Going out

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις τις Μπιενάλε Λάρνακα 2021 (φώτο)

Η Larnaca Biennale 2021 υπό το σκεπτικό ‘’Ατελείωτα Όρια ’’, και υπό την επιμέλεια του εικαστικού Βασίλη Βασιλειάδη, προσέλκυσε 340 καλλιτέχνες από 50 χώρες.

Η τελική επιλογή των καλλιτεχνών έγινε μέσα από ανώνυμη επιλογή και ψηφοφορία των πέντε μελών της κριτικής επιτροπής.

Την διεθνή κριτική επιτροπή πέραν του επιμελητή, απαρτίζουν ο κριτικός και επιμελητής τέχνης από το Μιλάνο Jean Blanchaert , η ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια και πρόεδρος του κλωστοϋφαντουργικού μουσείου του Τορίνο Δρ Melanie Zefferino, η Πρόεδρος του Ε.ΚΑ.ΤΕ. Κατίνα Κώστα και ο γλύπτης Κίκης Πάτσαλος. Η επιτροπή επέλεξε 77 προτάσεις.

Μεταξύ των επιλεχθέντων υπάρχουν καλλιτέχνες όλων των ηλικιών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι παρουσιάζουν έργα από όλες σχεδόν τις μορφές εικαστικών τεχνών. Αναλυτικά υπάρχουν εγκαταστάσεις στον χώρο, ζωγραφικά και γλυπτικά έργα, φωτογραφίες, χαρακτικά, performance, video art, digital art κ.α.

Τα έργα εκτείθεντε στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας, στο Μουσείο Πιερίδη και στον καινούργιο Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού ( πρώην Λέσχη Λάρνακας ).  Κάποια έργα θα φιλοξενηθούν και σε εξωτερικούς χώρους της πόλης.

Η είσοδος στους εκθεσιακούς χώρους της Μπιενάλε θα είναι δωρεάν και η διάρκεια της Μπιενάλε θα είναι από τις 13 Οκτωβρίου μέχρι 26 Νοεμβρίου 2021.

Τα ωράρια λειτουργίας των χώρων είναι τα ακόλουθα :

Δημοτική Πινακοθήκη
Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 13:00 , 15:00 – 18:00 .
Σάββατο 10:00 – 13:00 , 15:00 – 18:00

Μουσείο Πιερίδη
Δευτέρα – Πέμπτη 9:00 – 16:00
Παρασκευή 9:00 -13:00
Σάββατο 9:00 – 13:00 , 15:00 – 18:00

Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού (πρώην Λέσχη Λάρνακας )
Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 17:00
Σάββατο 10:00 – 18:00

Παράλληλη Εκδήλωση Η Ώρα του Γεδεών Δούκα

Στόχος των διοργανωτών, είναι να επισκεφθούν την κυρίως έκθεση και τις παράλληλες εκδηλώσεις όσο το δυνατό μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών.

Παράλληλα με την κυρίως έκθεση και κατά την διάρκεια της Μπιενάλε θα γίνουν σε διάφορους χώρους στην πόλη και επαρχία Λάρνακας 16 παράλληλες εκδηλώσεις που αφορούν, μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικά έργα, διαλέξεις, εργαστήρια, χορό, εικαστικές παρεμβάσεις , εκπαιδευτικά προγράμματα κ.α.

Να σημειωθεί ότι σε όλες τις εκδηλώσεις είναι απαραίτητη η προσκόμιση Safe Pass και θα τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας.

Στις εκδηλώσεις σημαντική συμβολή έχουν διάφοροι φορείς και συντελεστές όπως και δημιουργοί από την χώρα μας και το εξωτερικό και στις περισσότερες εκδηλώσεις η είσοδος θα είναι δωρεάν.

Η επιλογή των εκδηλώσεων έγινε από την οργανωτική ομάδα της μπιενάλε, με Πρόεδρο τον επιμελητή Βασίλη Βασιλειάδη.

