Γενική Επικαιρότητα

Τέλος η ανισότητα μισθών ανδρών – γυναικών: Έρχονται πρόστιμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Πηγή: alphanews.live

Νομοθεσία που στόχο έχει τη σμίκρυνση του χάσματος αμοιβών ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι γυναίκες πλέον δεν θα καλούνται να αποδείξουν την ανισότητα αλλά από σήμερα το «μπαλάκι» πηγαίνει στην αντίθετη πλευρά με τις επιχειρήσεις να καλούνται να αποδείξουν έμπρακτα ότι δεν υπάρχει.

 

Τι προβλέπει η νέα νομοθεσία;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία απαιτείται από εταιρείες της ΕΕ να δημοσιοποιούν πληροφορίες που διευκολύνουν την σύγκριση μισθών. Για να αντιμετωπίσουν το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 13% με σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών, οι νέοι κανόνες θα απαιτούν οι μισθολογικές δομές να βασίζονται σε ουδέτερα ως προς το φύλο κριτήρια και να περιλαμβάνουν ουδέτερα ως προς το φύλο συστήματα αξιολόγησης και ταξινόμησης των θέσεων εργασίας.

Αναλυτικότερα, οι προκηρύξεις προσλήψεων και η ονομασία των θέσεων εργασίας θα πρέπει να είναι ουδέτερες ως προς το φύλο, ενώ και οι διαδικασίες πρόσληψης θα πρέπει να διεξάγονται χωρίς διακρίσεις. Εάν οι μισθολογικές εκθέσεις παρουσιάσουν χάσμα μεταξύ των φύλων τουλάχιστον 5% σε μια επιχείρηση, οι εργοδότες θα πρέπει να πραγματοποιήσουν από κοινού μισθολογική αξιολόγηση της κατάστασης, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων τους.

φουρλασ

Τα κράτη μέλη θεσπίζουν κυρώσεις, όπως πρόστιμα, για τους εργοδότες που παραβιάζουν τους κανόνες. Εργαζόμενοι και εργαζόμενες που υφίστανται ζημία λόγω παραβίασης των κανόνων θα δικαιούται αποζημίωση. Σε αρχικό επίπεδο, όπως συζητήθηκε στην ολομέλεια οι εταιρείες που θα υπόκειντο στο εν λόγω κανονισμό θα είναι άνω των 100 εργαζομένων. Επιπροσθέτως , κατά την διάρκεια των τοποθετήσεων υπήρξε έντονη αντίδραση για ζητήματα διαφάνειας για την ενημέρωση και δημοσιοποίηση των μισθών των εργαζομένων.

Ο Ευρωβουλευτής Λουκας Φουρλάς , μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τάχθηκε υπέρ της πρότασης τονίζοντας ότι το χάσμα δεν είναι αποδεκτό, είναι αντιθέτως θλιβερό και απαράδεκτο παρουσιάζοντας τα στατιστικά στοιχεία όπως το ποσοστό του 13% στην απόκλιση μισθών, το 30% απασχόληση των γυναικών σε part time έναντι του 8% των ανδρών καθώς και ότι οι γυναίκες δουλεύουν περισσότερες ώρες την εβδομάδα καθώς και ότι το 1/3 απομακρύνεται από την εργασία του λόγω παιδικής μέριμνας.

Σύμφωνα με την πρόταση εργαζόμενοι και εργαζόμενες που υφίστανται ζημία λόγω παραβίασης των κανόνων θα δικαιούται αποζημίωση, ενώ για πρώτη φορά, συμπεριλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής των νέων κανόνων οι διαθεματικές διακρίσεις και τα δικαιώματα των μη-δυαδικών ατόμων.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Loucas Fourlas (@loucas.fourlas)

Σχετικά νέα

X
Translate »