ΑΕΚ

Ανατροπή στην Αρένα με… Λαρένα! (video)

Με γκολ του Ισπανού στο 93’ η ΑΕΚ γύρισε το ντέρμπι με τον ΑΠΟΕΛ (2-1) κι έβαλε φωτιά στην κούρσα για τον τίτλο

Game on! Το ενδεχόμενο ενός μοναχικού περιπάτου του ΑΠΟΕΛ ως την κατάκτηση του πρωταθλήματος απετράπη στην «ΑΕΚ Αρένα», όπου η ΑΕΚ επιδεικνύοντας χαρακτήρα μεγάλης ομάδας (και εν δυνάμει πρωτραθλήτριας;) αντέδρασε άριστα στην ήττα-σοκ από τον Απόλλωνα στο «Τσίρειο» και ανατρέποντας το προβάδισμα του ΑΠΟΕΛ τον κατέβαλε με 2-1 μειώνοντας τη μεταξύ τους απόσταση στους έξι βαθμούς!

Tην ενημέρωση χορηγεί η υπηρεσία Λάρνακα e-Business

Χρυσός σκόρερ για τους «κιτρινοπράσινους», οι οποίοι πανηγύρισαν την πρώτη νίκη στη σεζόν επί του ΑΠΟΕΛ, αναδείχθηκε ο Χόρχε Λαρένα με απ’ευθείας εκτέλεση φάουλ ένα λεπτό πριν την εξάντληση και του πρόσθετου χρόνου. Ο Ισπανός φρόντισε τοιουτοτρόπως να αποδείξει με τον πειστικότερο τρόπο πόσο αξίζει τη (μονοετή) επέκταση της συνεργασίας του με την ΑΕΚ ως το καλοκαίρι του 2018 (σ.σ. την επιβεβαίωσε ο ίδιος στο flash interview αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα).

 

Το γρήγορο 0-1 και τα τρία εμπόδια
Για πρώτη φορά στη σεζόν ο Ιμανόλ Ιδιακέθ αποφάσισε σε παιχνίδι με τον ΑΠΟΕΛ να παρατάξει την ΑΕΚ με τετράδα στην άμυνα, ενώ ο Τόμας Κρίστιανσεν παρέταξε ενδεκάδα με τον Μπερτόλιο σε ρόλο οργανωτή και τον Μπαράλ ως αριστερό εξτρέμ (όπως και στον επαναληπτικό με την Άντερλεχτ).
Ο Δανός τεχνικός είχε δώσει εντολή για πίεση στην πρώτη πάσα των γηπεδούχων και το σχέδιο τακτικής του ευνοήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από το γρήγορο προβάδισμά της ομάδας του. Το τέρμα του Μοράις (πιθανότατα από οριακή θέση οφσάιντ) ήλθε ως κορύφωση των ευκαιριών των φιλοξενουμένων στο ξεκίνημα του ντέρμπι (4’ Σωτηρίου, 8’ Μοράις) και τους επέτρεψε να επιδοθούν σε διαχείριση αποτελέσματος.

Υποχρεωμένη να ψάξει το γκολ η ΑΕΚ εμφάνισε δυσκολίες στην εύρυθμη και γρήγορη ανάπτυξη. Πέραν της πίεσης του ΑΠΟΕΛ τη δυσχέραναν τόσο η απουσία ρυθμού από τον Τέτε (εμφανής η επιρροή της αγωνιστικής αποχής) όσο και η απουσία του Τριτσκόφσκι ως παρτενέρ του Τολμές. Τα περισσότερα γεμίσματα στην περιοχή δεν βρήκαν παραλήπτη, τα μακρινά σουτ ήταν εύκολη λεία για τον Βάτερμαν και μοιραία οι «κιτρινοπράσινοι» βρήκαν μόνο μια καλή ευκαιρία μέσα από το παιχνίδι (23’ Τολμές) και προϋποθέσεις απειλής μέσα από τα κόρνερ.
Οι «γαλαζοκίτρινοι», από την άλλη, καραδοκούσαν για τις αντεπιθέσεις και σε μία εξ αυτών (26’) θα μπορούσαν να είχαν φτάσει στο 0-2, αν ο Μπερτόλιο έκανε καλύτερη πάσα, ο Σωτηρίου καλύτερο κοντρόλ και ο Μπαράλ καλύτερο τελείωμα.

 

Η μπάλα τιμωρεί
Στην επανάληψη οι ρόλοι έγιναν ακόμη πιο ευδιάκριτοι. Η ΑΕΚ ήταν αυτή που ξεκάθαρα μοχθούσε να κάνει παιχνίδι, ο ΑΠΟΕΛ εκείνος που ξεκάθαρα ενδιαφερόταν να κρατήσει το μηδέν παθητικό. Η είσοδος του Αλωνεύτη έγινε τελικά αντί του εκνευρισμένου Γιαννιώτα (σ.σ. δέχτηκε και έκανε σκληρά φάουλ) και όχι του Μπαράλ, ο οποίος στο πρώτο μέρος ήταν δέκτης διαρκών παραπόνων-παρατηρήσεων από τον Τόμας Κρίστιανσεν κι εν τέλει απλώς άλλαξε πλευρά.
Μετά το πρώτο τέταρτο στο β’ μέρος η οικοδέσποινα απείλησε με δύο σουτ από τα όρια της περιοχής (63’ Τολμές, 68’ Χέφελ), ωστόσο -όπως και πριν την ανάπαυλα- πιο κοντά στο γκολ έφτασε ο ΑΠΟΕΛ με το χαμένο τετ α τετ του Εμπεσίλιο (77’).

