Δελτία Τύπου

Σταύρος Σταύρου: Ενθαρρυντικές προοπτικές για ποιοτική αναβάθμιση της Λάρνακας δημιουργούν δράσεις και αναπτυξιακά έργα, λέει ο Πρόεδρος ΕΒΕΛ

Αισιοδοξία ότι οι ποικίλες καινοτόμες δράσεις σε συνάρτηση και με τα αναπτυξιακά και εμπλουτιστικά έργα που τροχοδρομούνται, δημιουργούν πολύ ενθαρρυντικές προοπτικές για την επιδιωκόμενη ποιοτική αναβάθμιση της Λάρνακας, εξέφρασε ο Σταύρος Σταύρου, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας (ΕΒΕΛ) σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ.

Όπως ανέφερε, «παρά τους κλυδωνισμούς που επέφεραν η πανδημία του κορωνοϊού, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ακρίβεια και η άνοδος του πληθωρισμού, η πόλη και επαρχία Λάρνακας βρίσκεται σε μία δυναμική τροχιά ανάκαμψης». Η Λάρνακα, σημείωσε, «προχωρά με απτά αποτελέσματα με την κατασκευή έργων που θα αποφέρουν οικονομικά οφέλη και θέσεις εργασίας αλλά και έργα που θα την αναβαθμίσουν ποιοτικά και θα βελτιώσουν την εικόνα της πόλης».

Μετά από μια μεγάλη στασιμότητα δεκαετιών, συνέχισε, «ξεκίνησε η υλοποίηση των τριών μεγαλύτερων έργων για τη πόλη, δηλαδή η απομάκρυνση των πετρελαιοδεξαμενών, η ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας και η κατασκευή του δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας».

Σημείωσε ότι «ολοκληρώθηκε με επιτυχία η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από το παραλιακό μέτωπο, ενώ ξεκίνησε και η αποξήλωση των εγκαταστάσεων του υγραερίου. Τώρα το ζητούμενο είναι να προχωρήσουν οι ιδιωτικές αναπτύξεις καθώς και τα δημόσια έργα στο 20% του χώρου που απελευθερώθηκε και τα οποία υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ».

Οσον αφορά την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ χαιρέτισε στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ την έναρξη εργασιών για την Α φάση κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη της θαλάσσιας περιοχής και μέρος των χερσαίων αναπτύξεων που ξεκίνησαν πρόσφατα από την ιστορική αποβάθρα. «Είμαστε επίσης ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι, σύμφωνα με την Κοινοπραξία Kition Ocean Holdings, η πορεία των εργασιών είναι μέσα στα πλαίσια του χρονοδιαγράμματος και έχουν ήδη υποβληθεί αιτήσεις για πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες και καλούμε τα αρμόδια Τμήματα να τις εξετάσουν χωρίς χρονοτριβή», είπε.

Στις δηλώσεις του ο κ. Σταύρου αναφέρθηκε και στην έναρξη της Γ Φάση του δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας, που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 17,6 εκατομμύρια ευρώ, λέγοντας ότι «το πολυαναμενόμενο για πέραν των 30 χρόνων έργο, θα βελτιώσει το κύριο και δευτερεύον οδικό δίκτυο μήκους 3,5 και 4,5 χιλιομέτρων αντίστοιχα, ενώ περιλαμβάνει και σειρά άλλων υποδομών καθώς και υπογειοποίηση υπηρεσιών».

Ο Δήμος Λάρνακας, συνέχισε, «αξιοποιεί τα τελευταία χρόνια κονδύλια από Διαρθρωτικά Ταμεία που για την προγραμματική περίοδο 2021-27 ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια ευρώ». Μεταξύ των έργων που θα υλοποιηθούν, όπως είπε, είναι η αναβάθμιση των προσόψεων στην Πιαλέ Πασά, η ανάπλαση των πλατειών Ακροπόλεως και Αλκής, η ολική αναδιαμόρφωση του Παττιχείου και άλλων πάρκων, η διαμόρφωση πεζοδρομίων και η πλακόστρωση του εμπορικού κέντρου.

Με όλα αυτά τα έργα, συνέχισε ο κ. Σταύρου, «η Λάρνακα θα είναι πανέτοιμη μέχρι το 2030 για να δείξει το νέο της πρόσωπο και να διεκδικήσει με αξιώσεις τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. To βασικό ζητούμενο όμως, σημείωσε, «είναι να διατηρήσουμε πάση θυσία τον χαρακτήρα της Λάρνακας και μόνο αν αναδείξουμε την ταυτότητά μας, θα έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα».

Ερωτηθείς για την τουριστική βιομηχανία της Λάρνακας ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ απάντησε πως «το ξενοδοχειακό χαρτοφυλάκιο της πόλης και επαρχίας αυξάνεται και αναβαθμίζεται, ενώ επιτυγχάνεται και η απαραίτητη ποικιλομορφία. Οι υπό ανέγερση αλλά και προγραμματιζόμενες αναπτύξεις για την επόμενη τριετία ξεπερνούν τις 3000 κλίνες, ενώ αρκετές από τις νέες μονάδες θα φέρουν το brand γνωστών διεθνών ξενοδοχειακών κολοσσών».

Το ΕΒΕΛ, συνέχισε «υλοποιεί συλλογικά, μέσω της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας στην οποία προεδρεύει, ένα αξιόλογο Σχέδιο Δράσης στον τομέα του τουρισμού και ποικίλες καινοτόμες δράσεις. Σε συνάρτηση και με τα αναπτυξιακά και εμπλουτιστικά έργα που τροχοδρομούνται, είμαστε αισιόδοξοι ότι δημιουργούνται πολύ ενθαρρυντικές προοπτικές για την επιδιωκόμενη ποιοτική αναβάθμιση του προορισμού μας».

Ανέφερε τέλος, ότι «όλοι οι φορείς της Λάρνακας οφείλουμε να δουλέψουμε μαζί για την επιτυχή συνύπαρξη επιχειρήσεων όλων των ειδών και μεγεθών, στην πόλη και επαρχία της πόλης».

Σχετικά νέα

X
Translate »