ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Υπεγράφη συμφωνία για αξιοποίηση του Φάρου των Περβολιών

Πηγή: ΚΥΠΕ

Το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI), η Αρχή Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ), η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ) και το Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών, υπέγραψαν σήμερα Μνημόνιο Συνεργασίας με σκοπό την αξιοποίηση του ιστορικού Φάρου Περβολιών.

Η υπογραφή του Μνημονίου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του CMMI στη Λάρνακα και ο Ζαχαρίας Σιόκουρος, Διευθυντής του Ινστιτούτου, αφού παρουσίασε το έργο, ανέφερε πως «το Ινστιτούτο θα αναλάβει το κόστος αποκατάστασης και αναβάθμισης του ιστορικού Φάρου Περβολιών με στόχο να αποτελέσει ένα ενεργό σημείο αναφοράς για τους πολίτες μέσα από τη λειτουργία του σαν κέντρο πληροφόρησης για τη θάλασσα».

Πρόσθεσε ότι «στόχος είναι ο χώρος να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή ώστε να αναδειχθεί περαιτέρω. Επιπλέον εξωτερικά θα δημιουργηθεί ένα μικρό αμφιθέατρο ως χώρος εκδηλώσεων, ενώ με την αφαίρεση των περιφράξεων το κοινό θα έχει άμεση επαφή με τον χώρο καθώς και απρόσκοπτη θέα προς την θάλασσα».

Σύμφωνα με τον κ. Σιόκουρο ως ένας «Φάρος θαλάσσιας γνώσης» ο Φάρος Περβολιών, «θα φιλοξενήσει εκθέματα που σχετίζονται με το βυθό και τη θάλασσα αλλά κυρίως θα αξιοποιηθούν νέες υπερσύγχρονες τεχνολογίες πληροφόρησης, όπου οι επισκέπτες αλλά και τα σχολεία θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με το θαλάσσιο στοιχείο με ένα πιο διαδραστικό τρόπο».

Ο Δρ Αντώνης Στυλιανού, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Κύπρου ανέφερε ότι «οι φάροι αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα βοηθήματα στην θαλάσσια ναυσιπλοΐα. Χρησιμοποιούμενοι από την αρχαιότητα, η πρώτη ενδεχομένως αναφορά σε φωτοβόλο ναυτιλιακό βοήθημα απαντάται στα ομηρικά έπη, ενώ ο περίφημος φάρος της Αλεξάνδρειας που συγκαταλέγεται στα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου κατασκευάστηκε των 3ο αιώνα από τον αρχιτέκτονα Σώστρατο».

O Φάρος στο Κάβο Κίτι, είπε, «χτίστηκε γύρω στο 1860 ενώ το 1891 ενσωματώθηκε στο οικοδόμημα, η οικία του φαροφύλακα, ενώ στη συνέχεια το 1901 ο Φάρος ανοικοδομήθηκε εκ νέου με κόστος 117 στερλινών. Αποτελεί έναν από τους πρώτους Φάρους που κατασκευάστηκαν στην Κύπρο και είναι πετρόχτιστος σε σχήμα οκταγώνου» ανέφερε και σημείωσε πως «τεχνικά ο Φάρος είναι τύπου αναλαμπής λευκού φωτός κάθε 15 δευτερόλεπτα, με ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας στα 20 μέτρα και εμβέλεια φωτός στα 13 ναυτικά μίλια».

Η Αρχή Λιμένων Κύπρου, συνέχισε «στο πλαίσιο της αναβάθμισης του έργου της, της προσφοράς της προς την κοινωνία και την επίτευξη των σκοπών της εκπαίδευσης και έρευνας και της επιστημονικής συνεργασίας, υπογράφει σήμερα Μνημόνιο συνεργασίας με το CMMI, την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας και το Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών».

