Ψυχολογία

“Τα παιδιά πλέον δεν χαιρετούν, είναι κουμπωμένα, φοβούνται να μιλήσουν”

Πηγή: alphanews.live

Τραγικές είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας, του εγκλεισμού και των περιοριστικών μέτρων στην ψυχική υγεία των παιδιών. Το βάθος του προβλήματος διαφαίνεται ιδιαίτερα τώρα, κατά την επιστροφή στην κανονικότητα. Για την κατάσταση που διαμορφώνεται μέσα από τα μάτια ενός προπονητή, μίλησε ο Προπονητής και Διευθυντής ακαδημίας Καλαθόσφαιρας, Άδωνης Χρίστου.

“Μερικά παιδιά ήρθαν αλλαγμένα, πιο κουμπωμένα, πιο φοβισμένα, πιο ακοινώνητα, φοβούνται να έρθουν σε επαφή με άλλα παιδιά, φοβούνται να χαιρετήσουν, να μιλήσουν. Υπάρχουν και τα άλλα παιδιά που ζουν διάφορες καταστάσεις μέσα στα σπίτια τους λόγω του εγκλεισμού και της πανδημίας.”

Οι προπονητές και οι δάσκαλοι βλέπουν κάποια προβλήματα που μπορεί να μην είναι ορατά στους γονείς, επεσήμανε ο κ. Χρίστου.

“Τα παιδιά μπορούν να μιλήσουν σε εμάς και να πουν πράγματα που δεν μπορούν να πουν στους γονείς τους.”

Ο κ. Χρίστου μίλησε για τα σημάδια που θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κακή διάθεση και τις τάσεις απομόνωσης. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι γονείς θα πρέπει να ζητήσουν τη βοήθεια ενός ειδικού, ή ακόμα και του προπονητή των παιδιών – αν υπάρχει – ο οποίος θα χειριστεί με άκρα διακριτικότητα και εμπιστευτικότητα το θέμα.

Ερωτηθείς ποια είναι η κατάσταση που είχαν να αντιμετωπίσουν οι προπονητές μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα παιδιά πλέον δεν χαιρετούν.

“Έχουμε βάλει όρο σε όλα τα παιδιά άνω των 12 ετών, ερχόμενοι στο γήπεδο να χαιρετούν όλους τους προπονητές τους. Να μάθουν να επικοινωνούν, διότι περνούσαν από δίπλα μας και δεν χαιρετούσαν. Πριν δεν συνέβαινε αυτό… Είναι ένα μέτρο κοινωνικοποίησης συν του ότι χαιρετούνται και πλέον μεταξύ τους.”

Τα μικρά παιδιά έχασαν επαφή με τους συμμαθητές και δασκάλους τους, πρόσθεσε ο κ. Χρίστου, με αποτέλεσμα να είναι πιο κλειστά. Υπάρχουν παιδιά μάλιστα που δεν επέστρεψαν καν στον αθλητισμό.

Ο ίδιος έκανε λόγο για τρομερή έλλειψη επικοινωνίας και τόνισε ότι και οι μεγαλύτεροι οφείλουν να αναζητούν βοήθεια από ειδικούς.

Αναφέρθηκε παράλληλα σε ένα τραγικό περιστατικό, όταν ένα παιδί επιχείρησε να θέσει τέρμα στη ζωή του.

“Η μητέρα το έμαθε μετά από μια εβδομάδα, αμέσως πήγε στην Αστυνομία, πήγε στο Μακάρειο Νοσοκομείο, κράτησαν το παιδί για δέκα μέρες στην παιδοψυχιατρική πτέρυγα και στην πορεία ανακάλυψαν ότι γκούγκλαρε και τα προηγούμενα, προσπαθούσε να βρει τρόπους και εκμυστηρεύτηκε το παιδί ότι έκανε την απόπειρα και τελευταία στιγμή το σταματήσαμε. Είναι τραγικό μόνο που το σκέφτηκε.”

Το παιδί παρακολουθείται από ειδικούς και δεν έχει ακόμη πάει πίσω στην προπόνησή του, σημείωσε.

Ο κ. Χρίστου άφησε στο τέλος μια θετική νότα, τονίζοντας πως δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν λύνεται.

Σχετικά νέα

X
Translate »