Γενικά

Η πρώτη κινητή μονάδα εξέτασης για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΒΙΝΤΕΟ)

Mε στόχο την ενημέρωση, την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία,  το Κέντρο Υποστήριξης Ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV και την μάστιγα του AIDS, έθεσε σε λειτουργία την πρώτη κινητή μονάδα εξέτασης για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Από τώρα και στο εξής, η μονάδα θα εμφανίζεται σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις, και θα λειτουργεί, σε συνεργασία με οργανωμένους φορείς και κοινότητες.

Η πρώτη κινητή μονάδα εξέτασης για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα θα ταξιδέψει σε όλη την Κύπρο και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν το τέστ εύκολα, απλά, δωρεάν και ανώνυμα.

Χρύση Μιχαηλίδου, Συντονίστρια Κινητής Μονάδας Εξέτασης ΣΜΝ – ΚΥΦΑ
“Γίνεται από καταρτισμένο προσωπικό και από νοσηλευτή και από ψυχολόγο πρέπει να γνωρίζει ότι τα αποτελέσματα βγαίνουν σε 15 λεπτά και τα τέστ που κάνουμε είναι HIV, σύφιλη, Ηπατίτιδα Β και Γ.  Αν έρθει κάποιος σήμερα και είχε σεξουαλική επαφή χθες δεν θα έχουμε τα αποτελέσματα για τα χθεσινό θα έχουμε τα αποτελέσματα από 2 βδομάδες και προηγουμένως. ”
Τα αποτελέσματα της εξέτασης έχουν ακρίβεια 99%.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση των περιστατικών που διαγιγνώσκονται θετικοί στον ιό του hiv και αυτό οφείλεται κυρίως στην χρήση μολυσμένης σύριγγας από ουσιοεξαρτώμενους, και τη μη χρήση προφυλακτικών.

Όταν το αποτέλεσμα είναι θετικό είτε σε Ηπατίτιδα είτε σε σύφιλη, οι ασθενείς παραπέμπονται σε ειδικούς γιατρούς ώστε να ακολουθήσουν την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Χρύση Μιχαηλίδου, Συντονίστρια Κινητής Μονάδας Εξέτασης ΣΜΝ – ΚΥΦΑ
“Σε περίπτωση που έχει κάποιο που είναι θετικός στο HIV τότε θα πρέπει να τον παραπέμψουμε να γίνουν επαληθεύσεις τα τεστ, ότι όντως είναι θετικός κάποιος και τότε από εκεί θα τον παραπέμψουν στην Γρηγόριο κλινική που είναι η αρμόδια κλινική για τα άτομα που έχουν τον ιό και θα του παράσχουν την φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να παίρνει. ”

Την ίδια ώρα συνεχίζει να λειτουργεί το σταθερό σημείο εξέτασης στο παλαιό νοσοκομείο Λεμεσού κατόπιν ραντεβού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στην 24ωρη γραμμή επικοινωνίας και στήριξης 1464 για να κλείσουν ραντεβού και να λάβουν πληροφορίες για ψυχολογική και νομική υποστήριξη.

Σχετικά νέα

X
Translate »