Γενικά

Πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνο των τεσσάρων του Άη-Γιάννη

Θρησκευτικό μνημόσυνο των τεσσάρων Ηρώων της Δημοκρατίας, των τεσσάρων του Άη-Γιάννη.

Τελέστηκε σήμερα το μνημόσυνο των τεσσάρων Ηρώων της Δημοκρατίας στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη στην Λάρνακα από τον Μητροπολίτη Κιτίου κ.κ. Νεκτάριο.

Ομιλήτρια ήταν η Γεωργία Παρμάκη, μέλος της Κ.Ε. ΑΚΕΛ και Οργανωτική Γραμματέας του Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ. Στη ομιλία της η αναφέρθηκε στο προδοτικό πραξικόπημα και την Βάρβαρη Τουρκική εισβολή και στις συνέπειες της.

Συνέχισε “Η εργατογειτονιά του Άη Γιάννη έγραψε τότε μια από τις πιο φωτεινές σελίδες της αντίστασης. Εκεί, όπου οι δολοφονικές σφαίρες θέλησαν να φιμώσουν τη φωνή του λαού, γεννήθηκε ένα διαχρονικό σύμβολο αγώνα. Οι τέσσερις ήρωες έγιναν το λάβαρο όσων πίστεψαν ότι η Κύπρος άξιζε ένα καλύτερο μέλλον. Η ιστορία δεν γράφεται για να διχάζει. Γράφεται για να διδάσκει. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη λήθη ούτε την παραχάραξη των γεγονότων”.

Στην συνέχεια εστιάζοντας στον αγώνα για Ειρήνη, Επαναπροσέγγιση του Λαού μας και Επανένωση της Κύπρου ανάφερε “Η κατοχή εξακολουθεί να πληγώνει τον τόπο μας. Γι’ αυτό και ο αγώνας μας δεν τελείωσε. Συνεχίζεται με σταθερό προσανατολισμό για μια Κύπρο ελεύθερη, επανενωμένη, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, χωρίς εγγυήσεις και ξένες εξαρτήσεις. Μια πατρίδα όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα συνυπάρχουν ειρηνικά, αποφασίζοντας οι ίδιοι για το κοινό τους μέλλον.
Αυτό είναι το μεγαλύτερο μνημόσυνο που μπορούμε να προσφέρουμε στους τέσσερις του Άη Γιάννη. Όχι μόνο να τους θυμόμαστε, αλλά να συνεχίσουμε τον δρόμο που εκείνοι χάραξαν με το αίμα τους. Να υπερασπιζόμαστε καθημερινά την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ειρήνη. Να στεκόμαστε απέναντι στον φασισμό, στον εθνικισμό και σε κάθε μορφή μισαλλοδοξίας”.

Παρευρέθηκαν και καταθέσαν στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, ο Μητροπολίτης Κιτίου, οι Οικογένειες των Ηρώων, Βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, η Επαρχιακή Γραμματέας του ΑΚΕΛ Λάρνακας, και ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, ο Δήμαρχος Λάρνακας, ο Πρόεδρος του ΕΟΑΛ, εκ μέρους των επαρχιακών επιτροπών των ΠΕΟ,ΕΔΟΝ,ΠΟΓΟ, σωματεία και λαϊκές οργανώσεις και άλλοι.

Αύριο Δευτέρα 13 Ιουλίου, ώρα 7:45, θα γίνει το πολιτικό μνημόσυνο των Ηρώων στην πλατεία ΑΛΚΗΣ, στο μνημείο των Ηρώων.
Θα προηγηθεί πορεία από την Αναγέννηση Άη-Γιάννη, ώρα 7:15.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »