Επιχειρήσεις

Συνεργατισμός: Αποκαλύψεις, ελλιπής έλεγχος και υπονομεύσεις

Με αναφορές και αποκαλύψεις που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας έκαναν πρεμιέρα οι πρώτες δημόσιες ακροάσεις ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό. Το «βάπτισμα του πυρός» έλαβαν οι Μάριος Κληρίδης και Γιώργος Στροβολίδης, Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής και πρώην μέλος επιτροπείας της ΣΚΤ, αντίστοιχα.

Ο Μάριος Κληρίδης για πρώτη φορά έσπασε τη σιωπή του αναφορικά με τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτηση. Ο κ. Κληρίδης έκανε αναφορά για «συνεχή προσπάθεια υπόσκαψής του» από τον τότε πρόεδρο, που ήταν ο Νικόλας Χατζηγιάννης. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε πληροφορίες που έφθαναν κοντά του οι οποίες ανέφεραν ότι ο Χατζηγιάννης τον υποσκάπτει, χωρίς, ωστόσο, ο ίδιος να κάνει ποτέ αναφορά για κάτι τέτοιο στον Υπουργό Οικονομικών. Ο Μάριος Κληρίδης έκανε εκτενή αναφορά και στον Γιάννο Σταυρινίδη, ο οποίος ξαφνικά απέκτησε «super powers», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αρχικά, σημείωσε, είχε προσληφθεί απλά ως βοηθός του Χατζηγιάννη.

Η σημερινή διαδικασία διήρκεσε περίπου 3μισι ώρες. 

Τόσο ο Μάριος Κληρίδης όσο και ο Γιώργος Στροβολίδης έκαναν επανειλημμένες αναφορές σε «σκιώδεις» δομές που υπήρχαν στον Συνεργατισμό, που και για τους ίδιους ήταν δύσκολο να διασαφηνιστούν, προκειμένου να υπάρχει μια σαφής κατανομή αρμοδιοτήτων και καθηκόντων. Και οι δυο έκαναν λόγο για ένα γενικότερο κλίμα φόβου που επικρατούσε, που δεν άφηνε περιθώρια για ελευθερία απόψεων.

Ο Μάριος Κληρίδης ήγειρε ερωτηματικά και για τα stress test της Pimco. «Στην αρχή, όλοι λέγαμε ότι η Pimco υπερεκτίμησε τις ανάγκες. Στον Συνεργατισμό ήταν μια παράξενη μεθοδολογία. Υπάρχει ερωτηματικό αν τα stress test της Pimco έδειξαν την πραγματική εικόνα του Συνεργατισμού», είπε ο Μάριος Κληρίδης.

Ο Μάριος Κληρίδης είπε χαρακτηριστικά: «Όταν πήγα στον Συνεργατισμό, αιμορραγούσε. Έχανε 200 εκ. τον μήνα».

Από πλευράς του, ο κ. Στροβολίδης έκανε εκτενή αναφορά στη διάκριση αρμοδιοτήτων των μη εκτελεστικών οργάνων. Αναφορά έκανε και για την «εξωφρενική», όπως τη χαρακτήρισε, διαδικασία των συγχωνεύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δυο έκαναν σαφή αναφορά για ελλιπείς ελέγχους και αδυναμία ανταπόκρισης έναντι προκλήσεων και υποχρεώσεων.  Ο κ. Στροβολίδης αναφέρθηκε για «συγχυσμένες δομές των ΣΠΙ. Δεν ήταν εύκολο να βρεις άτομα με σχετική πείρα που να μπορούσαν να βοηθήσουν την κατάσταση», ανέφερε. «Υπήρχαν σοβαρές αδυναμίες στα ΣΠΙ, ακόμη και μετά τη μείωσή τους στα 18. Υπήρχαν τα εξής χαρακτηριστικά: Υπήρχαν αδυναμίες σε θέμα στελέχωσης. Σε πολλά δεν υπήρχαν άνθρωποι με γνώσεις και εμπειρίες. Σε πολλές περιπτώσεις, τρωτό ήταν το θέμα ανεξαρτησίας. Εφ’ όσον ο εσωτερικός έλεγχος δεν δούλευε ανεξάρτητα, ήταν μηδενισμένη η αποτελεσματικότητά του. Υπήρχαν παρεμβάσεις από τους γραμματείς. Το είπαν ξεκάθαρα οι ίδιοι», σημείωσε ο κ. Στροβολίδης.

Και οι δυο δύναται να κλητευθούν εκ νέου, προκειμένου να αναλύσουν συγκεκριμένες αναφορές τους, ενώ η Ερευνητική Επιτροπή θα συνεχίσει τις δημόσιες ακροάσεις της την ερχόμενη Δευτέρα με τους Ανδρέα Τρόκκο, Τάκη Ταουσιάνη και Δημήτρη Θεοδότου.

Πηγή: sigmalive.com

Σχετικά νέα

X
Translate »