Κοινωνία

Βύρας: Πλάνο δεκαετίας για προσφυγικούς συνοικισμούς

Πηγή: alphanews.live

Οριστική λύση στο πρόβλημα των προσφυγικών οικισμών ετοιμάζεται να δώσει η πολιτεία, μετά από χρόνια συζητήσεων και προβλημάτων.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ-Υπ. Εσωτερικών
“Το θέμα αυτό είναι ύψιστης προτεραιότητας και περιλαμβάνει ζητήματα ασφάλειας και υγείας των πολιτών.”

Η πρόταση του Τμήματος Πολεοδομίας, η οποία παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στους εμπλεκόμενους από τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, τυγχάνει επεξεργασίας με στόχο να οριστικοποιηθεί, πριν τεθεί σε εφαρμογή.

Όλα τα δεδομένα θα τεθούν ενώπιον της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη, λίγες μέρες δηλαδή πριν το σχέδιο δράσης περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΝΙΚΟΣ ΚΕΤΤΗΡΟΣ-Βουλευτής ΑΚΕΛ
“Έχουμε κάτι πάνω στο οποίο πρέπει να δουλέψουμε. Για αυτό το λόγο δεν μπορώ να σας πω ότι δεν έφυγα ικανοποιημένος. Έχουμε και εμείς ιδέες με τις οποίες θα συνεισφέρουμε.”

Η διαχείριση του ζητήματος θα είναι καθολική και θα αφορά και τις 358 υφιστάμενες προσφυγικές πολυκατοικίες, με έμφαση στις 43 οι οποίες έχουν σοβαρά στατικά και κατασκευαστικά προβλήματα.

Κάποιες από αυτές αναμένεται να γκρεμιστούν για να ανεγερθούν νέες, κάποιες άλλες ενδέχεται να τύχουν συνολικής επιδιόρθωσης, με τρόπο που στο μέλλον θα χρειάζονται μόνο φυσιολογική συντήρηση.

Αυτό θα το καταδείξουν οι έλεγχοι που θα γίνουν από το ΕΤΕΚ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όσες προσφυγικές πολυκατοικίες κριθούν κατεδαφιστέες το κράτος θα πληρώσει τα έξοδα για τις στατικές και άλλες μελέτες ενώ θα καλύψει παράλληλα ένα ποσοστό από το κόστος κατασκευής δίνοντας εφάπαξ χρηματικό ποσό στους ιδιοκτήτες.

Το υπόλοιπο ποσό, το οποίο αναμένεται κοντά στο 305, θα καλυφθεί από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα μπορούν εναλλακτικά, να πάρουν το εφάπαξ ποσό και να μην πάρουν διαμέρισμα στις νέες πολυκατοικίες.

Οι αρμόδιοι ξεκαθαρίζουν την ίδια ώρα, ότι όσες πολυκατοικίες γκρεμιστούν θα κτιστούν νέες στην ίδια περιοχή, ώστε οι ηλικιωμένοι πρόσφυγες να μην χρειαστεί να αλλάξουν γειτονιά.

 

ΝΙΚΟΣ ΚΕΤΤΗΡΟΣ-Βουλευτής ΑΚΕΛ
“Οι χώροι που θα ανεγερθούν οι νέες πολυκατοικίες, θα είναι σε παρακείμενους χώρους των υφιστάμενων.”

Άπαντες παραδέχονται ωστόσο ότι δεν είναι απλή υπόθεση ο σχεδιασμός, αφού τα προβλήματα είναι αρκετά, κάποια εκ των οποίων αφορούν και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΥΡΑΣ-Δήμαρχος Λάρνακας
“Για να είμαστε δίκαιοι δεν είναι κάτι απλό. Αλλά τα κίνητρα πρέπει να είναι τέτοια για να είναι πραγματικά εφικτό.”

Λέγοντας ότι σε αυτό το σχεδιασμό οι Δήμοι θα παρακολουθούν στενά τις διεργασίες, με τρόπο που θα γίνουν όλα όσα πρέπει για τον προσφυγικό κόσμο.

Σχετικά νέα

X
Translate »