Γενικά

Τρέχουν για χρωστούμενα από τ/κ περιουσίες – Προσέλαβαν δέκα «εισπράκτορες»

Πηγή: politis.com.cy

Τέλος στην ανοχή και τη διαχρονική αδυναμία στην είσπραξη των οφειλών ενοικίων των επί συμβάσει δικαιούχων επαγγελματικών υποστατικών, αγροτικών κλήρων και σπιτιών, η οποία οδήγησε στην εκτόξευση των οφειλών μέχρι και τα 8,5 εκατ. ευρώ, βάζει η Υπηρεσία Διαχείρισης Τ/Κ Περιουσιών.

Αυτό γίνεται από δέκα έκτακτους λειτουργούς που έχουν προσληφθεί με συμβόλαιο και έχουν ρόλο «εισπράκτορα». Από τον περασμένο Οκτώβριο, οι δέκα λειτουργοί, δύο σε κάθε επαρχία και άλλοι δυο στα κεντρικά γραφεία, φρόντισαν να μειώσουν τα χρωστούμενα κατά 1 εκατ. ευρώ.

Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε ο «Π», οι ανείσπρακτες οφειλές από ενοίκια σε τ/κ επαγγελματικά υποστατικά και εμπορικά κέντρα σε συνοικισμούς μειώθηκε από τα 8,5 εκατ. ευρώ στα 7,5 εκατ. ευρώ. Ό

πως πληροφορούμαστε, η Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/Κ Περιουσιών επικεντρώνεται στους στρατηγικούς κακοπληρωτές που συνειδητά δεν πληρώνουν εδώ και πολλά χρόνια. Το πρόβλημα ωστόσο γίνεται δυσκολότερο κατά τις περιπτώσεις που κάποιοι από τους οφειλέτες απεβίωσαν και όταν κάποιοι δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να πληρώσουν τα ποσά που έχουν συσσωρευθεί.

Στις περιπτώσεις μάλιστα που οι δικαιούχοι αρνούνται να καταβάλουν τα χρωστούμενα ενοίκια προς το κράτος, πλέον κοινούνται νομικές διαδικασίες και οδηγούνται ενώπιον δικαστηρίων.

Τα ενοίκια των τουρκοκυπριακών περιουσιών που είχαν ενοικιαστεί πριν από δεκαετίες αρχίζουν από 8,3 έως και 70 ευρώ, ενώ και κάποια καφενεία που δόθηκαν με προσφορές έχουν ενοίκιο 300 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι και σήμερα, κανένας δεν γνώριζε τι συμβαίνει με τους ενοικιαστές των εν λόγω υποστατικών ή τεμαχίων γης και, όπως μας έχει λεχθεί χαρακτηριστικά, ούτε ήξερε κανένας εάν οι οφειλέτεςς ζουν, είναι εταιρείες ή όχι, ή εάν έχουν οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης και εάν είχαν εισπραχτεί οι οφειλές που επιδικάστηκαν.

31 υποθέσεις στο δικαστήριο

Μέχρι σήμερα η εξάμηνη προσπάθεια που καταβάλλεται σε κάθε επαρχία έφερε θετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο «Π», από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι και σήμερα έχουν οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης 31 υποθέσεις οφειλετών, οι οποίοι αρνούνται να προχωρήσουν σε καταβολή των ενοικίων.

Αυτό επιτεύχθηκε με πλάνο το οποίο κωδικοποίησε τις οφειλές σε ποιες είναι εισπράξιμες και ποιες όχι, και ανάλογα ενημερώνονται όσοι χρωστούν για να της καταβάλουν. Για κάποιους επιτυγχάνεται διακανονισμός, κάποιοι άλλοι ανταποκρίνονται θετικά και κάποιοι αρνούνται και οδηγούνται στο δικαστήριο.

Για περιπτώσεις που ο οφειλέτης έχει αποβιώσει, τότε η Υπηρεσία εντοπίζει τον διαχειριστή της περιουσίας του από τον οποίο ζητά το οφειλόμενο ποσό. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει περιουσία και κατ’ επέκταση διαχειριστής, τότε τα οφειλόμενα ποσά διαγράφονται.

