Aστυνομικά νέα

Στο στόχαστρο 4 κυπριακές εταιρείες με βάση τη Λάρνακα – Νέα λίστα αμερικανικών κυρώσεων –

Πηγή: sigmalive.com

Η Κύπρος φαίνεται να αποτελούσε μέρος ενός δικτύου, επικεφαλής του οποίου ήταν Βέλγος επιχειρηματίας που προμήθευε με στρατιωτικό εξοπλισμό τον ρωσικό στρατό

Μέρος ενός δικτύου, μέσω του οποίου η Ρωσία κατάφερνε να ενισχύει το στρατιωτικό της οπλοστάσιο, φαίνεται να αποτελούσαν εταιρείες με έδρα την Λάρνακα.

Οι εν λόγω εταιρείες βρέθηκαν στο στόχαστρο του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, με φόντο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και περιλήφθηκαν σε νέο κατάλογο κυρώσεων που εξέδωσε χθες Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για τις AHETEI LIMITED, ERINER LIMITED, LAR VORTO SERVICES LIMITED και THE MOTHER ARK LTD,  οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στην ίδια διεύθυνση: Ηνωμένων Εθνών 44, Orthodoxou Tower, 3ος Όροφος, Λάρνακα, 6042.

 

 

Ο Βέλγος “εγκέφαλος” και οι κυπριακοί “βραχίονες”

Όλες φαίνεται να συνδέονται με ένα δίκτυο, με επικεφαλής έναν Βέλγο, ονόματι Hans De Geetere. Το δίκτυο περιλαμβάνει εννέα οντότητες και πέντε άτομα σε Ρωσία, Βέλγιο, Κύπρο, Σουηδία, Χονγκ Κονγκ και Ολλανδία, που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στην προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού προς όφελος της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ(link is external), ο De Geetere είναι Βέλγος επιχειρηματίας, ο οποίος εμπλέκεται επί μακρόν στην προμήθεια εξοπλισμού στη Ρωσία, ενώ είναι διευθυντής διαφόρων εταιρειών σε Βέλγιο, Κύπρο και Ολλανδία.

Όπως αναφέρει, ο De Geetere έχει συντονίσει την προμήθεια ηλεκτρονικών ειδών για Ρώσους πελάτες, στα οποία περιλαμβάνονται και “προγραμματιζόμενα πεδία πύλης” (FPGA). Πρόκειται για συσκευές ημιαγωγών υψηλής προτεραιότητας που αναζητά η Ρωσία για τα εξοπλιστικά της προγράμματα.

Για την ιστορία, η Lar Vorto ήταν η πρώτη που συστάθηκε, αφού ήταν εγγεγραμμένη από τις 10 Νοεμβρίου του 2015, ενώ ακολούθησαν οι Eriner στις 28 Ιουνίου του 2021, η Ahetei η οποία συστάθηκε στις 28 Ιανουαρίου του 2022 και η The Mother Ark η οποία συστάθηκε στις 13 Απριλίου της ίδιας χρονιάς.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρει πως ο De Geetere διαχειρίζεται τις εταιρείες Knokke Heist Support Corporation Management με έδρα το Βέλγιο, τις Eriner Limited και The Mother Ark Ltd με έδρα την Κύπρο, καθώς και την European Trading Technology B.V., που διατηρεί την βάση της στην Ολλανδία.

Ο ρόλος – κλειδί της Κύπρου

Στην όλη “επιχείρηση”, οι κυπριακές εταιρείες φαίνεται να διαδραμάτιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο, με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να κάνει ειδική αναφορά στη δράση τους.

Όπως αναφέρει, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο De Geetere και το δίκτυό του επιχείρησαν να στείλουν ηλεκτρονικά είδη στη Ρωσία μέσω σημείων μεταφόρτωσης στο Χονγκ Κονγκ, την Κίνα, αλλά και την Τουρκία.

