Οικονομία

Συνεχώς πάνω η αξία των διαμερισμάτων

Πηγή: philenews.com

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Όσο πάνε και αυξάνονται οι τιμές των διαμερισμάτων, σε αντίθεση με τις τιμές οικιών, που καταγράφουν κάποιες μειώσεις, όπως προκύπτει από την έκθεση «Δείκτης τιμών κατοικιών», για το β’ τρίμηνο του 2021, συμπεράσματα της οποίας δημοσιοποίησε χθες η Κεντρική Τράπεζα.

Οι τιμές οικιών μειώθηκαν σε τριμηνιαία και σε ετήσια βάση, 0,3% και 1%, αντίστοιχα. Αντίθετα, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 1,3% σε τριμηνιαία βάση και κατά 3% σε ετήσια βάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επανέρχεται κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ για πολυτελείς οικοδομές

Στην επαρχία Λάρνακας σημειώθηκε και πάλι σημαντική αύξηση σε ετήσια βάση στις τιμές των διαμερισμάτων, κατά 6,1%, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που ξεκίνησε από το 2018. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, η ετήσια αύξηση στις τιμές που παρατηρείται στην επαρχία Λάρνακας πιθανόν να οφείλεται στην κινητικότητα που παρουσιάζεται στην περιοχή τα τελευταία τρίμηνα, λόγω της ζήτησης από ξένους επενδυτές, μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος για απόκτηση άδειας μόνιμης διαμονής στην Κύπρο. Η ζήτηση από ξένους επενδυτές πιθανόν να οφείλεται επίσης εν μέρει στην προώθηση του international headquartering από το κράτος, το οποίο αφορά επενδυτές που μεταφέρουν την έδρα των επιχειρήσεών τους στην Κύπρο και έτσι προχωρούν σε αγορά γραφείων και διαμερισμάτων για το προσωπικό τους, γεγονός το οποίο έχει προωθήσει την αγορά διαμερισμάτων σε κάποιες περιοχές, όπως τη Λευκωσία και Λεμεσό.

Οι Κύπριοι επενδύουν περισσότερο σε μικρότερες οικίες αλλά και διαμερίσματα σε όλες τις πόλεις, δίνοντας έτσι στήριγμα στις τιμές. Το γεγονός αυτό αποδίδεται εν μέρει στο ότι μέρος των αποταμιεύσεων του πληθυσμού καταλήγει σε αγορά ακινήτου, είτε για σκοπούς ιδιοκατοίκησης, είτε για επένδυση. Ρόλο στη διατήρηση του επιπέδου των τιμών φαίνεται να διαδραμάτισε, επίσης, και η αύξηση στο κόστος των κατασκευαστικών υλικών.

Πιο αναλυτικά, στη Λεμεσό οι αυξήσεις δεν καταγράφονται μόνο στα διαμερίσματα, αλλά και στις κατοικίες. Αντίθετα, στην επαρχία Πάφου παρουσιάζεται ετήσια μείωση και στα διαμερίσματα. Η Κεντρική Τράπεζα σημειώνει ότι, ένα χρόνο περίπου μετά την κατάργηση του ΚΕΠ και εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας, επιβεβαιώνεται ότι η εγχώρια αγορά συμβάλλει στην ανάπτυξη του τομέα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει διαδραματίσει η παροχή κινήτρων από το κράτος σε ό,τι αφορά στην επιδότηση επιτοκίων για αγορά νέας κατοικίας και το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού έχει αυξήσει τις αποταμιεύσεις του λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων. Σε αυτή την τάση των επενδυτών, σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει και το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων στις καταθέσεις σε τραπεζικά ιδρύματα.

Σχετικά νέα

X
Translate »