Τεχνολογία

Ποια επαγγέλματα δημιουργήθηκαν από τα social media;

Eπάγγελμα: “Διαχεριστής Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης ή Social Media Manager”. Πριν από μερικά χρόνια θα σας κοιτούσαν απορημένοι. Σήμερα είναι μια πολύ καλή δουλειά και πλέον αρκετές εταιρείες προσλαμβάνουν εξειδικευμένο προσωπικό που θα φροντίζει για την εικόνα τους στον κόσμο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Τα άτομα αυτά λοιπόν, δεν περνούν το οκτάωρο τους στη δουλειά χαζεύοντας στο Facebook και το Instagram, αλλά είναι υπεύθυνα για την υλοποίηση συγκεκριμένων στρατηγικών και τακτικών οι οποίες μετρώνται πολύ συγκεκριμένα εκ του αποτελέσματος.

 

 

Με τη χρήση των μέσων αυτών να έχει κυριολεκτικά εκτοξευτεί η εξειδίκευση έχει περάσει σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Χαράλαμπος Βρασίδας επιβεβαιώνει στο AlphaNews.live τη νέα αυτή τάση η οποία πλέον επεκτείνεται στα πιο κάτω επαγγέλματα…τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Blogger/Copywriter
Με δεδομένο τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που δημοσιεύονται από τις εταιρείες με τη μορφή post στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος ότι τι κείμενο της προώθησης γράφεται από έναν άνθρωπο. Ένας copywriter είναι υπεύθυνος για τη γραφή των κειμένων τα οποία συνοδεύουν τα βίντεο ή τις φωτογραφίες των προϊόντων. Στόχος του είναι μέσω του κειμένου, να προσελκύσουν τους πιθανούς αγοραστές προϊόντων και να δώσουν όσο πιο συνολική εικόνα γίνεται για το συγκεκριμένο προϊόν.

Social Media Manager
Είναι υπεύθυνος για τη συνολική στρατηγική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης των εταιρειών. Διαχειρίζεται τους λογαριασμούς της εταιρείας σε όλα τα ΜΚΔ και επίσης εκτελεί καθήκοντα Project Manager και Social Media Analyst.

Project Manager
Είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση και διαχείριση των καμπανιών στα κοινωνικά δίκτυα, με σκοπό την προώθηση προϊόντων μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με στόχο την προσέγγιση νέων πελατών για την εταιρεία του. Αναλύει επίσης επί καθημερινής βάσης, τα στατιστικά στοιχεία των ΜΚΔ, τα οποία προκύπτουν από τις διαφημιστικές και marketing καμπάνιες.

Campaign Manager
Είναι υπεύθυνος για το στήσιμο των διαφημίσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την προώθηση τους σε διάφορα στοχευμένα κοινά για καλύτερη απόδοση. Επιπλέον μετά την ολοκλήρωση της διαφημιστικής καμπάνιας, είναι υπεύθυνος για την ανάλυση των αποτελεσμάτων και την επίτευξη στόχων.

Social Media Analyst
Είναι υπεύθυνος για την ανάλυση των μετρήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αναλύει όλες τις μετρήσεις που προκύπτουν από την καθημερινή δράση και διάδραση του κοινού στα ΜΚΔ.

Digital Marketing
Είναι υπεύθυνος για την προώθηση προϊόντων μέσω διαφημιστικών ενεργειών και καμπανιών στα κοινωνικά δίκτυα. Αναλύει τα δεδομένα τα οποία συλλέγονται από τα ΜΚΔ για τη αποδοτικών καμπανιών που στόχο έχουν την προσέγγιση νέων πελατών και την κατάρτιση και προώθηση της εταιρείας μέσα στα κοινωνικά δίκτυα.

 

Είναι οι influencers επάγγελμα;

O influencer (στα ελληνικά: επηρεαστής γνώμης) είναι ένας άνθρωπος ο οποίος μπορεί να επηρεάσει έναν άλλο. Ωστόσο όταν μιλάμε για τον influencer ως επάγγελμα, είναι το άτομο που μπορεί να επηρεάσει πιθανούς αγοραστές ενός προϊόντος προωθώντας το κυρίως στα social media. Ένας influencer αμείβεται από εταιρείες για ένα του ποστ στα social media.

Έτσι από τη στιγμή που υπάρχει αμοιβή, τότε θεωρείται ως ένα επάγγελμα σαν όλα τα άλλα. Η αμοιβή του καθορίζεται συνήθως από τον αριθμό των ατόμων που έχει στο κοινό του (followers). Οι εταιρείες επιλέγουν τους influencers ως τα μέσα με τα οποία θα επιτύχουν τη στρατηγική του μάρκετινγκ τους.

Ο κ. Βρασίδας στην ερώτηση εάν οι influencers είναι επάγγελμα είπε:

“Είναι, αλλά δεν είναι εύκολο. Το να είσαι επικοινωνιακός και καλός στο μάρκετινγκ, δεν σημαίνει ότι είσαι influencer. Πιστεύω ότι το κλειδί για ότι κάνεις είναι το περιεχόμενο. Και φυσικά η στρατηγική πίσω από τον σχεδιασμό, το κοινό, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θα χρησιμοποιήσεις”.

Σχετικά νέα

X
Translate »