Γενικά

Χωρίς στήριξη από το κράτος μονογονιοί, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι – Παλεύουν μόνοι τους…

Δεν λαμβάνουν επαρκή στήριξη από το κράτος, όπως αναφέρουν οι μονογονιοί, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να έχουν φτάσει στα όρια της φτώχειας.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

 

Μετά και την ψήφιση εισοδηματικών κριτηρίων για τη λήψη επιδομάτων, οι οικογενειάρχες δίνουν καθημερινό αγώνα για επιβίωση. Αίτημά τους είναι όπως το κράτος στηρίξει πραγματικά όλους όσοι το έχουν ανάγκη, συμβάλλοντας έτσι και στο θέμα της υπογεννητικότητας.

 

«Θα καταντήσουμε η χώρα των γερόντων»

Σε επικοινωνία της “Χ” με τον πρόεδρο Πολυτέκνων, κ. Ντίνο Ολύμπιο, σχολίασε πως μετά την αποκοπή των επιδομάτων, οι πολύτεκνες οικογένειες έχασαν γύρω στα 80 εκ. ωφελήματα και επιδόματα, ενώ από τότε υπάρχει αισθητή υπογεννητικότητα.

Όπως μας ανέφερε, «όταν δόθηκε αύξηση στο επίδομα τέκνου το 1992, είχαν γεννηθεί 1.189 παιδιά (από το 4ο και πάνω). Ενώ, το 2017, γεννήθηκαν μόνο 345». Ο κ. Ολύμπιος τόνισε τη σημαντικότητα των επιδομάτων, καθώς ο ρόλος τους είναι καθοριστικός στην αύξηση των γεννήσεων. «Ο δείκτης γονιμότητας είχε ανέβει στο 2,3%, ενώ σήμερα ο δείκτης γονιμότητας βρίσκεται μόλις στο 1,2%». Ενώ πρόσθεσε ότι είμαστε από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης στις γεννήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Ολύμπιο, κινδυνεύουμε να καταντήσουμε η χώρα των γερόντων. Όπως ανέφερε, τα εισοδηματικά κριτήρια έχουν σταθεί εμπόδιο στην καταπολέμηση της υπογεννητικότητας. «Οι νέοι δεν παντρεύονται πλέον, δεν κάνουν παιδιά και ο πληθυσμός της Κύπρου, γερνά. Σήμερα, οι νέοι φτάνουν στο 16% και οι συνταξιούχοι στο 15,8%. Οι θάνατοι, στο μέλλον, θα είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις», καταλήγει.

Ερωτηθείς για τα αιτήματα των πολυτέκνων, ο κ. Ολύμπιος ανέφερε ότι ένα από αυτά και το πιο σημαντικό, αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια. Όπως ανέφερε, σήμερα αυτά φτάνουν στις €59.000 και αιτημά τους είναι αυτά όπως ανεβούν στις €100.000. «Μόνο έτσι οι πολύτεκνοι θα ζουν με αξιοπρέπεια και θα μπορούν να προσφέρουν και αυτοί στο κράτος. Τα επιδόματα που δίνονται σήμερα είναι επιδόματα φτώχειας». Ο κ. Ολύμπιος ανάφερε επίσης ότι οι πολύτεκνοι «τιμωρούνται» με τους λογαριασμούς του ρεύματος και του νερού. Δεν υπάρχει κανένα ελαφρυντικό και καμία διαφορετική μεταχείριση σε αυτά τα ζητήματα.

 

«Να αναγνωριστούν και οι τρίτεκνοι ως πολύτεκνοι»

Την πλήρη αναγνώριση από το κράτος ως πολύτεκνες οικογένειες, ζητά η Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας.