Ξεκινώντας με χρονολογική σειρά παρουσίασης, έχουμε στις 14 Οκτωβρίου την έναρξη της πρωτότυπης, βιωματικής έκθεσης καλλιτεχνικής φωτογραφίας, με την ονομασία «To Those To Them» από την Once in A Blue Moon Creative Event and Performance Productions , η οποία διαδραματίζεται στο γνωστό πλέον αρχοντικό της Λουλούς στην Λάρνακα όπου το κοινό καλείται αυτή τη φορά να μελετήσει εννέα εικόνες – φωτογραφίες ενώ εισέρχεται κυριολεκτικά σε μια προέκταση του κόσμου των φωτογραφιών ο οποίος είναι εμπνευσμένος από την όχι και τόσο ‘απλή’ καθημερινότητα η οποία κρύβει πάντα ένα μυστήριο.

 

Στις 20 Οκτωβρίου ξεκινά η πρώτη από τις τρεις street performance σύγχρονου χορού (Wash Away) της ομάδας Fibre Performing Arts οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα σημεία στην πόλη της Λάρνακας . Οι εν λόγω παραστάσεις θα προλογίζουν τις κύριες παραστάσεις με την ονομασία Wash Room, οι οποίες θα ξεκινήσουν από τις 31 Οκτωβρίου στο εξωτερικό κήπο του Youth Makerspace και θα αποτυπώσουν την στιγμή της μέρα όπου βρίσκουμε την ευκαιρία να μείνουμε μόνοι μας και αντιμετωπίζουμε τον πραγματικό μας εαυτό.

Παράλληλα την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου παρουσιάζεται η εικαστική πρόταση ‘’The Magic of Fibonacci Fractals ’’ στο Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή, η οποία θα ενθαρρύνει τον επισκέπτη να εκτιμήσει τη μαγεία της φύσης και του ανθρώπινου σώματος ενώ θα μπορεί να συμμετέχει στην εκδήλωση με διαδραστικό τρόπο.

Την επόμενη μέρα, 21 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Πιερίδη θα πραγματοποιηθεί η πολύ αναμενόμενη κύρια διάλεξη από τον επιμελητή της Μπιενάλε Βασίλη Βασιλειάδη για το σκεπτικό της Μπιενάλε Λάρνακας ‘’Ατελείωτα Όρια’’.

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου στον εξωτερικό χώρο του Youth MakersSpace η πρεμιέρα του κωμικοτραγικού μιούζικαλ ‘’Η ώρα του Γεδεών Δούκα ’’, του βραβευμένου συγγραφέα Κώστα Μαννούρη σε σκηνοθεσία / ερμηνεία από τον Μάριο Μεττή και μουσικό επί σκηνής τον Κωνσταντίνο Λεμέσιο. O Γεδεών Δούκας, ένας Λαρνακέας μεγαλοαστός, με αφορμή και όχημα μια εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή για οκτώ παραστάσεις προβαίνει σε μια αχαλίνωτη αφήγηση χωρίς όρια στον χώρο και στον χρόνο.

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου στην γκαλερί Κυπριακή γωνιά φιλοξενείται έκθεση έργων των βραβευμένων καλλιτεχνών της πρώτης Μπιενάλε Λάρνακας.

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου και στον Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια διαδραστικής εγκατάστασης από τον Χαράλαμπο Σεργίου με έργα τέχνης από το διάσημο εικαστικό κίνημα CoBrA τα οποία ανήκουν στην προσωπική συλλογή του .

Το Σάββατο 6 Νοεμβρίου στις 19:30 ταξιδεύουμε στην Αθηένου στο Καλλινίκειο Μουσείο για τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο ‘’Σχολεία χωρίς Σύνορα’’ με έργα παιδιών δημοτικών σχολείων υπό την αιγίδα της ΠΟΕΔ Λευκωσίας.

