Γενική Επικαιρότητα

Τρέμουν την εκτιμημένη χρέωση της ΑΗΚ στους λογαριασμούς

Πηγή: philenews.com

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Αναστάτωση επικρατεί ανάμεσα σε χιλιάδες καταναλωτές της Αρχής Ηλεκτρισμού οι οποίοι φοβούνται πως όταν παραλάβουν τον επόμενο λογαριασμό θα βρεθούν προ εκπλήξεως, όχι μόνο επειδή αυξήθηκε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και επειδή ο τελικός λογαριασμός που έλαβαν και αφορά την προηγούμενο περίοδο (μέχρι τα μέσα Ιουλίου) εκδόθηκε καθ’ υπολογισμόν.

Με άλλα λόγια, πολλοί λογαριασμοί, ως προς τις κιλοβατώρες που χρησιμοποίησαν τα νοικοκυριά, εξεδόθησαν κατόπιν εκτίμησης και όχι με βάση τη συνήθη διαδικασία κατά την οποίαν υπάλληλοι-καταμετρητές της ΑΗΚ περνούσαν από κάθε υποστατικό καταγράφοντας την ένδειξη έκαστου μετρητή της Αρχής.

Το θέμα που ήγειραν οι καταναλωτές και το οποίο αναγνωρίζει η ΑΗΚ, είναι ότι ένα νοικοκυριό του οποίου ο μετρητής έχει ελεγχθεί από υπαλλήλους της ΑΗΚ, πριν την έκδοση του λογαριασμού (δεδομένου και του γεγονότος ότι οι καιρικές συνθήκες είναι περίπου οι ίδιες και την τρέχουσα περίοδο) έχει εικόνα για τη χρήση των κλιματιστικών κ.λπ.. Με βάση το σκεπτικό αυτό αν κάνει ανάλογη χρήση των κλιματιστικών και αυτή την περίοδο, θα έχει ανάλογη χρέωση, πλέον την αύξηση που επεβλήθη.

Ειδικά χαμηλόμισθοι καταναλωτές, οι οποίοι βγάζουν και δεν βγάζουν τον μήνα, έχουν έγνοια μπας και βρεθούν εκτός προϋπολογισμού.

Η πρώτη περιοχή από την οποίαν έφτασαν πληροφορίες στον «Φ» για καθ’ υπολογισμόν έκδοση του λογαριασμού προήλθαν από τα Λατσιά, αλλά στην πορεία πληροφορηθήκαμε και από την ίδια την ΑΗΚ, ότι αφορά περιοχές σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, αν και όχι το σύνολο των καταναλωτών.

Οι καταναλωτές μπορούν να αντιληφθούν κατά πόσον ο λογαριασμός τους εξεδόθη καθ’ υπολογισμόν, αν σε αυτόν υπάρχει το γράμμα «Υ» (με κεφαλαίο) που παραπέμπει στον υπολογισμό.

Αυτό που δεν δέχεται η ΑΗΚ είναι η θέση καταναλωτών ότι έλαβαν υπολογισμένο λογαριασμό επειδή λόγω της ζέστης οι υπάλληλοι της ΑΗΚ βγαίνουν έξω για καταγραφή των ενδείξεων των μετρητών μέχρι τις 9-9.30 π.μ. και ότι στη συνέχεια επιστρέφουν στα γραφεία τους.

Αυτό για το οποίο δεν πρέπει να αμφιβάλλουν οι καταναλωτές είναι ότι, ακόμη και αν δεν είναι ακριβής η χρέωση στον λογαριασμό, όταν περάσουν οι καταγραφείς της ΑΗΚ, θα αφαιρεθεί ή θα προστεθεί η διαφορά.

Όπως ανέφερε στον «Φ» η επί του Τύπου εκπρόσωπος της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, το συγκεκριμένο σύστημα καταγραφής υπολογίζει την κατανάλωση και προχωρεί σε διορθώσεις αφού ληφθούν υπόψη οι πραγματικές καταγραφές. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης της κατανάλωσης με φωτογράφηση της ένδειξης όπως αυτή υπάρχει στον μετρητή του υποστατικού και αποστολής της στην ΑΗΚ.

Η κ. Παπαδοπούλου αναγνώρισε πως στο πλαίσιο εφαρμογής του συστήματος το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το τελευταίο δίμηνο παρατηρήθηκαν κάποια προβλήματα τα οποία διορθώνονται.

Πρόκειται, είπε, για το σύστημα Διαχείρισης Μετρητών και Μετρητικών Δεδομένων. Όπως εξήγησε, ουσιαστικά πρόκειται για πλατφόρμα η οποία έχει αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ καταναλωτών, προμηθευτών, των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και γενικά όλων των συντελεστών στην αγορά ηλεκτρισμού. Στόχος της λειτουργίας της πλατφόρμας είναι να υπάρχει ομαλή λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς.

Είπε επίσης πως οι καταναλωτές μπορούν να ελέγχουν την ένδειξη του λογαριασμού σε κιλοβατώρες και αν η διαφορά με την ένδειξη του μετρητή της ΑΗΚ στο υποστατικό τους είναι μεγάλη, τότε μπορούν να επικοινωνούν με λειτουργό εξυπηρέτησης της ΑΗΚ ώστε να γίνεται η διόρθωση. Ανέφερε επίσης, πως σε τέτοιες περιπτώσεις οι καταναλωτές αφού φωτογραφίσουν τον μετρητή μπορούν να στέλνουν τη φωτογραφία στο email της ΑΗΚ, ανά επαρχία ή να στέλνουν sms  ή ακόμη να τηλεφωνούν στο 80006000. Αποστολή της καταγραφής του λογαριασμού στην ΑΗΚ μπορεί επίσης να γίνεται μέσω viber ή WhatsApp.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Να προσέξει τους πελάτες της

Η Αρχή Ηλεκτρισμού είναι από τις υπηρεσίες τις οποίες εμπιστεύονται οι πολίτες και το καλό της όνομα δεν επεβλήθη από κανέναν, αλλά δημιουργήθηκε διά μέσου των δεκαετιών. Και βεβαίως στήριξε και την οικονομία του τόπου καθώς και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όσο κι αν οι συνθήκες επιβάλλουν σε κάποιες περιπτώσεις και τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Βεβαίως, ο καθένας μπορεί να υποθέσει πώς θα αντιδρούσε μια ιδιωτική αρχή σε περίπτωση ξεπουλήματος της ΑΗΚ, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει στο όνομα του ανταγωνισμού κ.λπ. 

Είναι γι’ αυτό που πρέπει να προσέξει τους καταναλωτές-πελάτες της και να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και τους δύσκολους καιρούς που αυτοί περνούν.

Σχετικά νέα

X
Translate »