χρειάζεται να προβεί σε κάποια ενέργεια στο σύστημα πληροφορικής. Καταχωρήθηκαν οι δικαιούχοι στο σύστημα πληροφορικής του ΓεΣΥ, υπάρχουν και όσο αυξάνουμε το πακέτο υπηρεσιών θα επωφελούνται, δεν χρειάζεται να κάνει κάτι ο ασθενής. Για παράδειγμα, θα πάει στον ειδικό γιατρό και αν κρίνει ότι χρειάζεται κάποια επέμβαση, θα του εκδώσει παραπεμπτικό και αποφασίσει ο ίδιος σε ποιο νοσηλευτήριο της επιλογής του εντός του ΓεΣΥ θα κάνει την επέμβαση του.

-Πότε θα επανέλθει η πληρωμή αυξημένης εισφοράς;  

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια τρίμηνη καθυστέρηση στη βάση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με τις εισφορές. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις, κάποιοι που συνέχισαν στους χαμηλούς συντελεστές τον Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο οπότε τώρα τον Ιούνιο θα πληρώσουν τον υψηλό συντελεστή. Ενώ, άλλοι που πλήρωσαν τον Μάρτιο υψηλό συντελεστή και Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο χαμηλότερο,  θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο με τον υψηλό συντελεστή. Είναι ανάλογα με το καθεστώς που άρχισαν οι χαμηλοί συντελεστές.

Δείτε παρακάτω πως διαμορφώνονται οι εισφορές σύμφωνα και με τα παραπάνω

φ

Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια και Β’ φάση

-Υπήρχαν δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις λόγω κορωνοϊού; Υπήρχαν νοσηλευτήρια που άλλαξαν γνώμη; 

Προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε αθόρυβα την περίοδο της πανδημίας, να συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις και να προετοιμαστούμε έτσι ώστε να πετύχουμε στον πιο δυνατό βαθμό την συμμετοχή των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, κάτι που πετύχαμε.

Είχαμε επαφές, αλλά ήταν δύσκολες οι διαβουλεύσεις με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Αναγκαστήκαμε λόγω της επίπτωσης στα οικονομικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, άλλα και του ΓεΣΥ που επιδεινώθηκαν, να επιβάλουμε μια έκπτωση κατά 6% στις αμοιβές των νοσηλευτηρίων από εκείνες που προτείναμε στο μνημόνιο. Αυτό δημιούργησε μια απογοήτευση από μέρους των νοσηλευτηρίων και του ΠΑΣΙΝ, αλλά παρόλα αυτά συνεχίσαμε τις διαβουλεύσεις και την προσπάθεια. Επειδή όμως και οι ίδιοι φαινόταν ότι έχουν τη διάθεση να μπουν στο ΓεΣΥ, τελικά έχουμε αυτό το αποτέλεσμα που μας αφήνει ικανοποιημένους.

-Θα αποκατασταθεί η οικονομική αλλαγή; 

Ναι, η επιστολή που έχουμε στείλει αναφέρει ότι μόλις η οικονομία επανέλθει, όταν δηλαδή θα αποκλίνει μόνο 2.2% από τα επίπεδα του 2019, το ΑΕΠ, – τότε θα επανέλθουν οι παλιές ρυθμίσεις του μνημονίου. Θα αναιρεθεί το 6% της έκπτωσης. Όπως ανέφερε και ο κ. Καδής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, ο οποίος πήρε και  κάποιες άλλες διαβεβαιώσεις από την Πολιτεία, αρχές του 2021 θα επανέλθουμε στα επίπεδα του μνημονίου.

-Ποια Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια μπαίνουν στην Β΄φάση

Στη Β΄φάση μπαίνουν 42 ιδιωτικά νοσηλευτήρια. 

Τα μεγάλα νοσηλευτήρια που μπαίνουν είναι

  • Αρεταιειο – Λευκωσία
  • Απολλώνειο – Λευκωσία
  • Mediterranean – Λεμεσός
  • Άγιος Ραφαήλ – Λάρνακα
  • Τίμιος Σταυρός – Λάρνακα
  • Ευαγγελισμός – Πάφος
  • Κυανός Σταυρός – Πάφος
  • Ίασης – Πάφος
  • Λητώ – Ελ. Αμμόχωστος
  • Napa Olympic – Ελ. Αμμόχωστος

Όπως σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, τα υπόλοιπα νοσηλευτήρια είναι μικρότερες Πολυκλινικές και Κλινικές εξίσου σημαντικές.

-Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισε ο ΟΑΥ με την κρίση του κορωνοϊού;

Πρόβλημα ήταν το ότι έπρεπε να προσαρμόσουμε και εμείς τις εργασίες μας, γιατί αρκετοί εργάζονταν από το σπίτι, για να μην μείνουν πίσω οι δουλειές μας. Οι επαφές μας περιορίστηκαν ενώ ήταν μια περίοδος που έπρεπε να αυξήσουμε τις επαφές μας με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για να είμαστε έτοιμοι για την διαβούλευση και την προετοιμασία της Β φάσης. Αυτά τα θέματα μας πήραν λίγο πίσω. Από την άλλη, βέβαια, αξιοποιήσαμε αυτόν τον χρόνο για να κάνουμε άλλα πράγματα για να μην πάει χαμένος ο χρόνος.

Τα αποτελέσματα νομίζω ότι μιλούν από μόνα τους. Πρέπει να αναφέρουμε ότι θα περιμένουμε προβλήματα. Κάνουμε μια πολύ καλή αρχή όσον αφορά τις συμμετοχές, αλλά θα υπάρξουν προβλήματα, είτε που προβλέπουμε είτε που δεν σκεφτήκαμε. Θα είμαστε εδώ να παρακολουθούμε το σύστημα σε συνεργασία με τους γιατρούς τον ΠΙΣ, ΠΑΣΙΝ για να τα διαχειριστούμε. Ο κόσμος πρέπει να δείξει λίγη υπομονή για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε όλο τον όγκο που συσσωρεύτηκε τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα την τελευταία περίοδο. Σταδιακά το σύστημα θα υλοποιηθεί.

-Υπήρξε μείωση στις αμοιβές σε ειδικούς και προσωπικούς γιατρούς λόγω της πανδημίας;

Στο πλαίσιο του ΓεΣΥ έχουμε ενημερώσει και τον ΠΙΣ και τις Επιστημονικές Εταιρείες ότι θα υπάρξει μια μείωση στις απολαβές τους της τάξης περίπου του 10% λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που διέρχεται ο τόπος. Στους προσωπικούς γιατρούς ήδη έγινε, στους ειδικούς  γιατρούς λόγω των μειωμένων περιστατικών που είχαν τον Μάρτιο, Απρίλιο είχαν ούτως η άλλως μειωμένα εισοδήματα, όπου στην ετήσια βάση είναι ένα 5-10%.

Σχετικά νέα

X
Translate »