Επιχειρήσεις

Η ζημιά που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία στα μάτια

Είναι γνωστό ότι η ηλιακή ακτινοβολία είναι επιζήμια και προκαλει διάφορες βλάβες στα μάτια μας. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε αναλυτικά την ζημιά που μπορεί να προκληθεί σε κάθε μέρος του ματιού ξεχωριστά.

Tην ενημέρωση χορηγούν τα καταστήματα οπτικών Eye Care 4 U

Ξεκινώντας από το δέρμα γύρω από τα μάτια, επειδή το δέρμα είναι πάρα πολύ λεπτό η βλαβερή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες, σημάδια και καρκινώματα τα οποία μπορούν να είναι πάρα πολύ επικίνδυνα!

 

Προχωρώντας στο σκληρό, το άσπρο μέρος του ματιού οι υπεριώδεις ακτίνες μπορούν να προκαλέσουν στεάτιο που είναι λόγω της σκλήρυνσης του επιπεφυκώτα. Ο επιπεφυκώτας είναι μια διαφανές μεμβράνη και καλύπτει το άσπρο μέρος του ματιού και λόγω της σκλήρυνσης δημιούργούνται κίτρινα ανυψωμένα σημεία κοντά στον κερατοειδή. Δεν προκαλεί πρόβλημα στην όραση αλλά μπορεί να πάθει φλεγμονή. Ο επιπεφυκώτας μπορεί ακόμα να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει από πάνω από τον κερατοειδή, κάτι που είναι γνωστό σαν πτερύγιο και εμποδίζει την όραση σε προχωρημένα στάδια.

Ο κερατοειδής χιτώνας, μπορεί να πάθει εγκαύματα από εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο όπως κάθε άλλο σημείο του σώματος. Ξεκινά με μια αίσθηση ξηροφθαλμίας και κορυφώνεται σε πάρα πολύ έντονο πόνο και ίσως προσωρινή θάμβωση της όρασης.

Η ίριδα, το χρωματιστό μέρος του ματιού περιέχει μελανίνη η οποία προστατεύει τον αμφιβληστροειδή (το ‘φιλμ’ στον βυθό του ματιού). Οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμα μάτια έχουν αυξημένο κίνδυνο για ωχροπάθειες και ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (μόνιμη ζημιά στο ‘κέντρο’ της όρασης) και για αυτό συνίσταται να φορούν γυαλιά ηλίου ανελλιπώς.

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι η φωτοευαίσθητη μεμβράνη που καλύπτει το πίσω μέρος του ματιού. Αναλογικά είναι όπως το φιλμ της φωτογραφικής μηχανής και στο κέντρο του υπάρχει η ωχρά κηλίδα όπου έχουμε την πιο ποιοτική όραση. Λόγω της υπεριώδης ακτινοβολίας η ωχρά κηλίδα μπορεί να ξεκινήσει να καταστρέφεται οδηγώντας σε θαμπή όραση ή ακόμα και τύφλωση.

Ο φακός εσωτερικά του ματιού, συγκεντρώνει το φως στο φιλμ του ματιού και ευθύνεται κατά μεγάλο ρόλο στην καθαρότητα της όρασης. Οι ακτίνες UV μπορούν να προκαλέσουν θαμπότητα στον φακό, κάτι που είναι ευρέως γνωστό σαν καταρράκτης. Μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά και η χρήση ποιοτικών γυαλιών ηλίου και καπέλων βοηθά στην πρόληψη του.

Όπως καταλαβαίνετε η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει ο ήλιος είναι συσσωρευτική, πραγματική, πολυεπίπεδη και σοβαρή. Ζώντας σε μια ζεστή χώρα όπως την Κύπρο βλέπουμε τις πιο πάνω παθήσεις και σε πιο μικρές ηλικίες και για ακόμα μια φορά η πρόληψη είναι πιο ωφέλιμη από την θεραπεία.

Εμείς, ως Eye Care 4 U, μέσα από την πολυετή μας πείρα στον τομέα των οπτικών, είμαστε στην διάθεση σας για να σας παρέχουμε τις κατάλληλες συμβουλές για το γυαλί που ταιριάζει στο δικό σας τύπο ματιών. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μας καλέσετε στο 24 655 436 ή 24 662 244 ή να επισκεφθείτε ένα εκ των δυο μας καταστημάτων στην Λάρνακα.

 

Eye Care 4 U, by Tasoula M. Panteli => We Focus on You

 

Σχετικά νέα

X
Translate »