Breaking News

Επιχειρήσεις

Χρήζει βελτίωσης ο νόμος «ομπρέλα» για τις επιθεωρήσεις η Επ. Εργασίας

Προσπάθεια προκειμένου να ξεπεραστούν τα νομικά ζητήματα που εντοπίζει στο νόμο «ομπρέλα» για τη σύσταση Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων στο Υπουργείο Εργασίας, η οποία θα εποπτεύει την εφαρμογή 28 συνολικά νομοθεσιών για την εφαρμογή των οποίων είναι υπεύθυνο το Υπουργείο Εργασίας, θα καταβάλει τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, ώστε ο νόμος να ψηφιστεί από την Ολομέλεια το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Φακοντή, η Επιτροπή εντοπίζει συγκεκριμένες πρόνοιες οι οποίες χρήζουν βελτίωσης/τροποποίησης και σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία αλλά και τις Υπηρεσίες της Βουλής θα γίνει προσπάθεια ώστε η εξέταση του νομοσχεδίου να ολοκληρωθεί την επόμενη βδομάδα και να ξεπεραστούν τα όποια νομικά προβλήματα υπάρχουν, προκειμένου στις 22 Σεπτεμβρίου να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί.

Ειδικότερα, ο κ. Φακοντής έκανε λόγο για ζήτημα αντισυνταγματικότητας, το οποίο προκύπτει από τη δυνατότητα που δίνεται στην Υπουργό να εντάσσει στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και άλλες νομοθεσίες που θα ψηφιστούν μεταγενέστερα. «Αυτό κρίναμε ότι δεν μπορεί να εισαχθεί στο νόμο διότι υπάρχει σύγκρουση αρμοδιοτήτων μεταξύ νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας» ανέφερε ο κ. Φακοντής, προσθέτοντας ότι οι εκπρόσωποι του Υπουργείου έκαναν αποδεκτή τη διαγραφή του εν λόγω άρθρου.

Επίσης, όπως ανέφερε, εντοπίζονται σημεία στη νομοθεσία από τα οποία πιθανόν να προκύπτει αλληλοεπικάλυψη διαφόρων νομοθεσιών και τα οποία θα χρειαστεί να επαναδιατυπωθούν.

Για παράδειγμα ανέφερε ότι υπάρχει περίπτωση οι επιθεωρητές που θα είναι κάτω από τη διοίκηση του Υπουργείου στη νέα Υπηρεσία Επιθεωρήσεων να προβούν σε συγκεκριμένη καταγγελία για παράβαση νομοθεσιών και την ίδια στιγμή ένας άλλος επιθεωρητής που υπάγεται σε άλλη Υπηρεσία του Υπουργείου να προβεί σε καταγγελία για το ίδιο περιστατικό.

«Έχει διασκεδαστεί αυτή η ανησυχία μας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και εξήγησε ότι το μηχανογραφικό σύστημα «Εργάνη», το οποίο θα χρησιμοποιούν οι επιθεωρητές, θα παρέχει τη δυνατότητα αλληλοενημέρωσής τους.

Ο κ. Φακοντής τόνισε ότι με το νομοσχέδιο θα επιτευχθεί αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία των υπηρεσιών επιθεώρησης και ελέγχου της εφαρμογής διατάξεων 28 νομοθεσιών, για τις οποίες είναι αρμόδιο το Υπουργείο Εργασίας.

«Μέσα από το προτεινόμενο νομοσχέδιο προσδιορίζεται το εύρος των εξουσιών των αρμόδιων επιθεωρητών και βοηθών επιθεωρητών για έλεγχο ως προς τη συμμόρφωση προς 28 νομοθεσίες που προνοούν για τις υποχρεώσεις των εργοδοτών και τα δικαιώματα των εργαζομένων» είπε.

Η Υπηρεσία, συνέχισε, «θα συσταθεί στη διοίκηση του Υπουργείου και θα επιτρέψει τις συστηματικές και στοχευμένες επιθεωρήσεις, τη βέλτιστη αξιοποίηση ολοκληρωμένου μηχανογραφικού συστήματος και την αποτελεσματικότερη στόχευση των επιθεωρήσεων στη βάση σχετικής ανάλυσης κινδύνου».

Πρόσθεσε ότι «μέσα από τη σημερινή συζήτηση τονίσαμε ως ΑΚΕΛ ότι η σύσταση μιας ενιαίας υπηρεσίας θα συμβάλει αποτελεσματικά στο να αντιμετωπιστεί πιο στοχευμένα η αδήλωτη εργασία και θα καταστεί αποτελεσματικότερη η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, γι’ αυτό κρίναμε ως πολύ σημαντικό το νομοσχέδιο αυτό να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας το συντομότερο δυνατό».

Βελτιώνεται ο προγραμματισμός των επιθεωρήσεων

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Ασσιώτης είπε ότι με το νόμο θα υπάρξει μεγάλη βελτίωση στον προγραμματισμό των επιθεωρήσεων. Δεν υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν επιθεωρητές και από την Υπηρεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρήσεων και να επιβάλουν διπλά πρόστιμα, ανέφερε.

Επί τούτου, ο Ανώτερος Λειτουργός του Υπουργείου Εργασίας Άντης Αποστολού ανέφερε ότι για να αποφεύγονται διπλές επιθεωρήσεις στους ίδιους χώρους, ο κάθε επιθεωρητής θα ενημερώνει το σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τις ενέργειές του και ταυτόχρονα θα ενημερώνεται για τις προηγούμενες ενέργειες που έχουν γίνει σε μια συγκεκριμένη περιοχή και τις επιχειρήσεις, από άλλους επιθεωρητές.

Είπε ακόμα ότι μετά τις επιθεωρήσεις οι επιθεωρητές θα ετοιμάζουν μητρώο και δελτίο ελέγχου το οποίο μέσα σε πέντε ημέρες θα αποστέλλεται στους αρμόδιους διευθυντές, που θα έχουν και την ευθύνη της ποινικής δίωξης.

Ξεκάθαρος ο ρόλος των Επιθεωρητών

Ο κ. Ασσιώτης εξήγησε, σε σχέση με την εργοδότηση ατόμων από τον ιδιωτικό τομέα ως βοηθών επιθεωρητών μέσω της αγοράς υπηρεσιών, ότι η Υπηρεσία χρειαζόταν να ενισχυθεί σε συμπληρωματικό και υποστηρικτικό ρόλο με άτομα μέσω της αγοράς υπηρεσιών, τα οποία θα έχουν εντελώς διαφορετικά καθήκοντα από τους επιθεωρητές.

Ξεκαθάρισε ότι είναι πολύ σαφώς καθορισμένα στο νόμο τα καθήκοντα του επιθεωρητή και ότι ο ρόλος των βοηθών επιθεωρητών είναι καθαρά υποστηρικτικός. Όπως ανέφερε, συμπληρώνουν τις ομάδες επιθεώρησης, καθώς είναι ορθότερο η επιθεώρηση να διενεργείται από πέραν του ενός ατόμου, όμως η παρουσία του βοηθού είναι καθαρά υποστηρικτική.

Σχετικά νέα

X
Translate »