Εκπαίδευση

Πρεμιέρα εξετάσεων για χιλιάδες μαθητές των λυκείων

Πηγή: philenews.com

 

Σε τροχιά εξετάσεων βρίσκονται οι χιλιάδες μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης, καθώς σήμερα η εξεταστική διαδικασία για το δεύτερο τετράμηνο, που θα είναι και η τελευταία πράξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, ανοίγει αυλαία για τα παιδιά όλων των τάξεων των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών. 

Οι μαθητές των Γυμνασίων έχουν ακόμη μερικές μέρες μπροστά τους καθώς οι εξετάσεις τους για το δεύτερο τετράμηνο αρχίζουν την Τετάρτη 24 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, σήμερα αρχή κάνουν οι μαθητές της Β΄ Λυκείου με τα μαθήματα της Φυσικής, τα Οικονομικά και τα θέματα Τέχνης, όπως επίσης και οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, οι οποίοι ρίχνονται στη μάχη των εξετάσεων με το μάθημα των Νέων Ελληνικών, το οποίο σημειώνεται είναι το μοναδικό μάθημα στο οποίο δίνεται περισσότερος χρόνος εξέτασης, συνολικά 135 λεπτά. Η αρχή στις εξετάσεις για τα παιδιά της Α΄ Λυκείου είναι αύριο με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα των εξετάσεων για τις Τεχνικές Σχολές, οι μαθητές και των τριών ετών αρχίζουν σήμερα. Αναλυτικά, οι μαθητές του πρώτου έτους –αναλόγως φυσικά και των κατευθύνσεων στις οποίες φοιτούν– εξετάζονται στο μάθημα της Τεχνολογίας 1 και στις Αρχές Λογιστικής. Οι μαθητές του δεύτερου έτους στην Τεχνολογία 1 (στο Όμοδος), στη Φυσική, στη Φυσική 4ωρο της θετικής κατεύθυνσης και στη Φυσική 1ωρο. Οι τελειόφοιτοι των Τεχνικών Σχολών σήμερα αρχίζουν με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Σημειώνεται ότι η διάρκεια των εξετάσεων του δευτέρου τετραμήνου, τόσο για τα Λύκεια όσο και για τις Τεχνικές Σχολές είναι δύο εβδομάδες (αρχίζουν σήμερα και ολοκληρώνονται την Παρασκευή 26 Μαΐου), ενώ στα Γυμνάσια μία εβδομάδα για την Α΄ τάξη και λίγο περισσότερο για τις άλλες δύο τάξεις.

Συγκεκριμένα:

>> Οι μαθητές της Α΄ τάξης Γυμνασίου αρχίζουν στις 24 Μαΐου με το μάθημα των Νέων Ελληνικών και ολοκληρώνουν τις εξετάσεις τους με το μάθημα των Μαθηματικών στις 31 Μαΐου.

>> Οι μαθητές της Β΄ τάξης Γυμνασίου αρχίζουν στις 24 Μαΐου με το μάθημα των Μαθηματικών και ολοκληρώνουν τις εξετάσεις με το μάθημα της Χημείας – Βιολογίας την 1η Ιουνίου.

>> Οι μαθητές της Γ΄ τάξης Γυμνασίου αρχίζουν στις 24 Μαΐου με το μάθημα της Χημείας – Βιολογίας και ολοκληρώνουν την εξεταστική τους περίοδο στις 2 Ιουνίου με το μάθημα της Φυσικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εξεταζόμενα μαθήματα στο Γυμνάσιο είναι τα Νέα Ελληνικά, τα Μαθηματικά, η Ιστορία, η Φυσική και η Βιολογία – Χημεία. Στην περίπτωση των μαθητών της Α΄ τάξης εξετάζεται μόνο η Βιολογία και όχι η Χημεία και η Φυσική.

Πάντως, αυτή η εξεταστική αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς τα όσα προηγήθηκαν κατά την εξεταστική του πρώτου τετραμήνου (τον περασμένο Ιανουάριο) προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και οδήγησαν και στις γνωστές αλλαγές στην κείμενη νομοθεσία. Οι βαθμοί του πρώτου τετραμήνου –που όπως λένε εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές δεν ήταν και οι καλύτεροι– φαίνεται να θορύβησαν αρκετούς, με αποτέλεσμα οι μαθητές να εστιάζουν σε αυτό το τετράμηνο για να βελτιώσουν τα αποτελέσματά τους, με το μεγαλύτερο άγχος να πέφτει στους ώμους των τελειόφοιτων μαθητών, κυρίως όσων επιθυμούν να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, τα οποία δίνουν μεγάλη σημασία στους βαθμούς των απολυτηρίων.

Αρκετοί ήταν και οι μαθητές, κυρίως Λυκείων, οι οποίοι επέλεξαν την προηγούμενη εβδομάδα να μην προσέλθουν στα σχολεία τους, ούτως ώστε να επικεντρωθούν στο διάβασμα των εξεταζόμενων μαθημάτων τους. Όπως ανέφεραν στον «Φ» εκπαιδευτικοί, οι πρώτες απουσίες άρχισαν την περασμένη Δευτέρα και όσο η εβδομάδα πλησίαζε στο τέλος της, τόσο περισσότερο άδειαζαν και οι αίθουσες διδασκαλίας, κυρίως από μαθητές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον αριθμό των απουσιών τους.

Για πρώτη και τελευταία φορά το 20% – 80%

Το φετινό δεύτερο τετράμηνο, το οποίο με την ολοκλήρωση των εξετάσεων σε μερικές μέρες, βάζει κι επίσημα τέλος στη σχολική χρονιά 2022 – 2023, κυλά με τις ειδικές ρυθμίσεις αναφορικά με τη βαρύτητα στην αξιολόγηση των μαθητών. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες η Βουλή πλειοψηφικά άναψε το πράσινο φως στην πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τη μείωση της βαρύτητας της γραπτής εξέτασης κατά το δεύτερο τετράμηνο, από το 40% στο 20%. Με βάση αυτή τη ρύθμιση το 60% της προφορικής αξιολόγησης ανήλθε στο 80%, ενώ μείωση αποφασίστηκε και στην εξεταστέα ύλη. Μέτρα έκτακτης ανάγκης σε μια προσπάθεια να δοθεί –όσο γίνεται φυσικά– μια… θεραπεία έπειτα των όσων αρνητικών καταγράφηκαν στις εξετάσεις του πρώτου τετραμήνου. Εξ αρχής, ξεκαθαρίστηκε ότι τα μέτρα αυτά θα έχουν ισχύ μόνο για τώρα.

Μάλιστα, όταν οι τροποποιητικοί κανονισμοί κατατέθηκαν στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής, συνοδεύονταν από τις εξής αναφορές: «Η μείωση του συντελεστή βαρύτητας της ενιαίας γραπτής αξιολόγησης δεδομένης της περιρρέουσας ατμόσφαιρας και της προσπάθειας που καταβάλλεται για στήριξη όλων των μαθητών, θα συμβάλει στη μείωση της ανησυχίας μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, επιτρέποντας σε όλους τους εμπλεκόμενους να επικεντρωθούν, χωρίς άγχος και περισπασμούς, στη διαδικασία της διδασκαλίας και της μάθησης, καθώς και στη μεγιστοποίηση των επιδιωκόμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων. Η τροποποίηση του συντελεστή βαρύτητας της γραπτής αξιολόγησης θα συνδυαστεί με σειρά πρόσθετων παιδαγωγικών και εσωτερικών μέτρων από την αρμόδια Αρχή περιλαμβανομένης της μείωσης της εξεταστέας ύλης στο 60% της διδαχθείσας, όπως αυτή προβλέπεται στα Πλαίσια Μάθησης. Επιπρόσθετα, εγκαθιδρύθηκε μηχανισμός παρακολούθησης της εφαρμογής των Πλαισίων Μάθησης και των εσωτερικών διαδικασιών όσον αφορά στην εποπτεία της θεματοθέτησης και του ελέγχου του βαθμού δυσκολίας των εξεταστικών δοκιμίων. Περαιτέρω, δόθηκαν οδηγίες για σωστή αξιοποίηση του διδακτικού χρόνου και περιορισμό των εκδηλώσεων σε σχολικό χρόνο».

Την ίδια ώρα, με μεγάλη αγωνία αναμένεται και η πρόταση της υπουργού Παιδείας, Αθηνάς Μιχαηλίδου, σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης από την επόμενη σχολική χρονιά. Πρόταση, η οποία άμεσα θα κατατεθεί στους εκπαιδευτικούς φορείς και η οποία θα αποσταλεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, ούτως ώστε να μπορεί κι επίσημα να κατατεθεί ενώπιον της Βουλής.

Πάντως, από πλευράς υπουργείου Παιδείας αν κι επαναλαμβάνεται ότι το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης θα καταργηθεί, εντούτοις υπάρχει η πρόθεση να διατηρηθούν στο νέο σύστημα, τα θετικά του στοιχεία. Οι πληροφορίες δε, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ύπαρξης κεντρικής εξέτασης σε συνδυασμό και με ενδιάμεση αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Πέραν των 5.000 μαθητών συνεχίζουν…

Στο μεταξύ, μπορεί η σχολική χρονιά να ολοκληρώνεται με τις εξετάσεις του δευτέρου τετραμήνου για τους περισσότερους μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης, ωστόσο, περίπου 5.000 μαθητές έχουν ακόμη δρόμο μπροστά τους. Πρόκειται για όσους επέλεξαν να παρακαθίσουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις μέσα από τις οποίες θα διεκδικήσουν θέσεις στα δημόσια πανεπιστήμια Κύπρου κι Ελλάδας. Οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης 2023 θα αρχίσουν στις 9 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 29 Ιουνίου. Αρχή και φέτος με το πιο μαζικό μάθημα, τα Νέα Ελληνικά, στα οποία εξετάζονται όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για συμμετοχή στις Παγκύπριες Εξετάσεις έχει εδώ και καιρό ολοκληρωθεί, ενώ όλες οι πληροφορίες βρίσκονται στους Οδηγούς Εξετάσεων, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

Σχετικά νέα

X
Translate »