Breaking News

Έχουμε θέμα

Άκρως ανθυγιεινή και επικίνδυνη η κατάσταση στο Κέντρο Φιλοξενίας Κοφίνου – Κίνδυνος για παιδιά

Τρακόσιες ψυχές. Τα 220 άτομα είναι οικογένειες με 30-40 μωρά. Οι υπόλοιποι είναι μονήρεις. Ο καθένας με την ιστορία του. Έφτασαν στο νησί μας ως αιτητές πολιτικού ασύλου και κατέληξαν στο Κέντρο Φιλοξενίας στην Κοφίνου. Από διάφορες εθνότητες. Αλβανοί, Κούρδοι, Πακιστανοί. Κατατρεγμένοι άλλοι από τον πόλεμο και άλλοι για πολιτικούς λόγους. 

Το μήνυμα από τη συντονίστρια των Εθελοντικών Οργανώσεων που βοηθούν στη λειτουργία του Κέντρου και τη στήριξη των διαμενόντων εκεί, το πρωί της Δευτέρας, ήταν σαφές: «Λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των φιλοξενούμενων στο Κέντρο Φιλοξενίας Αιτητών Ασύλου και Προσφύγων στην Κοφίνου, παιδιά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και διατρέχουν άμεσο κίνδυνο επιδείνωσης της υγείας τους, σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς τους στο νοσοκομείο Λάρνακας. Οι ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών. Οι συγκεκριμένες οικογένειες έχουν όλα τα απαραίτητα χαρτιά και άδεια παραμονής στην Κύπρο. Απευθύνεται έκκληση σε όποιον μπορεί να βοηθήσει να βρεθούν σπίτια ή διαμερίσματα προς ενοικίαση για μεταφορά αυτών των οικογενειών, εκτός καταυλισμού. Σημειώνεται ότι τα ενοίκια γι’ αυτές τις περιπτώσεις είναι εξασφαλισμένα».

Σε επικοινωνία που είχαμε με τη Νατάσα Γεωργίου, διευκρίνισε πως πρόκειται για δυο παιδάκια, ένα αγοράκι επτά ετών με άσθμα και ένα κοριτσάκι έξι που υποβλήθηκε σε επέμβαση στα νεφρά, τα οποία, όπως υποστήριξε, σύμφωνα με τους γιατρούς τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο μικροβιολογικής προσβολής λόγω των ακατάλληλων συνθηκών διαβίωσης στο Κέντρο Φιλοξενίας. Η κ. Γεωργίου ήταν κάθετη στην άποψή της να επισκεφθούμε το Κέντρο Φιλοξενίας, για να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι τα όσα υποστήριζε στο κείμενο που ανήρτησε δημόσια στον προσωπικό της λογαριασμό, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Πόσο δίκαιο είχε…
Δέος προκαλεί η εικόνα στα μπάνια 
Άκρως ανθυγιεινή και επικίνδυνη η εικόνα που είδαμε στα αντρικά και γυναικεία μπάνια στο Κέντρο Φιλοξενίας στην Κοφίνου. Μπορεί οι διαμένοντες να ευθύνονται γιατί σπάζουν τις πόρτες και τα τζάμια. Αλλά δεν ευθύνονται για τη μούχλα στους τοίχους και τα πατώματα. Ούτε και για την μπόχα της υγρασίας που προκαλεί τάση εμετού. Ούτε και για το πρόβλημα με το ζεστό νερό τον χειμώνα, που κάνει τις μανάδες να λούζουν ακόμα και βρέφη μες στο κρύο με παγωμένο νερό.

Και το άκρον άωτον στο οδοιπορικό μας στα μπάνια και τα αποχωρητήρια είναι ένα αποχωρητήριο που εδώ και μήνες κάποιοι το ξεκόλλησαν από τη βάση του, αλλά εξακολουθεί να περιέχει ούρα στη λεκάνη του, αν και γερμένο.

*Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στον έντυπο «Φιλελεύθερο»

Πηγή: philenews.com

Σχετικά νέα

X
Translate »