Uncategorized

Συνέδριο με θέμα «Θαλάσσιος Εγγραμματισμός στη Δημοτική Εκπαίδευση» στη Λάρνακα

Συνέδριο με θέμα «Θαλάσσιος Εγγραμματισμός στη Δημοτική Εκπαίδευση» πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λάρνακα, με διοργανωτές το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία και την ΠΟΕΔ Λάρνακας, το οποίο απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Ινστιτούτου αναφέρεται ότι «το συνέδριο στόχο είχε να εισαγάγει την έννοια και τo σημαντικό ρόλο του θαλάσσιου εγγραματισμού στην εκπαίδευση, ο οποίος επικεντρώνεται στην ενίσχυση της γνώσης μας για τη θάλασσα και την καλλιέργεια γαλάζιων δεξιοτήτων  σε μικρούς και μεγάλους. Παρουσιάστηκαν οι σχετικές πρωτοβουλίες από το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία, ένα σημαντικό μέρος των οποίων εστιάζουν στον θαλάσσιο εγγραμματισμό και την εκπαίδευση, δεδομένου του ότι η θάλασσα υπήρξε ανέκαθεν πηγή ζωής και προόδου για το νησί μας».

To Συνέδριο χαιρέτισαν ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας Ιάσων Ιασωνίδης και η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Λάρνακας Βασούλα Κούλα, ενώ στο κύριο μέρος του προγράμματος παρουσίασαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI), Ζαχαρίας Σιόκουρος, o Ανώτερος Επιστημονικός Συνεργάτης στο CMMI, Δρ. Αναστάσιος Χοβαρδάς , η Ερευνήτρια Επισκέπτρια στο CMMI, Δρ. Γιάννα Ανδρέου και ο Δρ. Μιχάλης Ιερείδης, Γενικός Γραμματέας της CYMEPA.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας ανέφερε ότι «ο Δήμος επιδιώκει τη γαλάζια ανάπτυξη της πόλης, που είναι συνυφασμένη με την κοινωνική της ανάπτυξη και προς αυτή τη κατεύθυνση είναι σημαντικός ο ρόλος, τον οποίο καλείται να διαδραματίσει και το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία».

Ο κ. Ιασωνίδης συνεχάρη «τους διοργανωτές, καθώς τέτοιες πρωτοβουλίες στόχο έχουν να προωθήσουν τις συνέργειες και τη συνεργασία μεταξύ φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικών αρχών και ερευνητικών οργανισμών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος».

Η  Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Λάρνακας σημείωσε πως «οι εκπαιδευτικοί καλούνται να διαδραματίσουν έναν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση του θαλάσσιου εγγραμματισμού και την καλλιέργεια γαλάζιων δεξιοτήτων. Σε αυτό το ρόλο είναι πολύτιμη η συνδρομή ερευνητικών οργανισμών, όπως το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία, με την τεχνογνωσία που αναπτύσσει και τη δυνατότητα να προσαρμόσει την τεχνογνωσία αυτή για εκπαιδευτικές εφαρμογές» είπε.

Από την πλευρά του, ο Ζαχαρίας Σιόκουρος υπογράμμισε «την αποστολή του Ινστιτούτου σε θέματα έρευνας και καινοτομίας στη Θάλασσα και τη Ναυτιλία, με ειδική αναφορά στο θαλάσσιο εγγραμματισμό και την εξοικείωση της κοινωνίας με την παραγόμενη επιστημονική πληροφόρηση και γνώση ξεκινώντας από μικρή ηλικία, μέσα από έναν διευρυμένο κύκλο δράσεων και συνεργασιών με σχολικές μονάδες».

Ταυτόχρονα «αναφέρθηκε σε έργα υποδομής με τελικό δικαιούχο την κοινωνία και πιο συγκεκριμένα στο έργο της αναβάθμισης του ιστορικού Φάρου της Κοινότητας Περβολιών που θα αποτελέσει ένα ενεργό σημείο αναφοράς για τους πολίτες μέσα από τη λειτουργία του σαν κέντρο πληροφόρησης και γνώσης για τη θάλασσα».

Ο Δρ. Αναστάσιος Χοβαρδάς «υπογράμμισε τον πολύπλευρο και ουσιαστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία στην υποστήριξη του θαλάσσιου εγραμματισμού μέσα από συμμετοχικό παιδαγωγικό σχεδιασμό ώστε να παραχθεί εξειδικευμένο εκπαιδευτικό υλικό προωθώντας παράλληλα τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης 14 – Ζωή στο Νερό».

Εξάλλου η Δρ. Γιάννα Ανδρέου “παρουσίασε ενδελεχώς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Θαλάσσιος εγγραμματισμός στη Δημοτική Εκπαίδευση», το οποίο διενεργήθηκε μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2022, σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία. Επίσης παρουσίασε τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την εφαρμογή ενός εργαλείου αξιολόγησης εστιασμένο στον θαλάσσιο εγγραμματισμό».

Ο Δρ. Μιχάλης Ιερείδης «παρουσίασε το ετήσιο πρόγραμμα, που διεξάγεται εδώ και χρόνια και τις εκπαιδευτικές δράσεις κατά την διάρκεια υιοθεσίας ενός πλοίου, πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (CSC)».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το συνέδριο έκλεισε με συζήτηση των εισηγητών με τους παριστάμενους εκπαιδευτικούς για την έννοια του θαλάσσιου εγγραμματισμού και τη συμβολή του στην εκπαίδευση. Στην πρωτοβουλία αυτή το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε συνδυασμό με την αποστολή του, για την αύξηση της επιστημονικής γνώσης, ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και τη βιώσιμη ανάπτυξη των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων».

Σημειώνεται ότι «τόσο το Ινστιτούτο όσο και η ΠΟΕΔ Λάρνακας εξέφρασαν επιθυμία για ενίσχυση της συνεργασίας τους με απώτερο σκοπό την προώθηση του θαλάσσιου εγγραμματισμού μέσα από εργαστήρια βιωματικής μάθησης και υποστήριξη στην ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού».

Σχετικά νέα

X
Translate »