Όπως υπαγορεύει ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου, η μπάλα τιμώρησε για τη σπατάλη αυτής της κλασικής ευκαιρίας. Τέσσερα λεπτά αργότερα η αδυναμία των Αστίθ και Ιωάννου να απομακρύνουν τη σέντρα του Γκαρίδο επέτρεψε στον άρτι νεοεισελθόντα Μυτίδη να ισοφαρίσει (81’).
Δύο λεπτά αργότερα ο Μπαράλ απώλεσε ακόμη μια καλή ευκαιρία για τους φιλοξενούμενους (83’) και παρά την αντικατάστασή του από τον ντε Καμάργκο ήταν ήδη φανερό πως η ψυχολογία και το μομέντουμ είχαν αλλάξει στρατόπεδο. Η επιβεβαίωση ήλθε στο 93’, όταν ο Λαρένα με υπέροχη εκτέλεση αξιοποίησε το φάουλ που είχε κερδίσει ο Τολμές χαρίζοντας στη μεν ομάδα του τρεις πολυτιμότατους βαθμούς, στο δε ποδοσφαιρόφιλο κοινό της Κύπρου μια σαφώς πιο συναρπαστική συνέχεια στα πλέι οφ για τον τίτλο.
ΑΕΚ (4-1-4-1): Γιωργαλλίδης – Ορτίθ, Μουρίγιο, Καταλά, Γκαρίδο – Λαμπάν (72’ Τομάς) – Ακοράν, Λαρένα, Χέφελ (77’ Μυτίδης), Τέτε (72’ Μαλόκου) – Τολμές.
ΑΠΟΕΛ (4-2-3-1): Βάτερμαν – Μιλάνοφ, Αστίθ, Ιωάννου, Λάγο – Μοράις, Κάνιας – Γιαννιώτας (57’ Αλωνεύτης), Μπερτόλιο (66’ Εμπεσίλιο), Μπαράλ (85’ ντε Καμάργκο) – Σωτηρίου.

«Υπερασπιζόμαστε το όνειρο μέχρι τέλους!»

«Υπερασπιζόμαστε το όνειρο μέχρι τέλους!»

Την περασμένη αγωνιστική το ποδόσφαιρο είχε δείξει στον ίδιο και στους ποδοσφαιριστές του την πιο σκληρή του όψη. Αυτή τη φορά τους επεφύλασσε την πιο γλυκιά. Μετά την ανατροπή της ΑΕΚ και τη νίκη επί του ΑΠΟΕΛ ο Ιμανόλ Ιδιακέθ έπλεξε το εγκώμιο του χαρακτήρα των παικτών του.

Αναλυτικά οι δηλώσεις

«Ευχαριστώ τον Τόμας για τα συγχαρητήρια και συγχαρητήρια στον ίδιο για την πορεία της ομάδας του στην Ευρώπη που είναι πάντοτε σημαντική για τους κυπριακούς συλλόγους. Αυτό που έκανε η ομάδα απόψε είναι πραγματικά εκπληκτικό, Είμαι πολύ υπερήφανος, ήμασταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση, στα τελευταία παιχνίδια το ποδόσφαιρο μας είχε αδικήσει πάρα πολύ: είχαμε χάσει πέναλτι απέναντι στην ΑΕΖ και απέναντι στην Ομόνοια, είχαμε δεχθεί γκολ στο τέλος από την ΑΕΛ και από τον Απόλλωνα. Μια φυσιολογική ομάδα που θα είχε δεχθεί απόψε γκολ στο 7’ θα ήταν πιθανό να τα παρατήσει, αλλά οι παίκτες μου δεν παραδόθηκαν, συνέχισαν να παίζουν, να δημιουργούν ευκαιρίες, να πιέζουν ψηλά, οι οπαδοί μας συμπαραστέκονταν ως το τέλος, όλοι έδωσαν τα πάντα, ακόμη και όσοι δεν αγωνίστηκαν. Ο Ηλίας (σ.σ. Χαραλάμπους) π.χ. μου είχε πει πριν το φάουλ ότι ο Λαρένα θα σκοράρει! Είναι εκπληκτικό ότι υπερασπίζονται το όνειρό μας και είμαστε σίγουροι ότι θα παλέψουμε μέχρι τέλους», τόνισε ο Βάσκος τεχνικός.

Για όλα τα αθλητικά νέα κάντε κλικ στο www.reporter.com.cy/sports

Σχετικά νέα

X
Translate »