Σε επικοινωνία της “Χ” με τον πρόεδρο της Οργάνωσης, κ. Ευθύμιο Στρούθο, αυτός ανέφερε ότι «για να υπάρχει κίνητρο ώστε οι οικογένειες με δύο παιδιά να προχωρούν στην απόκτηση και τρίτου, θα πρέπει η Πολιτεία να τους στηρίξει». Ενώ αναφέρθηκε και στον αριθμό γεννήσεων παιδιών κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τον κ. Στρούθο, ετησίως γεννιούνται ως πρώτα παιδιά της οικογένειας, γύρω στις 3,5 – 4 χιλιάδες, ως δεύτερα ο αριθμός γεννήσεων δεν διαφέρει από τα πρώτα, ενώ ως τρίτα παιδιά γεννιούνται μόνο 1.200. Όσον αφορά το επίδομα τέκνου, αυτό διαφέρει αναλόγως ετήσιου εισοδήματος, ενώ παιδιά πολύτεκνων οικογενειών λαμβάνουν περίπου 50% υψηλότερο επίδομα από αυτό των παιδιών μη πολύτεκνων οικογενειών.

Σημειώνεται ότι μητέρες μέχρι και τριών παιδιών δεν λαμβάνουν κανένα επίδομα, ενώ μητέρες τεσσάρων παιδιών και άνω λαμβάνουν επίδομα πολύτεκνης μάνας. «Η κυβέρνηση παρέχει επίδομα σε οικογένειες τεσσάρων παιδιών και εμάς μας αφήνουν να το κυνηγούμε», ανέφερε ο κ. Στρούθος.

Ενώ τόνισε πως η Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας δεν ζητά στήριξη μόνο των τρίτεκνων οικογενειών, αλλά και αυτών που έχουν ένα ή δύο παιδιά.

 

«Σύνθετο ζήτημα» η υπογεννητικότητα

Το θέμα της υπογεννητικότητας είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα που απασχολεί το Υπουργείο και την κυβέρνηση και το οποίο «δεν είναι μονοδιάστατο. αλλά ένα σύνθετο ζήτημα που για να αντιμετωπιστεί επιτυχώς χρειάζεται ολοκληρωμένη στρατηγική», ανέφερε στη “Χ” η Υπουργός Εργασίας κα Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Σημειώνουμε ωστόσο ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τέτοια στρατηγική… Όσον αφορά τις ενέργειες από πλευράς του Υπουργείου όσον αφορά την αντιμετώπιση του ζητήματος, η κα Αιμιλιανίδου αναφέρθηκε σε μέτρα, τα οποία ωστόσο οι εκπρόσωποι των πολυτέκνων τα θεωρούν ημίμετρα και ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Σύμφωνα με την Υπ. Εργασίας υπάρχει η παροχή πληρωμένης άδειας πατρότητας (διάρκειας μόλις 2 εβδομάδων), η παροχή “Προίκας του Μωρού”, την οποία δικαιούνται οικογένειες που είναι δικαιούχοι ΕΕΕ ή που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, για κάθε νεογέννητο παιδί, ενώ από το 2017 έχει αναγνωριστεί το δικαίωμα της γυναίκας, η οποία αποκτά τέκνο μέσω παρένθετης μητέρας, σε άδεια μητρότητας καθώς και όλων των άλλων δικαιωμάτων που έχει η βιολογική μητέρα.

Ανέφερε ακόμα ότι έχουν επιδοτηθεί περίπου 230 βρεφοπαιδοκομικοί σταθμοί για την εξυπηρέτηση εργαζόμενων γονέων, ενώ προωθείται και η δημιουργία χώρων απασχόλησης των παιδιών κατά τις απογευματινές ώρες και κατά τις διακοπές. Όσον αφορά το Επίδομα Πολύτεκνης Μάνας, η κα Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι από το 2017 άρχισε η σταδιακή επαναφορά του… «Ως πρώτο βήμα συμφωνήθηκε η παροχή ετήσιου ποσού στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων για τα έτη 2017 και 2018», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι δικαιούχες είναι οι πολύτεκνες μάνες με τουλάχιστον 4 παιδιά των οποίων το πιο νεαρό τέκνο συμπλήρωσε την ηλικία των 18 ετών και δεν δικαιούται πλέον επίδομα τέκνου, ενώ από το 2019 το επίδομα αυξήθηκε κατά €100.