Για δυο μέρες , 15 και 16 Νοεμβρίου οι λάτρεις του κινηματογράφου θα μπορούν να απολαύσουν ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους οι οποίες επιλέγηκαν με βάση το θέμα της Μπιενάλε στα πλαίσια του 16ου Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου (CYIFF) . Οι προβολές θα χωρίζονται σε τρία τρίωρα μεταξύ των ωρών 12:00-23:00 ενώ στις 15 Νοεμβρίου από τις 20:00 – 23:00 θα πραγματοποιηθούν ειδικές κινηματογραφικές προβολές και συζήτηση από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Women In Film and Television Cyprus (WIFT CY) όπου η είσοδος θα είναι δωρεάν για το κοινό .

19 και 20 Νοεμβρίου στον πολυχώρο Αποθήκες στις 20:30 , θα πραγματοποιηθεί η παράσταση «Once There Was A Forest» της καλλιτέχνιδας χορού Κωνσταντίνας Σκαλιώντα, όπου τρεις περφόρμερς επί σκηνής μέσα από την χρήση υλικών, κίνησης και ήχου δημιουργούν ένα μεταβαλλόμενο τοπίο ενός εύθραυστου κόσμου διεγείροντας την μνήμη για το παρελθόν και την φαντασία για το μέλλον .

Κυριακή 21 Νοεμβρίου στις 20.30 η χορευτική παράσταση του εργαστηρίου χορού IPED στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας με κύπριους και ξένους χορευτές και περφόρμερς. Το 10ήμερο εργαστήρι χορού προσφέρθηκε δωρεάν στους συμμετέχοντες σε συνεργασία με το Tina Agency και την χορεύτρια / χορογράφο Federica Dauri δινοντας μια μοναδική ευκαιρία σε επαγγελματίες χορευτές και περφόρμερς ενώ η τελική παρουσίαση – παράσταση βασίζεται στην θεματική της Μπιενάλε .

Ο κύκλος της Μπιενάλε Λάρνακας 2021 θα κλείσει την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου στις 19:00 στον Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού (πρώην Λέσχη Λάρνακας ) με τον απολογισμό της Μπιενάλε από τους διοργανωτές.

Παράλληλη Εκδήλωση Wash away

Όλες οι εκδηλώσεις αναγράφονται στην ιστοσελίδα (biennalelarnaca.com/parallel-events) αλλά και στον επίσημο χάρτη της Μπιενάλε τον οποίο οι επισκέπτες μπορούν να βρουν σε όλους τους συμβαλλόμενους χώρους, τους επίσημους υποστηρικτές εστίασης της Μπιενάλε, στις αφίξεις αεροδρομίου Λάρνακας και όχι μόνο. Επίσης θα προβάλλονται όλα όσα αφορούν την Biennale Larnaca 2021, μέσα από την επίσημη σελίδα στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook , Instagram , YouTube , Vimeo ) .

Κατά την διάρκεια της Μπιενάλε θα λειτουργήσει ένα γραφείο πληροφοριών στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας από το οποίο οι επισκέπτες θα πληροφορούνται για όσα αφορούν την Μπιενάλε, τις εκδηλώσεις, αλλά και αγορά αναμνηστικών της Μπιενάλε.

Συνδιοργανωτής της Λάρνακα Μπιενάλε είναι ο Πολιτιστικός όμιλος Λάρνακας ΑΡΤΙΟΝ. Συνεργάτες το επιμελητήριο καλών τεχνών Κύπρου Ε.ΚΑ.ΤΕ. ο παγκόσμιος οργανισμός WAVA (Word Association of Visual Arts ) , η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας και αριθμός ΜΚΟ και πολιτιστικών φορέων. Συνεργάτες και χορηγοί σε αυτή την τόσο σημαντική προσπάθεια είναι σύνδεσμοι, οργανωμένα σύνολα και επιχειρήσεις και γενικά οι καλλιτέχνες και φιλότεχνοι της χώρας μας.

Μεγάλοι Χορηγοί οι εταιρείες ΑsusPlus , Melody House , Edge Developments , NCH Capital, καθώς και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου και ο Δήμος Λάρνακας. Τηλεοπτικός Χορηγός επικοινωνίας ΡΙΚ .

 

Σχετικά νέα

X
Translate »