Πέραν των υποθέσεων που έχουν οδηγηθεί στο δικαστήριο, από τις οποίες διεκδικούνται συνολικά 377.621 χιλιάδες ευρώ, έχει επιτευχθεί διακανονισμός για 144 υποθέσεις, από τις οποίες το κράτος θα βάλει στο ταμείο του 1,1 εκατ. ευρώ. Στις περιπτώσεις που επιτυγχάνεται διακανονισμός και δεν τηρείται από τον ενοικιαστεί, τότε η Υπηρεσία τον οδηγεί αυτόματα ενώπιον δικαστηρίου.

 

Πρωταθλήτρια η Λάρνακα

Τα σημερινά δεδομένα αναδεικνύουν ως πρωταθλήτρια στις οφειλές την επαρχία της Λάρνακας. Συγκεκριμένα, από τα τ/κ που διαθέτει το κράτος στην επαρχία της Λευκωσίας, σπίτια, καταστήματα αλλά και γη, υπάρχουν οφειλές που ξεπερνούν τις 725 χιλιάδες ευρώ.

Στη Λάρνακα οι οφειλές ξεπερνούν τα 2,9 εκατ. ευρώ, στην Πάφο, που είναι η επαρχία με τις περισσότερες εκτάσεις τουρκοκυπριακής γης, οι οφειλές αγγίζουν τα 1,7 εκατ. ευρώ και στη Λεμεσό οι οφειλές για τουρκοκυπριακές περιουσίες είναι πέραν των 2,3 εκατ. ευρώ.

 

Ανθρωπιστικοί λόγοι

Όπως πληροφορούμαστε, για τις περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχουν ανθρωπιστικά θέματα, η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών διαθέτει ένα διαφορετικό πλάνο για χειρισμό τους.

Παλαιότερα, για ανθρωπιστικούς λόγους δινόταν έγκριση σε λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, για παραχώρηση τ/κ κατοικίας με ένα ιδιαίτερα χαμηλό ενοίκιο, έτσι ώστε να τους εξασφαλίσει το κράτος στέγη. Σε αυτές τις περιπτώσεις καθοριζόταν ενοίκιο 30 με 35 ευρώ μηνιαίως.

Παρά το χαμηλό όμως ενοίκιο, υπήρχαν πολλές περιπτώσεις που και πάλι δεν πλήρωναν. Για να λύσει το πρόβλημα αυτό η Υπηρεσία αποτάθηκε προς στο Υπουργείο Εργασίας, το οποίο είχε την ευθύνη διαχείρισης του ΕΕΕ, με αποτέλεσμα να προκύψει συμφωνία έτσι ώστε το ενοίκιο να καταβάλλεται κατευθείαν από το ΕΕΕ.

 

Προσπάθεια στο παρελθόν

Πριν από έναν χρόνο ακριβώς, όταν και συζητήθηκε το θέμα ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, είχε αναφερθεί πως ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, είχε εκδώσει εγκυκλίους για εντατικοποίηση των μέτρων είσπραξης, εφαρμόζοντας και τη διά ζώσης επαφή με τους χρεώστες μισθωτές.

Όταν οι οφειλές υπερέβαιναν τα 500 ευρώ και οι οφειλέτες αγνοούσαν τις εκκλήσεις για εξόφληση, είχαν δοθεί οδηγίες για λήψη δικαστικών μέτρων εναντίον τους και προώθηση διαδικασιών για την ανάκτηση των τουρκοκυπριακών περιουσιών τις οποίες κατείχαν οι οφειλέτες.

Σε εκείνη τη συνεδρία, ο τέως διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/Κ Περιουσιών είχε υποδείξει πως, «παρά τις επανειλημμένες οδηγίες και τις σχετικές εγκυκλίους προς τα γραφεία των Κλάδων Διαχείρισης Τ/Κ Περιουσιών στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου για εντατικοποίηση των προσπαθειών είσπραξης, τόσο των καθυστερημένων ενοικίων όσο και των ενοικίων του τρέχοντος έτους, τα αποτελέσματα αποδείχθηκαν πενιχρά».

Πηγή: Politis

Σχετικά νέα

X
Translate »