Η κα Αιμιλιανίδου πρόσθεσε ωστόσο ότι το επίδομα τέκνου που δίδεται σε πολύτεκνες οικογένειες είναι αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο επίδομα που δίδεται σε άλλες οικογένειες με τα ίδια εισοδήματα. Συγκεκριμένα, το ετήσιο επίδομα που θα λάβει μια οικογένεια με εισοδήματα μέχρι €19.500 η οποία έχει ένα παιδί είναι €475, η οικογένεια με δύο παιδιά θα λάβει €1.140 ανά έτος και η οικογένεια με 4 παιδιά θα λάβει €6.700 ανά έτος. Αναφορικά με το εισοδηματικό κριτήριο για το επίδομα τέκνου, το οποίο καθοριζόταν σε €59.000 για οικογένειες με 2 τέκνα και άνω, από το 2018, το εισοδηματικό κριτήριο είναι κλιμακωτό και αυξάνεται κατά €5.000 για κάθε επιπρόσθετο τέκνο πέραν των 2. Όπως ανέφερε, ενώ πριν την τροποποίηση το εισοδηματικό κριτήριο για οικογένεια με 5 παιδιά ήταν €59.000, τώρα είναι στις €74.000.

Όσον αφορά τις τρίτεκνες οικογένειες, από το 2018, το εισοδηματικό όριο αυξήθηκε από €59.000 σε €64.000. Σχετικά με το αίτημα των τριτέκνων, όπως αναγνωριστούν ως πολύτεκνες οικογένειες, το Υπουργείο ισχυρίζεται ότι οι τρίτεκνες οικογένειες τυγχάνουν αντιμετώπισης όπως και οι πολύτεκνες στα πλείστα ζητήματα. Εννοώντας ότι το επίδομα τέκνου παρέχεται μηνιαίως, όπως και στις πολύτεκνες οικογένειες, ενώ σε ό,τι αφορά την παραχώρηση του επιδόματος τέκνου για τους πρώτους μήνες του κάθε έτους πριν την υποβολή αιτήσεων για κάθε νέο έτος, αυτή γίνεται μέσω αυτόματης πληρωμής πριν την υποβολή της αίτησης.

Ως «σημαντική και πολύπλευρη» χαρακτηρίζει τη στήριξη του κράτους στις μονογονεϊκές οικογένειες η Υπουργός Εργασίας. Όπως μας ανέφερε, «εκτός από το επίδομα τέκνου το οποίο λαμβάνουν ως μονογονιοί, λαμβάνουν επιπροσθέτως και το επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας».

Για παράδειγμα, μια μονογονεϊκή οικογένεια με τρία παιδιά και εισόδημα ως €39.000, θα λάβει επίδομα τέκνου €2.985 ανά έτος (δηλαδή, ποσό που αντιστοιχεί σε €82,91 για κάθε παιδί) και επιπλέον Επίδομα Μονογονεϊκής Οικογένειας €6.480 ανά έτος.

 

Κανένα προτέρηµα για τους µονογονιούς

Όσον αφορά το επίδοµα µονογονιού, αυτό φτάνει µόλις στα 180 ευρώ το µήνα για κάθε παιδί, ενώ για να γίνει κάποιος λήπτης του επιδόµατος, χρειάζονται χρονοβόρες διαδικασίες µέχρι να εγκριθεί και αυτό σταµατά να παρέχεται όταν το παιδί ενηλικιωθεί. Σε επικοινωνία της “Χ” µε τον Σύνδεσµο Μονογονιών, αναφέρθηκε από πλευράς τους ότι ντρέπονται να λένε πως οι µογονονιοί δεν έχουν προτερήµατα. «Μόνο κάποια νηπιαγωγεία έβαλαν στη λίστα προτεραιοτήτων τους µονογονιούς, ενώ υπάρχουν µεµονωµένες συνεργασίες µε δήµους για κάποιες εκπτώσεις. ∆εν υπάρχει επαρκής κρατική παροχή προς τους µονογονιούς, καθώς και από επιδόµατα εξαιρούνται οι µονογονιοί». Αξίζει να σηµειωθεί πως οι µονογονιοί στηρίζονται κυρίως από εθελοντές, που δωρίζουν διάφορα υλικά αγαθά.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »