Αναπτυξιακά Έργα

Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν την Λάρνακα – Ο Α.Βύρας στην offsite

  • Συνέντευξη από τον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα – Έρχονται μεγάλα έργα στην πόλη 
  • Θα είναι ξανά υποψήφιος; Τι απαντά

 

Μια σημαντική χρονιά αρχίζει για την πόλη του Ζήνωνα αφού πολλά έργα βρίσκονται στα σκαριά τόσο από πλευράς Δήμου όσο και από ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως ανέφερε σε συνέντευξη του στην offsite ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας.

Ο κ. Βύρας μας μίλησε για τα έργα που θα ξεκινήσουν το 2021 στην πόλη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λάρνακα ενώ μας απάντησε και στο ερώτημα αν θα είναι υποψήφιος στις Δημοτικές εκλογές που θα γίνουν φέτος, διεκδικώντας ξανά το πρώτο τη τάξη αξίωμα της πόλης.

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες

 

Λιμάνι – Μαρίνα

Όπως ανέφερε, το λιμάνι – μαρίνα, ένα έργο ύψους 1 δισ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του 2021 και με το πέρας του έργου αναμένεται να αυξήσει το ετήσιο ΑΕΠ της Κύπρου και της Λάρνακας 120 εκ. ευρώ τον χρόνο ενώ θα ανοίξουν άνω των τριών χιλιάδων θέσεων εργασίας. Μέχρι τον Οκτώβριο αναμένεται να κατατεθούν οι αιτήσεις για τις αδειοδοτήσεις του έργου και μέχρι το τέλος του χρόνου ίσως αρχίσουν κάποια έργα.

Ένας άλλος πνεύμονας ανάπτυξης και έρευνας για την πόλη είναι το Cyprus Marine and Maritime Institute (CMMI) το κέντρο αριστείας 30 εκ. ευρώ που θα κτίσει τις εγκαταστάσεις του στην περιοχή του Μακένζυ και είναι ένα έργο που θα φέρει επίσης ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Δήμαρχο.

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και νερό

 

Μετακίνηση δεξαμενών – Εκμετάλλευση παραλιακού μετώπου

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη είναι η πλήρης μετακίνηση των δεξαμενών που θα επιτευχθεί το καλοκαίρι και θα ελευθερωθεί η περιοχή. Ηδη έχουν μετακινηθεί τα υγρά καύσιμα και έχει μείνει εκεί μόνο το υγραέριο και αναμένεται μέχρι τον Ιούλιο που τελειώνουν οι εγκαταστάσεις στο Βασιλικό να μετακινηθούν και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποξύλωσης στον χώρο το πρώτο τρίμηνο του 2021 και έτσι θα ελευθερωθεί μια περιοχή δυόμιση χιλιομέτρων για ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου “και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την πόλη”, σημείωσε.

 

Πετρελαιοδεξαμενές στη Λάρνακα: Νέα ενδεχόμενη παράταση, φέρνει εκνευρισμό

 

”Ένα έργο το οποίο προβλέπεται από το σχέδιο περιοχής αφού είναι από τις πιο ελκυστικές περιοχές για ανάπτυξη διότι έδωσαν πολλά κίνητρα. Θα πρέπει να κάνει ο Δήμος μαζί με το κράτος και τους ιδιοκτήτες της γης επιχωμάτωση, θα πρέπει να γίνει ανάκτηση της διάβρωσης της παραλίας και να γίνουν πεζόδρομοι, πάρκα, χώροι πρασίνου και δημόσια παραλία. Είναι το πρώτο έργο που θα ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε και θα δώσει μια νέα ώθηση στην περιοχή”.

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες και νερό

 

Τα πέντε μεγάλα έργα του Δήμου

Επίσης θα τελειώσουν τα 5 έργα του δήμου που είναι χρηματοδοτημένα από τα διαρθρωτικά ταμεία γύρω στα 18 εκ. ευρώ. Η νέα δημοτική αγορά όπου εντός του Ιανουαρίου 2021 αναμένεται να παραδωθεί, ο χώρος στάθμευσης και αν το επιτρέψουν οι συνθήκες να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, το Ζουχουρί που θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2022, η λέσχη Λάρνακας, το κοινοτικό κέντρο Λάρνακας και αρκετές πεζοδρομοποιήσεις στο κέντρο της πόλης.

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

 

Τελειώνει το Mall

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο τελειώνουν οι εργασίες και ξεκινά την λειτουργεία του το εμπορικό κέντρο (Μetropolis mall) , μια επένδυση αρκετών εκατομμυρίων ενώ τις εργασίες του τελειώνουν πολλά ξενοδοχεία και αναμένεται η λειτουργία τους το 2021.

 

 

Τα μεγάλα προβήματα της πόλης

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Λάρνακας για δεκαετίες ήταν οι δεξαμενές, με την μετακίνηση αναμένεται να λυθεί το σημαντικότερο πρόβλημα που είναι η ασφάλεια και το πρόβλημα ότι είχε στερηθεί μια τεράστια περιοχή για ανάπτυξη η πόλη.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που αναμένεται ο δήμος να διεκδικήσει την λύση του είναι η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου στο αεροδρόμιο που κόβεται στη περιοχή Μακένζυ και για να ενωθεί το παραλιακό μέτωπο διανύσεις δρόμο για μισή ώρα διότι κάποιοι επέμεναν ότι ο δίαυλος του αεροδρομίου δεν μπορεί να προχωρήσει προς τα μέσα και να ανοίξει δρόμος πλησίον του παραλιακού μετώπου.

Σημαντικό θέμα που απασχολεί τον Δήμο είναι και η Πανεπιστημιακή σχολή την οποία υποσχέθηκε το κράτος και δεν προχώρησε.

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

 

Θα διεκδικήσει ή όχι την Δημαρχία στις Δημοτικές του ’21;

Μπορεί να μην μας το είπε ξεκάθαρα αλλά από την απάντηση του κ. Βύρα μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι υποψήφιος ξανά για την Δημαρχία της πόλης. 

”Όπως φαίνεται η παράταση της θητείας ώστε να συμπέσουν οι Δημοτικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές δεν θα περάσει από την Βουλή αλλά αυτό δεν με αποσχολεί και θεωρώ ότι είναι νωρίς ακόμα. Αυτό που προέχει είναι να κάνουμε έργα αλλά αυτό που θεωρώ ότι σε δυο θητείες θα μπορέσεις να αναπτύξεις το όραμα σου να εφαρμόσεις και να υλοποιήσεις το πρόγραμμα σου. Έχουμε όμως καιρό για να αποφασίσουμε. Οι δυο θητείες χρειάζονται σε οποιοδήποτε πόστο για να αναδείξεις το έργο σου. Νιώθω ότι έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία στο δημοτικό συμβούλιο και αυτό βγαίνει προς τα έξω”.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »