Γενική Επικαιρότητα

Τρέχουν για πρώτες βοήθειες εντός των σχολείων

Πηγή: philenews.com

Τη σημαντικότητα των πρώτων βοηθειών εντός των σχολικών μονάδων τονίζει εκ νέου το υπουργείο Παιδείας, μέσα από εγκύκλιο του η οποία απεστάλη πρόσφατα στα σχολεία. Πέραν του συγκεκριμένου θέματος, η εγκύκλιος αναφέρεται και στα αναλώσιμα που θα πρέπει να υπάρχουν, έπειτα από συνεννόηση με λειτουργούς του υπουργείου Υγείας. Σημαντικό ρόλο σε αυτό, διαδραματίζουν και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι πρέπει να δρουν κατόπιν οδηγιών και σε συγκεκριμένα περιστατικά.

Όπως αναφέρεται «η παροχή πρώτων βοηθειών από εκπαιδευτικούς σε μαθητές/μαθήτριες, πέραν από την ανθρώπινη και ηθική της προέκταση, εμπίπτει στα πλαίσια της φροντίδας μικροτραυματισμών που δεν τυγχάνουν ή δεν χρήζουν ιατρικής βοήθειας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ευρύτερης οργάνωσης και προγραμματισμού των σχολικών μονάδων, σύμφωνα με τους περί Ασφάλειας και Υγείας (Πρώτες Βοήθειες) Κανονισμούς του 2009 (Κ.Δ.Π. 198/2009)». Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι η παροχή τους δεν πρέπει να συγχέεται με τη φαρμακευτική αγωγή, την οποία αποφασίζει μόνο ο Προσωπικός ή Ειδικός Γιατρός των μαθητών και χορηγείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις στη βάση της εθελοντικής προσφοράς:

>> Σε μαθητές με χρόνια προβλήματα υγείας, οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, την οποία χορηγούν οι γονείς στο σπίτι ή το ίδιο παιδί λαμβάνει μόνο του. Σε αυτή την περίπτωση, ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός αναλαμβάνει να υπενθυμίσει ή να βοηθήσει, αν χρειαστεί, τον μαθητή.

>> Σε περιπτώσεις μαθητών με χρόνια προβλήματα υγείας, που πιθανόν να παρουσιάσουν αιφνίδιο επεισόδιο (επιληπτική κρίση, υπογλυκαιμία, λιποθυμικό επεισόδιο, αλλεργικό σοκ κ.ά.), ο εκπαιδευτικός που αναλαμβάνει τη χορήγηση φαρμάκου, πρέπει να ενημερώνεται από την αρχή της σχολικής χρονιάς για το πρόβλημα του παιδιού καθώς και για τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν, κατόπιν γραπτής εξουσιοδότησης και οδηγιών από τον θεράποντα γιατρό και τους γονείς μαθητή.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, στις περιπτώσεις ύπαρξης μαθητών με χρόνια προβλήματα υγείας, οι Διευθύνσεις των σχολείων προβαίνουν στις πιο κάτω ενέργειες:

α) Λαμβάνεται γραπτή, λεπτομερής πληροφόρηση από τον αρµόδιο γιατρό για τον τρόπο ενέργειας, καθώς και τη φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να χορηγείται και εξασφαλίζεται γραπτή συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος υγείας του παιδιού και την ενεργό εμπλοκή των εκπαιδευτικών.

β) Ενημερώνεται σχετικά ο υπεύθυνος Σχολίατρος και ο Επισκέπτης Υγείας του σχολείου.

 

 

Εξοπλισμένα κουτιά πρώτων βοηθειών

Με βάση τις οδηγίες, στα κιβώτια πρώτων βοηθειών κάθε σχολείου, πρέπει να περιλαμβάνονται: Αποστειρωμένα επιθέματα/γάζες διαφόρων μεγεθών, ατομικά κλειστά επιθέματα με παραφίνη, ατομικοί κλειστοί ελαστικοί/κυλινδρικοί και τριγωνικοί επίδεσμοι, αυτοκόλλητα επιθέματα τραύματος, λευκοπλάστη/τσιρότα, διάλυμα Betadine (Povidone Iodine 10% solution), ψαλίδι, τσιμπιδάκι, παραμάνες, γάντια και σακούλες μιας χρήσης, παγοκύστες, αποστειρωμένο οφθαλμικό ξέπλυμα, φακελάκια ζάχαρης (σε περίπτωση διαβητικού ατόμου) και θερμόμετρο.

 

Προγραμματίζεται επιμόρφωση των εκπαιδευτικών

Tο υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, προγραμματίζει επιμορφώσεις εκπαιδευτικών Δημοτικής Εκπαίδευσης με θέμα «Πρώτες Βοήθειες στο σχολικό περιβάλλον». Οι επιμορφώσεις θα είναι μονοήμερες και απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς Δημοτικής Εκπαίδευσης. Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση, στις επιμορφώσεις πρέπει να λάβει μέρος τουλάχιστον ένας εκπαιδευτικός από κάθε σχολική μονάδα και προτεραιότητα να δοθεί σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να επιμορφωθούν και δεν έτυχαν αντίστοιχης επιμόρφωσης τα τελευταία δύο χρόνια. Σημειώνεται η ανάγκη ύπαρξης δύο τουλάχιστον εκπαιδευτικών με γνώσεις Πρώτων Βοηθειών σε κάθε σχολείο. Εξάλλου, τα σχολεία ενημερώθηκαν και για τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων που αποστέλλονται σε αυτά κατόπιν συνεργασίας με τις Ιατρικές Υπηρεσίες, τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και ειδικών γιατρών του ΓεΣΥ.

Σχετικά νέα

X
Translate »