Breaking News

L. A Voice

Ακούστε τον κόσμο της Λάρνακας (έρευνα)

 

Αποκλειστικά για την εφημερίδα L.A. Voice

Μελέτη / Έρευνα:

ΝίκοΣ ΑντωνιάδηΣ – Νέα Υόρκη

 

Ένας βασικός λόγος που συχνά αποτυγχάνουµε να «ακούσουµε» τις ανάγκες του πολίτη, είναι ο τρόπος που τον ρωτάµε. Αν π.χ. του δώσουµε δυο, τρεις, ή και περισσότερες επιλογές, σίγουρα η µέτρηση θα µας δείξει την προτίµηση του αλλά όχι σε αυτά που αυτός (ο πολίτης) θέλει, αλλά σε αυτά που εµείς του επιβάλαµε να «θέλει»! Και κάτι τέτοιο δεν ισχύει µόνο σε δηµοσκοπήσεις εκλογών, όπου µας «σερβίρονται» διάφορα ονόµατα για να επιλέξουµε (και όχι να εκφραστούµε ελεύθερα) αλλά και σε έρευνες που στόχο έχουν την «εξεύρεση» των αναγκών. Όπως και η παρούσα που στόχευσε στα εξής:

Ποια τα «θέλω» του Λαρνακέα ∆ηµότη;

Ποια τα «∆εν Θέλω» του;

Πώς αποτιµά τις µέχρι τώρα κινήσεις του νέου ∆ηµάρχου και του νέου ∆ηµοτικού Συµβουλίου;

Σε µια προσπάθεια να δοθεί η ευκαιρία στους Λαρνακείς ∆ηµότες να εκφραστούν ελεύθερα, κυµάνθηκε και η πιο κάτω έρευνα, η οποία διεξήχθη σε δυο φάσεις. Στη Φάση Α, ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να καταγράψουν ελεύθερα και χωρίς καµιά καθοδήγηση τα τρία πιο σηµαντικά πράγµατα που θέλουν και τα τρία πράγµατα που ∆ΕΝ θέλουν να δουν στην πόλη τους, την Λάρνακα. Στη Φάση Β, παρουσιάστηκαν όλα όσα καταγράφηκαν στην Φάση Α, δηλαδή όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία (ΕΛΕΥΘΕΡΑ) οι Λαρνακείς κλήθηκαν να εκφράσουν, ζητώντας τους να τα µετρήσουν από το 1-10 (όπου 1=Καθόλου Σηµαντικό και 10=Εξαιρετικά Σηµαντικό), και στη συνέχεια να καταγράψουν τον βαθµό ικανοποίησης τους από τις πρώτες 100 µέρες θητείας του νέου ∆ηµάρχου και του νέου ∆ιοικητικού Συµβουλίου της Λάρνακας (επίσης µε βάση την κλίµακα 1-10).

∆ηµογραφικά Στοιχεία

Αναφορικά µε τα δηµογραφικά στοιχεία της έρευνας – µελέτης, να σηµειωθεί πως ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να κατατάξουν τον εαυτό τους ιδεολογικά, µε βάση το 1-7, όπου 1=αριστερά, 4= κέντρο, και 7=δεξιά. Ο Μ.Ο. του δείγµατος των 400 Λαρνακέων (45% άντρες, 55% γυναίκες, ηλικίας 18 ετών και άνω) κυµάνθηκε στο 4.3 από τα 10, σε µια προσπάθεια σχεδόν απόλυτης εξισορρόπησης τους δείγµατος, σε σχέση µε την πολιτική ιδεολογία τους.

Να σηµειωθεί πως η πρώτη φάση διεξήχθη κατά το µήνα Ιανουάριο (για να απαντήσουν ελεύθερα τις δυο πρώτες ερωτήσεις), ενώ η δεύτερη φάση κατά το µήνα Μάρτιο (1-15).

 

 

Τα αποτελέσµατα:

Στο ερώτηµα: «Στη Λάρνακα θέλω να δω τα πιο κάτω», οι Λαρνακείς έστειλαν ξεκάθαρο το µήνυµα της «∆ηµιουργίας Θέσεων Εργασίας» µε τον εξαιρετικά ψηλό Μέσο Όρο (Μ.Ο.) 9.20 / 10 να δείχνει την (µε διαφορά) έγνοια τους, και τα υπόλοιπα θέµατα να είναι όλα αισθητά κάτω από το 9 (από το 10).

Πιο αναλυτικά οι απαντήσεις όπως φαίνονται και στον Πίνακα 1 (η µέτρηση µε µέγιστο το 10):

Όλα όσα θέλουν να δουν οι Λαρνακείς

(Με σειρά κατάταξης):

∆ηµιουργία Θέσεων Εργασίας 9.20

Να ξεκινήσουν επενδύσεις 8.82

Αναβάθµιση της Μαρίνας 8.73

Νοµοταγείς Πολίτες 8.64

Τουριστικό Λιµάνι 8.64

Πρόνοια, Ευαισθητοποίηση για Α.ΜΕ.Α (Άτοµα µε αναπηρία) 8.55

Περισσότερα πεζοδρόµια (χωρίς τραπεζάκια) 8.45

Άµεση βελτίωση του αποχετευτικού 8.36

Περισσότερους χώρους στάθµευσης 8.18

Μείωση φορολογίας 8.18

Καθαριότητα 8.18

Περισσότερο πράσινο 7.91

Περισσότερα πάρκα 7.45

∆ηµιουργία εµπορικού Μολ 7.45

Αναβάθµιση των Φοινικούδων 7.09

∆ηµιουργία περισσότερων τουριστικών κέντρων 7.00

∆ηµιουργία ∆ηµόσιων αποδυτηρίων και ντους στις Φοινικούδες 6.55
ΠΙΝΑΚΑΣ 1

 

 

Στο ερώτηµα: «Στη Λάρνακα ∆ΕΝ θέλω να δω τα πιο κάτω», εντυπωσιακό, αλλά και φυσιολογικό αποτέλεσµα ήταν οι «Μίζες», µε το απόλυτο 10 / 10 να µην χωρεί αµφισβήτηση για την «πληγή» που προκάλεσαν τα όσα διαδραµατίστηκαν στην πόλη της Λάρνακας κατά την τελευταία διετία (Πίνακας 2).

Εξίσου όµως σηµαντικά ήταν και κάποια άλλα στοιχεία που δεν θέλουν να δουν οι Λαρνακείς, όπως, «καταστρεµµένους και κλειστούς δρόµους», µε 9.64 (από τα 10), η «απουσία τουρισµού» µε 9.55, η «αδιαφορία από το ∆ηµοτικό Συµβούλιο» µε 9.45, τα «ηµιτελή έργα ανάπτυξης» µε 9.36, κ.ο.κ..

Όλα όσα ∆ΕΝ θέλουν να δουν οι Λαρνακείς

(Με σειρά κατάταξης):

Κατεστραµµένους και κλειστούς δρόµους 9.64

Απουσία Τουρισµού 9.55

Αδιαφορία από το ∆ηµοτικό Συµβούλιο 9.45

Αδικία 9.36

Ηµιτελή έργα ανάπτυξης 9.36

Σκουπίδια 9.36

Αστάθεια 9.18

Παράνοµη στάθµευση 9.09

Να κλείνουν επιχειρήσεις 9.00

Τη συνέχιση του προβλήµατος στο Μακένζυ 8.64

Βιοµηχανικό Λιµάνι 8.45

Αγροτικούς δρόµους 8.09

Να βιοµηχανοποιείται όπως η Λεµεσός 8.09

Αλλοδαπούς 6.55

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

 

Οι Πρώτες µέρες του νέου ∆ηµάρχου και του ∆ηµοτικού Συµβουλίου

Σε σχέση µε τις πρώτες µέρες του Νέου ∆ηµάρχου, και στο ερώτηµα: «Η γενική σας εντύπωση από τις πρώτες 100 µέρες του νέου ∆ηµάρχου» (Πίνακας 3), ο κόσµος φαίνεται συγκρατηµένος αλλά µάλλον θετικός, µε τον Μ.Ο. να κυµαίνεται στο 6.18 (από το 10), ενώ σε σχέση µε το ∆ηµοτικό Συµβούλιο (Πίνακας 4): «Η γενική σας εντύπωση από τις πρώτες 100 µέρες του νέου ∆ηµοτικού Συµβουλίου», ο Μ.Ο. κυµαίνεται σε πιο χαµηλά επίπεδα, κάτι που φαίνεται να είναι επηρεασµένο και στο ερώτηµα 2 (Πίνακας 2), όπου οι Λαρνακείς ∆ηµότες έχουν την επιφύλαξη τους, µιας και δεν θέλουν να δουν «Αδιαφορία από το ∆ηµοτικό Συµβούλιο» (9.45 / 10).

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 3                  

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 4

 

Ο Νίκος Αντωνιάδης είναι Σύµβουλος Πολιτικού Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας και µέλος του Αµερικανικού Συνδέσµου Πολιτικών Συµβούλων (AAPC).

https://www.linkedin.com/in/nicolaosantoniades

 

Η έρευνα δημοσιεύεται στο 57 τεύχος της τοπικής εφημερίδας L.A VOICE την οποία μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »