Οικονομία

Συνέρχεται άρον άρον η Ολομέλεια για τις εκποιήσεις

Συνέρχεται εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής για να αποφασίσει επί του αναπεμφθέντος νόμου για τις εκποιήσεις

Στο Ανώτατο όπως όλα δείχνουν θα οδηγηθεί τελικά ο νόμος για τις εκποιήσεις τον οποίον ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέπεμψε στη Βουλή.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Σήμερα στις 11.30 , 27 Ιουλίου συνέρχεται εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να εξετάσει την αναπομπή του νόμου για τη μεταβίβαση και υποθήκευση ακινήτων (εκποιήσεις) που αναπέμφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως αντισυνταγματικός την προηγούμενη Παρασκευή.

Ο νόμος αναπέμφθηκε στη Βουλή με σχετική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την Πρόεδρο της Βουλής την 23η Ιουλίου και κοινοποιήθηκε στους Βουλευτές από την υπηρεσία της Βουλής χθες.

Πριν τη συνεδρία της Ολομέλειας, στις 10.00 θα συνεδριάσει εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για να εξετάσει τους λόγους αναπομπής και να ετοιμάσει έκθεση προς την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο αναπεμφθείς νόμος ψηφίστηκε από τη Βουλή την 8η Ιουλίου και παρατείνει την αναστολή εκποιήσεων ακινήτων από την 31η Ιουλίου μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2021 λόγω των εντεινόμενων κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων που επέφερε η έξαρση της πανδημίας.

Η αναστολή εκποιήσεων μέχρι 31 Οκτωβρίου βάσει του νόμου που ανέπεμψε ο Πρόεδρος αφορούσε

  • κύριες κατοικίες αξίας μέχρι €350 χιλ.
  • επαγγελματική στέγη με ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι €750 χιλ.
  • αγροτεμάχια αξίας €100 χιλ.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Economy Today, τα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην του ΔΗΣΥ και ενδεχομένως της ΕΔΕΚ, εκτός απροόπτου δεν θα αποδεχθούν την αναπομπή του Προέδρου. Ως εκ τούτου όπως όλα δείχνουν η συνταγματικότητα του νομοσχεδίου θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Με δεδομένες τις χρονοβόρες διαδικασίες που χρειάζονται για να εξεταστεί ο νόμος, θεωρείται βέβαιο ότι η Απόφαση θα βγει μετά τις 31 Οκτωβρίου οπόταν θα “έλυγε” και η ισχύ του νόμου.

Επί της ουσίας, με την αναπομπή και ουσιαστικά “ακύρωση” του νόμου, θα μπορούν να ξεκινήσουν διαδικασίες εκποιήσεων από 1η Αυγούστου και αυτό επειδή μέχρι τότε θα είναι σε ισχύ ο προηγούμενος νόμος που ψηφίστηκε λίγο πριν τις Βουλευτικές εκλογές.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »