Γενική Επικαιρότητα

Σε νέα περιπέτεια το ΓεΣΥ; Άναψε “φωτιές” η πρόταση Σιζόπουλου (ΒΙΝΤΕΟ)

Πηγή: alphanews.live

Επανέρχεται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας η πρόταση για δικαίωμα της συνταγογράφησης γιατρών εκτός ΓεΣΥ.

Η πρόταση για τροποποίηση του βασικού νόμου του ΓεΣΥ, η οποία απερρίφθη αρκετές φορές στο παρελθόν από σχεδόν όλα τα κόμματα, κατατέθηκε εκ νέου από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο και το θέμα αναμένεται να συζητηθεί αύριο στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ο κ. Σιζόπουλος είπε μετά την σχετική γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας κατέθεσε τη συγκεκριμένη πρόταση “για να καλύψει το κενό” που προκύπτει.

“Είναι κάτι που συμβαίνει και σε άλλες χώρες που έχουν σύστημα υγείας. Βασικός στόχος είναι η εξυπηρέτηση ασθενών, κυρίως αυτών που προέρχονται από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα πολιτών που αφενός λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας δεν ήθελαν να αντικαταστήσουν τον γιατρό τους όταν αυτός δεν εντάχθηκε στο ΓεΣΥ και γιατί σε πολλές ειδικότητες ο χρόνος για να κλείσουν ραντεβού μπορεί να φτάσουν έξι μήνες”.

“Δεν το κάνω για ίδιον όφελος”, ξεκαθάρισε ο κ. Σιζόπουλος αναφορικά με την αντίδραση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου η οποία με τη σειρά της θέτει και θέμα «ηθικής».

“Είναι δικαιολογίες για να στηρίξουν τα βάσιμα επιχειρήματά τους τα οποία προβάλλουν. Στην ίδια λογική δεν θα πρέπει οι οικονομολόγοι της Βουλής να συμμετέχουν σε οτιδήποτε έχει σχέση με την οικονομία, οι νομικοί δεν πρέπει να συμμετέχουν σε ότι έχει νομικά ζητήματα. Γιατί εκεί δεν υπάρχουν αντιδράσεις; Επειδή υπάρχει ένας γιατρός βουλευτής που παλεύει με τους ασθενείς είναι το πρόβλημά τους”.

Εξήγησε μάλιστα γιατί ο ίδιος επέλεξε να μην συμβληθεί με το ΓεΣΥ.

“Λόγω των υποχρεώσεών μου, οι ώρες που ασχολούμαι με το ιατρείο μου είναι ελάχιστες. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ να αναλαμβάνω ευθύνες έναντι των ασθενών και να μην μπορώ ιατρικά να τις καλύψω. Τα περιστατικά του ΓεΣΥ είναι άλλα και τα περιστατικά που έχω εγώ είναι άλλα για αυτό δεν υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος να ασκώ την ιατρική ελάχιστες ώρες”.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης ανέφερε πως η νομική γνωμάτευση είναι ξεκάθαρη και η φιλοσοφία του ΓεΣΥ προνοεί ότι οι υπηρεσίες θα καλύπτονται από συμβεβλημένους παρόχους.

“Το θέμα που προκύπτει και η άποψη του Οργανισμού αυτή τη στιγμή υπάρχει επάρκεια γιατρών και οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ μπορούν να εξυπηρετηθούν. Πέραν τούτου υπάρχουν και άλλα θέματα, για παράδειγμα ειδικότητες οι οποίες η θεραπεία που παρέχεται αφορά εργαστηριακές εξετάσεις, πιθανό με αυτό το μέτρο να δώσει κίνητρο στους γιατρούς να αποχωρήσουν από το ΓεΣΥ και θα δημιουργήσουμε ασθενείς δυο ταχυτήτων”.

Πρόσθεσε πως θα δημιουργήσει δυσκολίες στον έλεγχο του ΟΑΥ στους παρόχους.

“Εάν ένας γιατρός είναι εκτός ΓεΣΥ τι δικαιοδοσία θα έχει ο Οργανισμός;”.

Εκτός από το θέμα ελέγχου και της φυγής γιατρών τίθεται και το συστημικό θέμα.

“Θα έλεγα ότι ότι το συστημικό θέμα θα μπορούσε να λυθεί αλλά τα προβλήματα που θα προκαλέσει αυτή η αλλαγή είναι πιο σημαντικά στο σχεδιασμό του ΓεΣΥ και τις υπηρεσίες που καλείται να παρέχει το σύστημα στους πολίτες”.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »