Εκπαίδευση

Τα παιδιά του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Μαζωτού, κατάφεραν να περάσουν στην Τελική Φάση του Παγκύπριου διαγωνισμού MindREsetters 2022

Τα παιδιά του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Μαζωτού, κατάφεραν να περάσουν στην Τελική Φάση του Παγκύπριου διαγωνισμού MindREsetters 2022, καταλαμβάνοντας την πολύ τιμητική 5η θέση ανάμεσα σε 63 Δημοτικά σχολεία της Κύπρου, εκπροσωπώντας επάξια την επαρχία της Λάρνακας καθώς είναι το μοναδικό σχολείο της Επαρχίας που έφτασε στον τελικό. 

 

Κατά τη σχολική χρονιά 2021 -2022, τα μεγάλα παιδιά του σχολείου μας, το σύμπλεγμα δηλαδή της Ε και Στ συμμετείχαν  στο πρόγραμμα «Mind REset». Οι εμπειρίες και οι γνώσεις που πήραν είναι σημαντικές και πολύτιμες, καθώς είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα διασκεδαστικό και διαδραστικό πρόγραμμα, μια σειρά 5 μαθημάτων που στόχευαν στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και δράση.

Το πρόγραμμα ήταν μια ενδιαφέρουσα πρόταση του οργανισμού Junior Achievement Cyprus που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και φυσικά εκπονήθηκε με προθυμία και κέφι από τις εργατικές εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, οι οποίες ένταξαν στην καθημερινότητα των μαθημάτων την καλλιέργεια και την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής επιχειρηματικότητας.

Οι ενότητες του  προγράμματος  βοήθησαν τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες για διοργάνωση δράσεων που οδηγούν στην προστασία και στη διατήρηση του περιβάλλοντος. Πετύχαμε συνεργασίες με γονείς-επιχειρηματίες του σχολείου, συνεργαστήκαμε με γραφίστα για τις αφίσες και τα φυλλάδια που θα χρησιμοποιούσαμε για την προώθηση των ιδεών των παιδιών, εμπλέξαμε την ευρύτερη κοινότητα που ενθάρρυνε και στήριζε το επιχειρηματικό ταξίδι των παιδιών. Βασικό ζήτημα ήταν να εντοπίσουν αρχικά τα παιδιά μέσα από έρευνα, τις συνέπειες της χρήσης του πλαστικού στη ζωή μας και να προτείνουν πρακτικές και βιώσιμες λύσεις μείωσης της χρήσης αλλά και αξιοποίησης του ήδη χρησιμοποιημένου πλαστικού που ρυπαίνει το περιβάλλον.

Παράλληλα, τα παιδιά μέσα από το πρόγραμμα, είχαν εισαχθεί με διαδραστικό και ψυχαγωγικό τρόπο στον τομέα της νεανικής επιχειρηματικότητας καθώς τους δόθηκε η ευκαιρία να προωθήσουν τα δικά τους προϊόντα και υπηρεσίες. Σημαντικό στάδιο του προγράμματος ήταν να περάσουν τα παιδιά, από το στάδιο της ιδέας, στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση, αλλά και στην προώθηση και πώληση του προϊόντος τους.

Πιο κάτω παρουσιάζονται κάποια σημεία από την πορεία εργασίας των παιδιών καθώς και γραφικά για το τελικό προϊόν που προτείνουν και είναι τα φωτοβολταϊκά από ανακυκλωμένο πλαστικό και η χρήση τους.

Ποιο πρόβλημα λύνει η ιδέα μας με βάση τα 5 πεδία για μείωση του πλαστικού:

  • Μείωση των πλαστικών αφού χρησιμοποιούνται για την κατασκευή φωτοβολταϊκών.
  • Επανασχεδιασμός τους έτσι που να είναι χρήσιμα και να μην μολύνουν το περιβάλλον μετά τη χρήση τους.
  • Ανακύκλωσή τους για να γίνουν παλέτες για φωτοβολταϊκά.
  • Απομάκρυνση από τη φύση για να μη μολύνουν την τροφική αλυσίδα και κατ΄ επέκταση τον άνθρωπο.
  • Έρευνα στο διαδίκτυο για τη χρήση του πλαστικού στην κατασκευή φωτοβολταϊκών και συνέντευξη από τον κύριο Γιάννο Μαρκουλίδη, κατασκευαστή φωτοβολταϊκών.

 

Τα 4 στοιχεία του μάρκεντιγκ μας:

Προϊόν:
Φωτοβολταϊκά από πλαστικό
Τιμή:
Πώληση 55 σεντ ανά watt  κατανάλωσης ενώ στοιχίζουν 45 σεντ ανά watt.
Χώρος/Διαμονή:
Τα υλικά κατασκευής και ο τόπος κατασκευής των φωτοβολταϊκών είναι η  αίθουσα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας του σχολείου μας, καθώς και το κιόσκι στην αυλή.
Προώθηση:
Σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μετά από διαφήμιση (origami)  και πανό. Θα κατασκευάζονται μετά από παραγγελία του πελάτη και σε συνεννόηση μαζί του για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που θα κάνει.

Δεξιότητες που έχουμε αναπτύξει μέσα από το επιχειρηματικό μας ταξίδι

  1. Δεξιότητες έρευνας

Έρευνα στο διαδίκτυο και συνέντευξη από κατασκευαστή φωτοβολταϊκών.

  1. Δεξιότητες συνεργασίας

Χαρήκαμε τη συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών.

  1. Σύνδεση σχολείου και αγοράς

Μάθαμε κάτι διαφορετικό από τα σχολικά μαθήματα που έχει σχέση με το εμπόριο.

  1. Δεξιότητες που αφορούν το επιχειρείν

Μάθαμε πώς γίνεται το στήσιμο μιας επιχείρησης.

  1. Επικοινωνία σχολείου οικογένειας

Συνεργαστήκαμε με γονείς που το επάγγελμά τους μας βοηθούσε για τη συμμετοχή μας στο διαγωνισμό MindReset.

  1. Χαρά της μάθησης και της δημιουργίας

Η διαδρομή ήταν πολύ ευχάριστη και δημιουργική.

Τι μάθαμε:

Διαδικασία κατασκευής φωτοβολταϊκού

  • Βήμα 1: Τοποθέτηση κυψέλων από κρυσταλλικό πυρίτιο.
  • Βήμα 2: Τοποθέτηση των κυψέλων σε ειδική μεμβράνη στην κάτω πλευρά του φωτοβολταϊκού.
  • Βήμα 3: Στην πάνω πλευρά του φωτοβολταϊκού τοποθετούνται διαφανείς μεμβράνες.
  • Βήμα 4: Τοποθέτηση αλουμινίου ως πλαίσιο στο φωτοβολταϊκό.

Μάθαμε ακόμα…

  • Το φωτοβολταϊκό παράγει ενέργεια μόλις δεχτεί την ηλιακή ακτινοβολία.
  • Η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού με τη βάση του δεν παίρνει περισσότερο από 20 λεπτά.
  • Για την εφαρμογή του φωτοβολταϊκού χρειαζόμαστε βιδολόγο, κρουστικά, τρυπάνι και κατσαβίδια.
  • Η πιθανότητα καταστροφής φωτοβολταϊκού από κεραυνό είναι σπάνια.
  • Ένα κοινό φωτοβολταϊκό παράγει 250 watt ανά ώρα ανάλογα και με την κλίση με την οποία δέχεται την ηλιακή ακτινοβολία. Για μέγιστη απόδοση πρέπει ο ήλιος να πέφτει κάθετα.
  • Ο αριθμός των φωτοβολταϊκών που χρειάζεται να τοποθετηθούν σε μια οικία ή σε μια επιχείρηση γίνεται σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη για να διαπιστωθεί η κατανάλωση του νοικοκυριού ή της επιχείρησης.

 

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την πρότασή τους και να περάσουν στην τελική φάση του παγκύπριου διαγωνισμού MindREsetters 2022, καταλαμβάνοντας την πολύ τιμητική 5η θέση ανάμεσα σε 63 Δημοτικά σχολεία της Κύπρου, εκπροσωπώντας επάξια την επαρχία της Λάρνακας καθώς είμαστε το μοναδικό σχολείο της Επαρχίας που έφτασε στον τελικό.

Σχετικά νέα

X
Translate »