Γενική Επικαιρότητα

ΒΙΝΤΕΟ: «Πνιγμένη» στη σκόνη η Κύπρος – Συστάσεις για ευάλωτες ομάδες

«Πνιγμένη» στη σκόνη είναι σήμερα η Κύπρος. 

Σε βίντεο του Tony Michael, στη σελίδα ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ  αποτυπώνεται το χάος που επικρατεί ειδικά στη Λευκωσία από τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας, στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται κατά διαστήματα αραιή σκόνη, οι συγκεντρώσεις της οποίας την Τρίτη πιθανό να είναι αυξημένες.

Διαβάστε επίσης: Συννεφιά και σκόνη στο «μενού» του καιρού – Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση

Ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας αναφορικά με την ύπαρξη σκόνης στην ατμόσφαιρα

Υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης παρατηρούνται σήμερα, 12 Φεβρουαρίου 2024, στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τις μετρήσεις των επίγειων Σταθμών του Δικτύου Παρακολούθησης της Ποιότητας Αέρα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Επειδή η σκόνη περιέχει μικρού μεγέθους εισπνεύσιμα σωματίδια, που πιθανόν να έχουν αρνητική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) προτρέπονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο.

Οι εργοδότες, με βάση τις πρόνοιες του περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Κώδικας Πρακτικής για Προστασία των Προσώπων στην Εργασία κατά τη Διάρκεια Επεισοδίων Σκόνης) Διάταγμα του 2022 (Κ.Δ.Π. 410/2022), πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα (οργανωτικά ή και τεχνικά), αφού εκτιμήσουν τους κινδύνους για τους εργοδοτούμενούς τους που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους, και οι εργαζόμενοι σε τέτοιους χώρους συστήνεται όπως χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.

Ενημερωτικά, οι τελευταίες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης σκόνης που μετρήθηκαν στις 9:00 στις ακόλουθες περιοχές ήταν:

Λευκωσία:

103,3 μg/m3

Λεμεσός:

80,2 μg/m3

Λάρνακα:

89,3 μg/m3

Παραλίμνι:

107,4 μg/m3

Πάφος:

35,7 μg/m3

Ζύγι:

91,3 μg/m3

Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου:

39,7 μg/m3

Σημειώνεται ότι «σκόνη» σημαίνει εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10). Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία η οριακή τιμή αναφέρεται στη μέση ημερήσια τιμή και δεν πρέπει να υπερβαίνει την τιμή των 50 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο).

Περισσότερες πληροφορίες και συνεχής, άμεση ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ωριαίων μετρήσεων, βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.airquality.gov.cy και στην εφαρμογή «Air Quality Cyprus», η οποία μπορεί να εγκατασταθεί δωρεάν σε κινητό τηλέφωνο.

Σχετικά νέα

X
Translate »