Όπως είπε ο κ. Στυλιανού, «στόχος του Μνημονίου είναι η υλοποίηση δράσεων και συνεργειών με τους εμπλεκόμενους φορείς ούτως ώστε να επιτευχθούν οι σκοποί της πραγματοποίησης κοινών πολιτιστικών, επιστημονικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, τις ερευνητικές υπηρεσίες και μελέτες, την κοινή συμμετοχή σε ερευνητικά αναπτυξιακά και άλλα προγράμματα με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, σε θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων την τοπική κοινωνία, το θαλάσσιο εγγραμματισμό και την γαλάζια ανάπτυξη αλλά και την προώθηση δράσεων που στοχεύουν ευρύτερα στην δημιουργία κουλτούρας φιλικής προς τη θάλασσα και το περιβάλλον».

Σημείωσε ακόμα ότι «η ΑΛΚ ως η αρμόδια Αρχή που έχει υπό την δικαιοδοσία της την λειτουργία ναυτιλιακών βοηθημάτων, παραμένει ο ιδιοκτήτης και διαχειριστής των Φάρων που βρίσκονται στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και προωθεί τόσο τον εκσυγχρονισμό τους όσο και την γνώση επί της ιστορίας και λειτουργίας τους».

Ο Ντίνος Λευκαρίτης, Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ) εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «ένα χρόνιο αίτημά της Εταιρείας και του Κοινοτικού Συμβουλίου Περβολιών θα αρχίσει σύντομα να γίνεται πραγματικότητα. Η ανάδειξη του μνημείου θα βοηθήσει στη βελτίωση της εικόνας της περιοχής ,ενώ ο ίδιος ο Φάρος θα μπορέσει πλέον να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών»

Πρόσθεσε ότι «με τον προτεινόμενο σχεδιασμό τα οφέλη θα είναι πολύπλευρα όχι μόνο για την εκπαιδευτική και ερευνητική κοινότητα αλλά και για την τουριστική βιομηχανία. Ακόμα μέσω του συγκεκριμένου Μνημονίου διευρύνονται περαιτέρω οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, ώστε συλλογικά να αναπτυχθούν πρακτικές γαλάζιας ανάπτυξης που θα βοηθήσουν, μεταξύ άλλων, και τον τομέα του τουρισμού».

Τέτοιου είδους συνέργειες σημείωσε «αποτελούν «φάρο ελπίδας» που μπορούν να πάρουν μπροστά την πόλη και επαρχία της Λάρνακας» ενώ εξέφρασε ευχαριστίες προς το CMMI «που εργάστηκε για τη διαμόρφωση της πρότασης και που θα έχει καθοδηγητικό ρόλο στην όλη προσπάθεια».

Ευχαριστίες εξέφρασε επίσης «στον Πρόεδρο της Αρχής Λιμένων Κύπρου που με ανοικτό πνεύμα αντιλήφθηκε αμέσως τα θετικά που θα προκύψουν από ένα τέτοιο έργο. Ακόμα συγχαίρουμε το Δ.Σ. της Αρχής Λιμένων για την έγκριση της πρότασης, ώστε να μπορέσει επιτέλους το ιστορικό αυτό μνημείο στην τουριστική περιοχή των Περβολιών, που παρέμενε εδώ και χρόνια κλειστό και παραμελημένο, να αξιοποιηθεί και να λειτουργήσει κατά τρόπο εποικοδομητικό».

Στον δικό του χαιρετισμό ο Κοινοτάρχης Περβολιών Κώστας Τσίγκης εξέφρασε «την ικανοποίηση και χαρά του Κοινοτικού Συμβουλίου γιατί ακόμα ένας στόχος μας άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Το Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών εδώ και κάποια χρόνια άρχισε την αναβάθμιση της περιοχής του Φάρου με στόχο να γίνει πόλος έλξης για Κύπριους και ξένους επισκέπτες».

Σήμερα συνέχισε «με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας έχουμε την ευκαιρία να ενισχύσουμε τις προσπάθειες μας για να γίνει η περιοχή του Φάρου σημείο αναφοράς αλλά και ένα πραγματικό στολίδι για την περιοχή και όχι μόνο».

Σχετικά νέα

X
Translate »