Uncategorized

Υπογράφτηκε η συμφωνία για τη δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρνακας

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ «ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ – ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ
❗️Ο Δήμος Λάρνακας εκφράζει της ευχαριστίες του προς τους Μαρία και Χαράλαμπο Χριστοφόρου για την ευγενική πρόθεση τους να παραχωρήσουν μέρος της συλλογής τους και να δωρίσουν έργα τέχνης προς τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας.
❗️Η ενέργεια αυτή του ζέυγούς Χριστοφόρου επεκτείνει και εμπλουτίζει σημαντικά την συλλογή έργων του Δήμου Λάρνακας και παράλληλα ενισχύει τις προσπαθίες του Δήμου ώστε ο πολιτισμός γενικότερα να λειτουργήσει ως παράμετρος εκπαίδευσης και ανάπτυξης.
❗️Συγκεκριμένα, την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 υπογράφηκε η Συμφωνία για τη δημιουργία της «Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρνακας – Συλλογής Χριστοφόρου» και της δωρεάς έργων τέχνης προς τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας.
❗️Με την υπογραφή της Συμφωνίας, μέρος της αξιόλογης συλλογής Χριστοφόρου θα φιλοξενηθεί στον πρώτο όροφο του Πολυχώρου Δημιουργικότητας και Πολιτισμού (πρώην Λέσχη Λάρνακας) επί της οδού Ζήνωνος Κιτιέως αρ. 3, και θα περιλαμβάνει έργα Ελλήνων ζωγράφων και χαρακτών του 19ου – 20ου αιώνα.
❗️Η συλλογή Χριστοφόρου καλύπτει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της τέχνης, καθώς σ’ αυτά τα έργα ζωγραφικής και χαρακτικής συναντάμε ενδεικτικά την περιπέτεια, τις αναζητήσεις και τα μορφοπλαστικά μέσα τέχνης εκείνης της εποχής μέσα από την έμπνευση των δημιουργών τους. Αυτό το στοιχείο λειτουργεί συνεκτικά, εξειδικεύει τον χαρακτήρα της συγκεκριμένης συλλογής και δίνει τη δυνατότητα μελέτης, καθώς και σύγκρισης των διαφορετικών τρόπων απεικόνισης και τεχνοτροπίας.
❗️Κατά την υπογραφή, ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας εξίρε το έργο και την προσφορά του ζέυγους Χριστοφόρου στο σύνολό της και σήμειωσε ότι, «… οι ιδιωτικές συλλογές εν γένει, έχουν καθοριστικότατο ρόλο ως πηγή έμπνευσης και προσέλκυσης του κοινού προς την τέχνη αφού συγκεντρώνουν εξαιρετικής σημασίας εικαστικές πληροφορίες.
❗️Η αγάπη του ζεύγους Χριστοφόρου μετατράπηκε σε μελέτη και μέσα από τις περιγραφές έμπειρων και καταξιωμένων επιμελητών, μας μεταφέρουν όσα οι καλλιτέχνες ήθελαν να εκφράσουν, την εναλλαγή γενεών και την πορεία της τέχνης.Το εύρος της συλλογής και το περιεχόμενο αυτής μας εντυπωσιάζει και μας προκαλεί συγκίνηση για το συλλεκτικό πάθος ζεύγους Χριστοφόρου.
Εμείς ως προοδευτικός Δήμος, δεν μας απομένει άλλο από το να τους ευχαριστήσουμε για την τιμή που μας κάνουν και την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς…»
❗️Σημειώνεται ότι το ζεύγος Χριστοφόρου αφοσιωμένο στην τέχνη, δημιούργησε με κόπο και με επιμονή μια συλλογή η οποία περιλαμβάνει σημαντικά έργα ανά το παγκόσμιο.
Ο Χαράλαμπος Χριστοφόρου παράλληλα με τις υπηρεσίες που πρόσφερε μέσα από το αξίωμα ως Πρέσβης και η Μαρία σπουδάζοντας συντήρηση έργων τέχνης, ως συλλέκτες απόκτησαν με το υστέρημά τους ότι τροφοδοτούσε το έντονο ενδιαφέρον τους και την αγάπη τους για την τέχνη, που σε συνδυασμό με το έμπειρο τους μάτι και το υψηλό αισθητικό κριτήριό τους, μας παρουσιάζουν σήμερα έναν καλλιτεχνικό θησαυρό που συντηρεί την ιστορική μνήμη και συμβάλλει στην αυτογνωσία μας.
❗️Η έκθεση της Συλλογής Χριστοφόρου στην Λάρνακας σε ένα ιστορικό κτίριο της πόλης, είναι άκρως σημαντική και η υπογραφή της Συμφωνίας μετουσιώνει την πρόθεση σε πράξη και αποτελεί ορόσημο πολιτιστικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας που ενισχύει την πνευματική παράδοση της Λάρνακας και διευρύνουν τους ορίζοντες της πόλης.
❗️Με την ολοκλήρωση των εργασιών επιμέλειας της έκθεσης των έργων, η «Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας – Συλλογή Χριστοφόρου» θα ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό και θα αποτελέσει μια προσφορά ιστορικής γνώσης και αισθητικής απόλαυσης.
See insights
Boost a post
All reactions:

Dimitris Satrakis, Ανδρέας Καρακατσάνης and 46 others

1
Like

Comment
Share

Σχετικά νέα

X
Translate »