Breaking News

Γενικά

Τα άτιμα… πρωτοβρόχια και οι «αχάριστοι» Λαρνακείς

Όποιος δεν παρακολούθησε χθες το μεσημέρι τον Έπαρχο Λάρνακας στα κανάλια έχασε. Απολαυστικότατες διαδοχικές εμφανίσεις. Δεν ήταν μόνο το ύφος με το οποίο περιέγραφε τη νέα καταστροφή στην πόλη του Ζήνωνα. Ήταν και οι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις που έχασε την ευκαιρία να αποκτήσει όποιος τον άκουγε. Διότι βρε παιδιά, δεκαετίες ολόκληρες σπάζαμε το κεφάλι μας, γιατί μόλις πέσουν οι πρώτες σταγόνες, πλημμυρίζουν διάφορες περιοχές στη Λάρνακα (και σε άλλες πόλεις για να είμαστε δίκαιοι). Λοιπόν, από χθες γνωρίζουμε. Φταίνε τα… πρωτοβρόχια!
Μην γελάτε. Μην μένετε με ανοικτό το στόμα κάποιοι. Την τρομερή αυτή αποκάλυψη έκανε χθες ο αξιότιμος Έπαρχος Λάρνακας. Με πάσα σοβαρότητα. Ξεδιπλώνοντας τις φοβερές αυτές γνώσεις του, εξήγησε για ποιο λόγο πλημμύρισαν χθες περιοχές της πόλης του. Φταίνε τα πρωτοβρόχια λοιπόν. Τα αφιλότιμα έρχονται απροειδοποίητα. Ούτε ένα τηλεφώνημα, ούτε ένα sms, ένα email έστω… Ήρθαν προχθές αιφνιδιαστικά, έφεραν –όπως κάνουν κάθε χρόνο σύμφωνα με τον επαίοντα Έπαρχο- μαζί τους λάσπες, φύλλα και ξερά χόρτα και έκλεισαν έτσι τους αγωγούς όμβριων υδάτων. Ως εκ τούτου, η καταστροφή ήταν αναπόφευκτη. Κανονικό μποϊκοτάζ, δηλαδή, από τα αφιλότιμα τα… πρωτοβρόχια. Ούτε καταδρομείς να ήταν. Θυμάμαι το πρώτο σύνθημα που έμαθα όταν υπηρετούσα την στρατιωτική μου θητεία ήταν: «Οι καταδρομείς χτυπούν και φεύγουν». Έτσι και τα πρωτοβρόχια. Κανονική καταδρομική επιχείρηση έκαναν στη Λάρνακα. Χτύπησαν αιφνιδιαστικά πιάνοντας στον ύπνο τους Λαρνακείς, επέφεραν για μια ακόμη φορά τρομερές ζημιές και έφυγαν.
Γιατί μειδιάτε αγαπητοί φίλοι; Δεν κάνουμε πλάκα. Σοβαρά τα λέμε. Τα μεταφέρουμε όπως ακριβώς τα ακούσαμε χθες. Βεβαίως, ο κύριος Έπαρχος ξεδίπλωσε τις εγκυκλοπαιδικές του γνώσεις για τα πρωτοβρόχια και σταμάτησε. Δεν επιχείρησε ποσώς να κάνει επίδειξη και των όποιων ελληνογλωσσικών γνώσεων κατέχει. Δεν προσπάθησε να δείξει κατά πόσο γνωρίζει την έννοια των όρων «πρόληψη» και «αποτροπή». Ούτε φυσικά και των όρων «ανικανότητα», «ανεπάρκεια» και «ανευθυνότητα».
Προφανώς, ο Έπαρχος δεν διαθέτει ούτε και γνώσεις μετεωρολογίας. Αν και, απλώς, θα του αρκούσε να είχε ακούσει το μετεωρολογικό δελτίο των προηγούμενων ημερών. Θα είχε μάθει ότι ερχόταν μπόρα. Έτσι θα ήταν πολύ απλό, γνωρίζοντας ότι η πόλη του είναι επιρρεπής στις πλημμύρες, να έβγαζε τα συνεργεία στους δρόμους (ιδίως στις ευαίσθητες περιοχές) ώστε να ανοίξουν τα φρεάτια. Ή να βρίσκονται σε επιφυλακή, ώστε τα πρωτοβρόχια (που με τόσο γλαφυρό τρόπο μας περιέγραψε χθες, εμπλουτίζοντας… τις γνώσεις μας) τα οποία κουβαλάνε λάσπη, φύλλα και χόρτα, να μην μας έπιαναν στον ύπνο. Να μην τους έπιαναν (την επαρχιακή διοίκηση δηλαδή) κατ’ ακρίβεια στον ύπνο.
Μπορεί να αντιμετωπίζουμε με δόση σαρκασμού την υπόθεση, αλλά έχει και την τραγικότητά της. Για παράδειγμα, η κυρία Σωτήρα στο συνοικισμό Αγίων Αναργύρων, η οποία βγήκε στον ΑΝΤ1 και έκλαιγε, αφού ήταν η δεύτερη φορά που πλημμύρισε το σπίτι της. Και η απάντηση στην πονεμένη αυτή γυναίκα, στους υπόλοιπους πλημμυροπαθείς και όσους ζουν κάθε χειμώνα με αυτό το άγχος, ήρθε καταπελτική από τον αξιότιμο Έπαρχο. Μετά τις προ διετίας κατακλυσμιαίες πλημμύρες στη Λάρνακα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μελέτη για ολόκληρη την πόλη και γειτονικούς δήμους. Αυτή η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2017! Μετά θα χρειαστεί άλλος τόσος καιρός για να γίνει κοστολόγηση των αντιπλημμυρικών έργων. Και βεβαίως, μετά θα προκηρυχθούν προσφορές για τα έργα. Με δυο λόγια, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι.
Αγαπητοί Λαρνακείς, αν τα… πρωτοβρόχια μερικών λεπτών πλημμύρισαν τα σπίτια σας, τα… δευτεροβρόχια, που μάλλον θα είναι εντονότερα, πρέπει να σας προδιαθέτουν για τη χρήση βαρκών. Και φυσικά, όταν μας πιάσει ο χιονιάς για τα καλά, να είστε έτοιμοι να σας «πνίξουν» τα νερά των βροχών! Να θυμάστε, ωστόσο, αυτό που επισήμανε χθες ο Έπαρχος: Θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν είχαν λάβει κάποια μέτρα. Αχάριστοι, αντί να τον ευχαριστήσετε…

Σχετικά νέα

X
Translate »