Breaking News

L. A Voice

Ηλιαχτίδα Ζωής. ∆ίνει φώς στη ζωή µας µε το εξαίρετο έργο που παρουσιάζει

Της Γεωργίας Ιωαννίδου

Ένα Ίδρυµα το οποίο στα είκοσι χρόνια παρουσίας του έχει διανύσει µία απίστευτη διαδροµή. Μία διαδροµή καθόλου εύκολη µε µοναδικό στόχο την στήριξη σε παιδιά µε ιδιαίτερες ανάγκες. Με την αγάπη και τη  θέληση των ανθρώπων που αγκάλιασαν την όλη προσπάθεια από την πρώτη στιγµή, η Ηλιαχτίδα Ζωής πέτυχε να προσφέρει στα άτοµα αυτά µία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Με αφορµή την συµπλήρωση 20 χρόνων ανιδιοτελούς προσφοράς του ιδρύµατος, είχαµε την ευκαιρία για µία ενδιαφέρουσα συνοµιλία µε τον Πρόεδρο της Ηλιαχτίδας Ζωής κ Πανίκο Ξιούρουππα. Η πετυχηµένη πολύχρονη παρουσία του στα γήπεδα τον έχουν κατατάξει ως ένα από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του νησιού µας. Πρόκειται για ένα  άνθρωπο που έχει  συνδέσει επίσης το όνοµα του, µε τις πολύτιµες υπηρεσίες που προσφέρει καθηµερινά στο Ίδρυµα το οποίο αποκαλεί το δεύτερο του σπίτι.

Image may contain: 1 person, indoor

Πατέρας τριών παιδιών µεταξύ των οποίων τα δύο να αντιµετωπίζουν προβλήµατα υγείας, µας δίνει µαθήµατα ζωής µέσα από τις δικές του εµπειρίες ώστε να γίνουµε καλύτεροι άνθρωποι. Όπως ο ίδιος οµολογεί, κοιµάται µε το ένα µάτι  ανοιχτό για να βρίσκεται πάντοτε έτοιµος στις επάλξεις που τάχθηκε να υπηρετήσει.  Συνοδοιπόρος σε όλο αυτό τον αγώνα είναι σύζυγος του Άννα, την οποία ευχαριστεί δηµόσια και την θεωρεί την ψυχή της οικογένειας τους. « Η  Άννα είναι  για µένα ο δεύτερος µου  εαυτός», µας  λέει συγκινηµένος.

Η ίδρυση της Ηλιαχτίδας προέκυψε από την ανάγκη γονέων παιδιών µε προβλήµατα υγείας, να κάνουν καλύτερη την καθηµερινότητα τους σε ένα χώρο όπου θα βρίσκονταν συγκεντρωµένοι όλοι οι θεραπευτές. Η Άννα Ξιούρουππα µαζί µε άλλες µητέρες έκαναν το όνειρο τους πράξη.

Ο Σύνδεσµος Στήριξης Παιδιών µε Ειδικές Ανάγκες  Επαρχίας Λάρνακας  Ηλιαχτίδα Ζωής ιδρύθηκε το 1997 και είναι µία εθελοντική Οργάνωση. Ξεκίνησε από ένα παλιό σπίτι που λειτουργούσε ως νηπιαγωγείο και από το  2006 στεγάζεται  σε ένα από τα πιο σύγχρονα θεραπευτικά  κτίρια. Με την ευκαιρία αυτή ο κ. Ξιούρουππας, εκφράζει τις ευχαριστίες του στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου, την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου Λάρνακας και την οικογένεια Νίκου και Λούλας Βασιλειάδη για την στήριξη  τους όλα αυτά τα χρόνια.

Image may contain: text

Το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του Συνδέσµου απαρτίζεται από εθελοντές (γονείς παιδιών µε ειδικές ανάγκες και φίλους) οι οποίοι παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους. Τα µέλη του Συνδέσµου έχουν ξεπεράσει τα 500.

Σκοπός του Συνδέσµου είναι να βοηθήσει τα παιδιά µε ειδικές ανάγκες να αξιοποιήσουν στο µέγιστο βαθµό τις δυνατότητες και δεξιότητες τους, έτσι ώστε να ενταχθούν όσο το δυνατό καλύτερα στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο ως ισότιµα µέλη της κοινωνίας.

