Επιχειρήσεις

Στον πάτο η αγορά των μεγάλων αναπτύξεων

Πηγή: philenews.com

 

Ζοφερό προμηνύεται το μέλλον των μεγάλων αναπτύξεων εάν δεν δοθούν κίνητρα αλλά και αν δεν προχωρήσει άμεσα ο εκσυγχρονισμός του Κράτους όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και η βελτίωση του τραπεζικού συστήματος, λέει στον «Φ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, Ανδρέας Δημητριάδης.

Η κατάσταση αυτή τη χρονική στιγμή χαρακτηρίζεται ρευστή στον τομέα της ανάπτυξης, ενώ θα πρέπει άμεσα το Κράτος να παρέχει περισσότερα κίνητρα και να εντείνει τις προσπάθειες για προσέλκυση κολοσσών και πολυεθνικών που θα έχουν ως έδρα τους το νησί μας, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Δημητριάδης.

Αγκάθι στις επενδύσεις χαρακτηρίζεται και η αύξηση στα κατασκευαστικά υλικά η οποία έχει ως επακόλουθο, την αύξηση στις τιμές των πωλήσεων. Στροφή σε νέο επενδυτικό κοινό από χώρες της Δύσης, η λύση μετά και την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Μιλώντας στον «Φ» για το τι μέλλει γενέσθαι σε ό,τι αφορά με τις μεγάλες αναπτύξεις, όπως οι Πύργοι αλλά και τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κ. Δημητριάδης αναφέρει ότι το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που ανακοινώθηκε από το Κράτος, είναι σχέδιο προς την ορθή κατεύθυνση, ιδιαίτερα αν συμπιεστεί με τη βελτίωση του Δημόσιου Τομέα και με του Θεσμικού πλαισίου γενικότερα.

Εξήγησε πως αν ψηφιστεί ο νόμος για τις ξένες επενδύσεις, θα διευκολύνει την επιχειρηματικότητα. «Χρειάζεται στήριξη των επιχειρήσεων και χρειάζεται να δοθούν κίνητρα, φορολογικά, πολεοδομικά και εξαγωγικά έτσι ώστε να προσελκύσουμε ξένο χρήμα».

Κληθείς να απαντήσει για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο κατασκευαστικός τομέας και ιδιαιτέρα οι μεγάλες αναπτύξεις, δεν δίστασε να αναφέρει ότι η αγορά για ξένους αγοραστές βρίσκεται στον πάτο. «Τόσο ο κατασκευαστικός αλλά και ο τουριστικός τομέας της Κύπρου αυτή τη στιγμή είναι στον πάτο. Αναφέρομαι κυρίως στις κατασκευές οι οποίες προορίζονταν για ξένους επενδυτές. Εάν στην ντόπια αγορά υπάρχει κάποια μικρή κινητικότητα αυτό το διάστημα, η αγορά από ξένους επενδυτές είναι ανύπαρκτη».

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως η υπάρχουσα κατάσταση δεν αφορά μόνο τις μεγάλες αναπτύξεις όπως οι Πύργοι και τα ψηλά κτήρια, αλλά και τις κατασκευές πολυτέλειας οι οποίες αφορούσαν κατά κύριο λόγο ένα άλλο αγοραστικό κοινό.

Ο κ. Δημητριάδης απαντά και για το μέλλον αυτών των μεγάλων αναπτύξεων αλλά και για τις επενδύσεις που έχουν ήδη προπωλήσει πριν την έναρξη των εργασιών κατασκευής. Εξήγησε ότι τα έργα που έχουν ξεκινήσει και τα οποία έχουν προπωλήσει ένα σεβαστό ποσοστό των κατασκευών τους, η πρόθεση των ιδιοκτήτων τους όπως είπε, είναι να ολοκληρωθούν έτσι ώστε να μπορέσουν να παραδώσουν τις παραγγελίες τις οποίες πήραν και να τιμήσουν τα συμβόλαια που έχουν.

Σε ό,τι αφορά άλλες υπό μελέτη κατασκευές οι οποίες είναι ακόμη στα χαρτιά και δεν υπάρχουν συμβόλαια, είπε ότι οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης έχουν προχωρήσει για την ώρα στην παγοποιήση τους. «Δεν μπορούν να προχωρήσουν κατασκευές και έργα ανάπτυξης γης όταν τίθεται σοβαρό θέμα ρευστότητας. Οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να έχουν δαπάνες από τη στιγμή που δεν υπάρχουν έσοδα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν αυτή η παγοποιήση αφορά μεγάλο αριθμό αναπτύξεων, είπε πως οι μεγάλες αναπτύξεις οι οποίες ήταν υπό σχεδιασμό και προώθηση, ξεπερνούν τα 8 δις ευρώ. «Μιλάμε για μια μεγάλη κεφαλική επένδυση εάν ληφθούν υπόψη και οι 25 συνολικά επενδύσεις που είναι διασκορπισμένες στην Κύπρο. Αυτές οι επενδύσεις με εξαίρεση τα έργα που έχουν λάβει προκαταβολές και είναι υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουν, τα υπόλοιπα έχουν παγοποιηθεί μέχρι να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση».

 

 

Στροφή σε νέο επενδυτικό κοινό

Με την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) πλέον η Κύπρος θα στραφεί σε νέο επενδυτικό κοινό λέει ο κ. Δημητριάδης, εκφράζοντα την άποψη ότι οι πλέον γεωγραφικές περιοχές που θα προσφέρονται για επενδυτές θα είναι η Ευρώπη, Αγγλία, Αμερική, Καναδάς και η Μέση Ανατολή. «Σίγουρο είναι πως εκείνες οι μεγάλες επενδύσεις που βλέπαμε προηγουμένως, από Κίνα και Ρωσία, θα μειωθούν σημαντικά».

Ερωτηθείς αν οι επενδύσεις από Ρώσους και Κινέζους αφορούσαν κυρίως τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου κι εάν πρόκειται να πληγούν περισσότερο από τις υπόλοιπες πόλεις, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, απάντησε ότι τον τελευταίο καιρό τα σχέδια πολιτογραφήσεων αφορούσαν πράξεις σε ολόκληρη την Κύπρο. «Και η Λευκωσία πήρε ένα μεγάλο μερίδιο, εξαπλώθηκε και στη Λάρνακα, επομένως όλες οι επαρχίες της Κύπρου έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την κατάργηση του ΚΕΠ».

 

 

Αγκάθι στις πωλήσεις οι αυξήσεις στα κατασκευαστικά υλικά

Ένα άλλο μεγάλο θέμα που επηρεάζει τον κατασκευαστικό τομέα και ακόμη περισσότερο τις μεγάλες αναπτύξεις έχει να κάνει με την αύξηση των κατασκευαστικών υλικών. Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε πως η αύξηση αυτή θα επιφέρει και αύξηση τιμών πώλησης τέτοιων επενδύσεων. «Από τη στιγμή που έχουν αυξηθεί σημαντικά τα ναύλα τα οποία επηρεάζουν το σίδερο, την ξυλία και όλα τα υπόλοιπα κατασκευαστικά υλικά, είναι φυσικό επακόλουθο να υπάρξει και αύξηση στις τιμές πωλήσεων. Επεσήμανε ακόμη πως το αυξημένο κόστος κατασκευής αυξάνει την τιμή και κατ’ επέκταση επηρεάζει και τη ζήτηση.

Σχετικά νέα

X
Translate »