Η κυπριακή εταιρεία Eriner υπό την ηγεσία του De Geetere παρουσιάζεται να έχει επανειλημμένα συνεργαστεί με την εταιρεία M and S Trading, που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ ενώ καταγγέλεται ότι συντόνιζε παραγγελίες ηλεκτρονικών ειδών για τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων παραγγελιών για ολοκληρωμένα κυκλώματα (integrated circuits) του ίδιου μοντέλου με αυτά που εντοπίστηκαν σε ρωσικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) που ανακτήθηκαν στην Ουκρανία.

Η Lar Vorto από την άλλη, παρουσιάζεται να συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο πολλών εταιρειών που ανήκουν στον De Geetere. Συγκεκριμένα, η Lar Vorto παρουσιάζεται ως Γραμματέας στις εταιρείες Eriner και The Mother Ark, καθώς και στην Ahetei Limited, της οποίας ο De Geetere ηγείτο κατά την ίδρυσή της.

Η Ahetei προσπάθησε, όπως αναφέρεται, να αποκτήσει επιταχυνσιόμετρα (accelerometers) αμερικανικής προέλευσης, τα οποία είναι συσκευές διπλής χρήσης με αεροδιαστημικές και στρατιωτικές εφαρμογές.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία Hasa Nederland B.V., με έδρα την Ολλανδία, η οποία είναι εγγεγραμμένη τόσο εκεί όσο και στο Βέλγιο, είναι θυγατρική της κυπριακής The Mother Ark και έχει κοινή διεύθυνση με την European Trading Technology.

Η M and S Trading, τίθεται υπό καθεστώς κυρώσεων, καθώς χαρακτηρίζεται ως εταιρεία που έχει παράσχει ουσιαστική βοήθεια, χορηγία ή οικονομική, υλική ή τεχνολογική υποστήριξη ή αγαθά ή υπηρεσίες στον De Geetere ή προς υποστήριξη του.

Η κυπριακή Lar Vorto περιλήφθηκε στις κυρώσεις επειδή βοήθησε, χρηματοδότησε ή παρείχε οικονομική, υλική ή τεχνολογική υποστήριξη ή αγαθά ή υπηρεσίες στην κυπριακή Eriner ή προς υποστήριξή της, ενώ η Ahetei επειδή ανήκει ή ελέγχεται από την Lar Vorto ή επειδή ενήργησε ή φέρεται να ενήργησε για ή εκ μέρους, άμεσα ή έμμεσα, της Lar Vorto. Η Hasa Nederland περιλαμβάνεται στις κυρώσεις επειδή ανήκει ή ελέγχεται από την The Mother Ark ή έχει ενεργήσει ή φέρεται να ενεργεί για λογαριασμό ή εξ ονόματος, άμεσα ή έμμεσα, της The Mother Ark.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Τρίτη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απήγγειλε δύο κατηγορίες κατά του Hans De Geetere, ενώ το Τμήμα Εμπορίου πρόσθεσε τον ίδιο και πέντε επιχειρήσεις του στον κατάλογο οντοτήτων του, που απαγορεύεται να συναλλάσσονται αμερικανικές φυσικές ή νομικές οντότητες.

Επιπλέον, στον κατάλογο των κυρώσεων περιλαμβάνονται επίσης, 11 οντότητες και 8 άτομα που συνδέονται με το καθεστώς του Λευκορώσου Προέδρου Alyaksandr Lukashenka.

Ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ματ Μίλερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ “έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να αποκαλύψουν και να υποβαθμίσουν τα δίκτυα που εμπλέκονται στις στρατιωτικές προμήθειες της Ρωσίας” και “θα συνεχίσουν να αναλαμβάνουν δράσεις κατά του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος της Ρωσίας για να διαταράξουν την πρόσβαση του Κρεμλίνου στα εργαλεία που χρησιμοποιεί για τη διαιώνιση του παράνομου πολέμου του κατά της Ουκρανίας”.

Σχετικά νέα

X
Translate »