Το Ίδρυµα λειτουργεί ως θεραπευτικό Κέντρο που παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες φυσιοθεραπείας, λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, ειδικής διδασκαλίας και κοινωνικής εργασίας στα παιδιά µε ειδικές ανάγκες ηλικίας µέχρι 18 χρόνων. Λειτουργεί επίσης έµµεσα και ως κέντρο στήριξης και ενηµέρωσης για τους γονείς των παιδιών αυτών.

Σήµερα προσφέρονται υπηρεσίες σε 82 παιδιά από την Λάρνακα και την επαρχία. Λόγω έλλειψης χώρου, υπάρχει λίστα αναµονής ενώ σύντοµα προγραµµατίζεται η δηµιουργία επιπρόσθετων αιθουσών για την καλύτερη λειτουργία του Θεραπευτικού Κέντρου.

Το ∆ιοικητικό Συµβούλιο  πέραν των θεραπειών, διοργανώνει συχνά διάφορες δραστηριότητες µε στόχο  την κοινωνικοποίηση των παιδιών. Τέτοιες δραστηριότητες είναι διανυχτερεύσεις σε ξενοδοχεία στην Κύπρο, ταξίδια στο εξωτερικό, µικρές εξορµήσεις και άλλα. Επίσης, η Ηλιαχτίδα Ζωής µέσα από ειδικευµένα επιστηµονικά σεµινάρια και διαλέξεις, προσφέρει ειδικευµένες γνώσεις στην επιστηµονική κοινότητα των ειδικών που ασχολούνται µε παιδιατρικά προβλήµατα.

Η βιωσιµότητα του Κέντρου βασίζεται σε διάφορες εκδηλώσεις οι οποίες διοργανώνονται κάθε χρόνο από το ∆ιοικητικό Συµβούλιο, όπως είναι το Πανηγύρι Αγάπης, η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση και άλλες. Με στόχο την στήριξη του Ιδρύµατος, γίνονται επίσης διάφορες άλλες  εκδηλώσεις σε πολλά µέρη του νησιού  µας από εξαίρετους εθελοντές. Πραγµατοποιούνται θεατρικές παραστάσεις, κινηµατογραφικές και µουσικές βραδιές φιλανθρωπικά παζαράκια, φιλανθρωπικά δείπνα.

Για οικονοµική ενίσχυση του Κέντρου διατίθενται επίσης κατά καιρούς διάφορα είδη προς πώληση, όπως πασχαλινά και χριστουγεννιάτικη είδη.

Image may contain: 4 people, outdoor

Μεγάλος στόχος του Ιδρύµατος είναι η δηµιουργία θεραπευτικής πισίνας, ένα έργο που θα βοηθήσει τα µέγιστα τα παιδιά µε κινητικά προβλήµατα και άλλες παθήσεις Το κόστος της πισίνας είναι αρκετά υψηλό και προγραµµατίζονται µια σειρά από εκδηλώσεις για την οικονοµική ενίσχυση του ταµείου ένα όνειρο που φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά.

Ο κ. Ξιούρουππας κλείνοντας, κάνει µία αναδροµή στη πορεία του Ιδρύµατος και θυµάται µε συγκίνηση πολλές όµορφες στιγµές που όπως υπογραµµίζει τον έκαναν να αισθανθεί τι σηµαίνει µεγαλείο ανθρωπιάς, ευχαριστώντας µέσα από την καρδιά του όλους τους εθελοντές που αγκάλιασαν το έργο τους.

«Σε αυτό τον κόσµο κανείς δεν µπορεί να είναι µόνος του. Όταν δέχεσαι αγάπη και στήριξη και την δίνεις πίσω είναι ότι καλύτερο µπορεί να υπάρξει στη ζωή» µας λέει  γεµάτος ικανοποίηση.

 

Το άρθρο δημοσιεύεται στο 57 τεύχος της τοπικής εφημερίδας L.A VOICE την οποία μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω.

Σχετικά νέα

X
Translate »