Αλέξανδρος Λοϊζίδης

Υγροβιότοπος Αλυκης Λαρνακας, ώρα μηδέν

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι όλες αρμόδιες υπηρεσίες προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους, οδηγώντας τους απλούς πολίτες αλλά και την κοινή γνώμη με τις τοποθετήσεις τους σε παραπλανητικά συμπεράσματα. Συμπεριφορά που φέρνει ένα από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο στο χείλος της ολοκληρωτικής καταστροφής.

 

Ο υγροβιότοπος της Αλυκής Λάρνακας προστατεύεται από την Συνθήκη Ραμσαρ και ως τέτοιος θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται. Αρκετά τα προβλήματα που αν αφεθούν σε βάθος χρόνου θα καταστρέψουν τον υγροβιότοπο για πάντα.


Σήμερα λοιπόν κάνοντας αρχή και θέλοντας να βοηθήσω στην προστασία του βιότοπου θα προχωρήσω στην δημοσιοποίηση αρκετών προβλημάτων τα περισσότερα από τα πιο κάτω με στοιχεία:
01. Τα 2 κανάλια που μεταφέρουν νερό στην Αλυκή Λάρνακας μεταφέρουν εδώ και χρόνια μολυσμένα απόβλητα από περιοχές όπως η Βιομηχανική Ζώνη Αραδίππου και η Βιομηχανική παρά τον κυκλικό κόμβο του Καλού Χωριού. Οι πιο κάτω αναλύσεις που έγιναν από κατοίκους της περιοχής, με δικά τους έξοδα τον περασμένο Σεπτέμβρη του 2019, αν και δεν είναι εξειδικευμένες λόγω κόστους το αποδεικνύουν περίτρανα. Το ίδιο και η συνεχής ροή νερού από το κεντρικό κανάλι τους καλοκαιρινούς μήνες όταν δεν υπάρχει βροχή, αφού εκτός από μολυσμένα νερά επιδεινώνει και το τεράστιο πρόβλημα κουνουπιών που μαστίζει την περιοχή. Στοιχεία όπως το Βόριο αλλά και αλλά μέταλλα προερχόμενα από την βαριά βιομηχανία βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες μέσα στον πυθμένα της λίμνης. Μήπως οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν θέλουν να ενοχλήσουν τους μεγάλο βιομηχάνους της περιοχής? Οι πιο πάνω αναλύσεις κατοίκων της περιοχής έχουν αποσταλεί με σχετική επιστολή στην Υπηρεσία Περιβαλλοντος από τον Οκτώβριο του 2019 με καμία απάντηση πέντε μήνες μετά, τυχαίο;

 

02. Λύματα από την κτηνοτροφική περιοχή Δρομολαξιας η οποία όλο και μεγαλώνει αν και θα έπρεπε να μετακινηθεί από την περιοχή και η οποία βρίσκετε λίγα μέτρα από το Βορειοανατολικό κανάλι οδηγούνται πέραν πάσης αμφιβολίας σε μεγάλες ποσότητες μέσα στην Λίμνη σε περιόδους πολυομβρίας όπως το 2018 & 2019.

 

03. Το κλείσιμο του παλαιού σκοπευτηρίου έγινε και αυτό πρόχειρα και βεβιασμένα αφού είναι πλέον δεδομένο από τα σκάγια που βρίσκονται στα στομάχια των νεκρών Φλαμίνγκο ότι τόνοι υπολειμμάτων έχουν παραμείνει τόσο στον πυθμένα της λίμνης ο οποίος είχε καθαριστεί αλλά και στα γύρω χωράφια στα οποία υπήρχαν γήπεδα Σπορτινγκ του παλαιού σκοπευτηρίου και δεν έχουν καθαριστεί ποτέ από τα σκάγια αλλά ούτε από τα υπολείμματα των δίσκων σκοποβολής.

 

04. Η Γεωργία στα χωράφια πέριξ των λιμνών συμβάλει και αυτή στην επιδείνωση της κατάστασης αφού υπολείμματα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων καταλήγουν και αυτά μέσα στην λίμνη.

 

05. Η δημιουργία και η αδειοδότηση μετά από γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος φωτοβολταϊκού πάρκου στο Μενεου λίγα μόνο μέτρα από τις λίμνες υποβαθμίζει και άλλο την περιοχή αφού εκτός από την δημιουργία του Lake-effect όπου τα πουλιά σύμφωνα με διεθνής μελέτες βλέποντας τα γυαλιά να λάμπουν όταν έχει ηλιοφάνεια παραπλανούνται νομίζοντας ότι είναι νερό και αφού κτυπούν σε αυτά πεθαίνουν.

