Γενική Επικαιρότητα

Τέλος η στασιμότητα μαθητών στα Γυμνάσια

Πηγή: philenews.com

Πριν από μερικούς μήνες το είχε ρίξει στο τραπέζι σαν μια σκέψη, τώρα το έχει ήδη κάνει πρόταση για διαβούλευση και είναι έτοιμος να την αποστείλει και στη Νομική Υπηρεσία σύντομα, για να πάρει τον δρόμο της υλοποίησης. Ο λόγος για τον υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου, και το θέμα της κατάργησης της στασιμότητας των μαθητών, σε πρώτη φάση στα Γυμνάσια.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του «Φ», ο κ. Προδρόμου έχει ήδη παρουσιάσει το θέμα σε ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και οργανωμένους γονείς με στόχο όσο το δυνατό πιο σύντομα, η πρόταση του να μεταβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία για τον απαραίτητο νομοτεχνικό έλεγχο.

Η πρόταση αφορά την κατάργηση της στασιμότητας των μαθητών του Γυμνασίου (προς το παρόν τουλάχιστον κι ενδεχομένως στο μέλλον να γίνει αντίστοιχος σχεδιασμός και για τα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές), στη βάση όμως των επιδόσεων στα μαθήματα και όχι στον αριθμό των απουσιών. Δηλαδή, ένας μαθητής με χαμηλές επιδόσεις σε μαθήματα δεν θα μένει στάσιμος και άρα δεν θα επαναλαμβάνει την ίδια τάξη και την επόμενη σχολική χρονιά. Θα παραμένει όμως στάσιμος σε περίπτωση που ξεπεράσει τον επιτρεπόμενο αριθμό απουσιών από το σχολείο.

Σημαντική παράμετρος όμως σε αυτή την πρόταση είναι το ότι οι μαθητές θα «κουβαλούν» τις πραγματικές τους βαθμολογίες στην επόμενη τάξη και στο απολυτήριο τους από το Γυμνάσιο. Ένας μαθητής αντί να μείνει λόγω επίδοσης και αποτελεσμάτων στάσιμος, θα προχωρήσει έχοντας στο ενδεικτικό και στο απολυτήριο του, τους πραγματικούς του βαθμούς, ακόμη και πέντε και έξι κ.ο.κ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το σκεπτικό αυτής της πρότασης έχει να κάνει με την απεμπλοκή σχολείων από αχρείαστες –όπως μας λέχθηκε– διαδικασίες, όπως είναι οι συνεδριάσεις των Καθηγητικών Συλλόγων για την παραχώρηση των μονάδων που δικαιούνται σε μαθητές για να γλυτώσουν από το να παραμείνουν στάσιμοι, τον χρόνο της διδασκαλίας των παιδιών αυτών για την προετοιμασία τους για τις εξετάσεις και τις ανεξετάσεις. Γιατί σε περίπτωση που καταργηθεί η στασιμότητα, θα καταργηθούν και οι ανεξετάσεις στα σχολεία.

Όπως μας έχει μεταφερθεί, τα τελευταία δύο χρόνια επικρατεί έντονος προβληματισμός στο υπουργείο για το θέμα της στασιμότητας, κυρίως στα Γυμνάσια, λόγω των επιδόσεων των παιδιών, ενώ διαπιστώνεται ότι το ποσοστό αυτών των μαθητών είναι πολύ μικρό, οπόταν η στασιμότητα δεν εξυπηρετεί σε κάτι.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται σύντονα να συζητηθεί και η άλλη σκέψη που είχε διατυπωθεί από τον αρμόδιο Υπουργό πριν από μερικούς μήνες, και η οποία αφορά στον τρόπο επιλογής κλάδων σε Λύκεια και Τεχνικές Σχολές σε συνάρτηση με τις βαθμολογίες των μαθητών στο Γυμνάσιο, στα εξεταζόμενα μαθήματα. Με αυτό, θα επιχειρηθεί ο τερματισμός του φαινομένου, ανεξέλεγκτα να επιλέγονται κλάδοι σε Λύκεια και Τεχνικές Σχολές με χαμηλές βαθμολογίες στα εξεταζόμενα τους μαθήματα, με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός μαθητών να βρίσκεται σε κλάδους που δεν μπορεί να παρακολουθήσει, ούτε να αποκομίσει αυτά που πρέπει από την παιδαγωγική διαδικασία, οδεύοντας σε σχολική αποτυχία.

Σχετικά νέα

X
Translate »