 

06. Οι 200 περίπου αδέσποτες γάτες που βρίσκονται αλλά και σιτίζονται παράνομα παρά το Τέμενος Τεκκε στο εγκαταλελειμμένο εστιατόριο του Αλ-Χαλιλι από δήθεν ζωόφιλους αποτελούν πολεμική μηχανή κατά της πανίδας και σαν τέτοιες θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται σκοτώνοντας κάθε χρόνο εκατοντάδες εδαφόβια υδρόβια πουλιά η τις φωλιές τους αφού στην Αλυκή Λάρνακας εκτός από τα Φλαμίνγκο ζουν επίσης Ερωδιοί, Πλουμίδια, Μπεκατσίνια, Χαλκοκοτες, Νερόκοτες και δεκάδες αλλά είδη υδρόβιων αλλά και μικροπούλια που γεννούν τους καλοκαιρινούς μήνες μέσα στις καλαμιές.

Υπενθυμίζω επίσης την προ ετών παρουσίαση του Διαχειριστικού Σχεδίου της Αλυκής Λάρνακας από το Τμήμα Περιβάλλοντος στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στην οποία είχα παραστεί σαν Γενικός Γραμματέας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας και η οποία αφορούσε την προστασία και την διαχείριση όλων των προβλημάτων και την αφαίρεση ξενικών εισβλητικών ειδών όπως η Ακακία από την περιοχή, η οποία χάθηκε και αυτή στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Η επιβαρυμένη κατάσταση του υγροβιότοπου φαίνεται πλέον και με γυμνό μάτι αφού λόγω της αλλαγής της αλμυρότητας του νερού η πράσινη μαλλα χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται και θα μετατρέψει τον υγροβιότοπο σε λίγα χρόνια σε έλος με όλες τις συνέπειες και στους κατοίκους της γύρω περιοχής.
Μοναδική θετική νότα στην περιοχή η Κυνηγετική Ομοσπονδία, η μοναδική που έκανε βήμα πίσω σεβόμενη το περιβάλλον και τον βιότοπο, αν και το κυνήγι υδρόβιων επιτρέπεται ανά το παγκόσμιο, προχωρώντας με απαγόρευση του κυνηγίου εδώ και δεκαπέντε (15) χρόνια, έτσι για να μην τα έχουμε πάντα και χωρίς λόγο με τους κυνηγούς.

Με είχε μάθει ο πατέρας μου να κυνηγώ πάπιες στην περιοχή από το 1980 σε ηλικία 10 χρόνων καθημερινά, έχω κυνηγήσει και περπατήσει εδώ και 40 χρόνια ολόκληρη την Αλυκή βήμα βήμα έξω και μέσα στο νερό και είμαι κάτοικος της περιοχής. Απολαμβάνω καθημερινά τις ομορφιές της είτε περπατώντας είτε ποδηλατώντας είτε φωτογραφίζοντας την μαγιά της.

Δεν επιτρέπω σε κανένα αρμόδιο, κυβερνητικό να παραπλανά ρίχνοντας τες ευθύνες σε άλλους με βεβιασμένα συμπεράσματα και δηλώσεις υποβαθμίσεις των περιστατικών με τα νεκρά φλαμίνγκο. Τα εν Φλαμίνγκο δεν αργοπεθαίνουν μόνο από τα σκάγια η από το κρύο αλλά και από τα μολυσμένα νερά με χίλια δυο επικίνδυνα στοιχεία.

Δεν επιτρέπω σε κανέναν να κωλυσιεργεί αφήνοντας τον υγροβιότοπο που παραλάβαμε από τους παλαιότερους να αργοπεθαίνει.

Δεν επιτρέπω σε κανένα να καταστρέψει αυτά που θα καμαρώνουν τα παιδεία μου και οι επόμενες γενεές.

Υπεύθυνοι στην εν λόγο κατάσταση του Υγροβιότοπου είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Υδάτων, το Τμήμα Δασών και η Υπηρεσία Θήρας που για δεκαετίες επέτρεψαν με την ανοχή τους να συμβούν όλα αυτά χωρίς εμάς.

Προτείνω στον φίλο Δήμαρχο Λάρνακας Andreas Vyras όπως προβεί σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα για αφαίρεση νερού από την λίμνη την άνοιξη, μόνο για φέτος, με μοναδικό σκοπό τον άμεσο καθαρισμό του υγροβιότοπου με την ταχεία αποξήρανση του αφού η φετινή πολυομβρία θα το καταστήσει αδύνατο αν περιμένουμε φυσική αποξήρανση της λίμνης.

Και επειδή ήρθε η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις προτείνω επίσης την δημιουργία συντονιστικής επιτροπής από εμάς τους κατοίκους της περιοχής και όποιον άλλο ενδιαφέρεται να βοηθήσει μακριά από πολιτικά και οικονομικά κίνητρα στην ανάκαμψη του υγροβιότοπου.

 

Το τηλ μου για όσους ενδιαφέρονται είναι 99-464935 και το ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο alexandroslz@cytanet.com.cy , τώρα γιατί το αύριο ίσως να είναι αργά.

Σχετικά νέα

X
Translate »