Αθλητικά Νέα

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα 125 χρόνια του Γυμναστικού Συλλόγου Ζήνων Λάρνακας

Τη βεβαιότητα ότι με την εφαρμογή σειράς στοχευμένων μέτρων, αλλά και με τα επιπλέον μέτρα που θα ληφθούν θα γίνει κατορθωτή η καταπολέμηση και καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους, εξέφρασε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση για τα 125 χρόνια του Γυμναστικού Συλλόγου Ζήνων Λάρνακας, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι «ο ΓΣΖ, αποτελώντας το όραμα του Φίλιου Ζαννέτου και μιας ομάδας εμπνευσμένων Λαρνακέων, είναι αυτός που ενέταξε και εδραίωσε τη Λάρνακα στο αθλητικό στερέωμα της πατρίδας μας. Έχοντας ως καθοδηγητικό φάρο τους ιδρυτικούς του σκοπούς, πέτυχε, μέσα από την αφοσίωση και τον ζήλο που επιδεικνύουν διαχρονικά τα μέλη του, την καλλιέργεια και την ανάπτυξη του κλασικού και του ομαδικού αθλητισμού στην πόλη και την επαρχία της Λάρνακας».

Πρόσθεσε ότι ο ΓΣΖ «αποτέλεσε και αποτελεί φυτώριο ταλέντων, αναδεικνύοντας κορυφαίους αθλητές, οι οποίοι μέσα από τις διακρίσεις και επιτυχίες που κατέγραψαν τίμησαν και τιμούν την πατρίδα μας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.Την ίδια στιγμή, ο Σύλλογος, πέραν του προσανατολισμού στον αθλητισμό, εστίασε επίσης τη δράση του στη διαφύλαξη των ελληνοχριστιανικών ιδεωδών, την εθνική αγωγή και την ανύψωση του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου των μελών του».

Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «το πλέον όμως, σημαντικό είναι ότι τα μέλη του, μέσω του αθλητισμού, έθεσαν ως στόχο την καλλιέργεια χαρακτήρων και συνειδήσεων με βάση τις αρχές του ευ αγωνίζεσθαι, της ευγενούς άμιλλας και της αριστείας, επιδιώκοντας να τις καταστήσουν πράξη στη ζωή τους. Αναγνωρίζοντας την πολυποίκιλη προσφορά του ΓΣΖ, ως Πολιτεία στηρίξαμε τις δραστηριότητες που αναπτύσσει».

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ο Σύλλογος την τελευταία δεκαετία επωφελήθηκε χορηγίας, η οποία ξεπερνά τις 500 χιλιάδες ευρώ. Πέραν των 338 χιλιάδων ως ετήσια χορηγία, από το 2018- 2022 έλαβε ποσό ύψους πέραν των 290 χιλιάδων ευρώ, για την κάλυψη των αναγκών του και την υλοποίηση βελτιωτικών και άλλων έργων αναβάθμισης του σταδίου.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος είπε ακόμα ότι έχει εγκριθεί η επιχορήγηση και εντός του 2023 θα ξεκινήσει η ανακατασκευή του στίβου, συνολικού προϋπολογισμού 1,635 εκ. ευρώ.

Σημείωσε ακόμα ότι «στο πλαίσιο του οργανωμένου σχεδίου που υιοθετούμε προς την κατεύθυνση αυτή, επιδιώκουμε να δώσουμε κίνητρα ενασχόλησης με τον αθλητισμό στους νέους μας. Την ίδια στιγμή, επιδιώκουμε να προσφέρουμε στο σύνολο των ταλαντούχων αθλητών της χώρας μας, σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο, ουσιαστική και συνεχή στήριξη και όλα τα απαραίτητα εχέγγυα για να αναδείξουν τις δυνατότητές τους».

Προς τον σκοπό αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Πολιτεία προχώρησε στη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για τον Αθλητισμό, μέσω της ετοιμασίας νέας αθλητικής νομοθεσίας, την οποία έχει αναλάβει ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού και στην ενίσχυση των προγραμμάτων αναπτυξιακού αθλητισμού, ενώ υιοθετήθηκε και το Νέο Σχέδιο Επαγγελματικής Αποκατάστασης Αθλητών Υψηλής Επίδοσης, είπε και σημείωσε πως «υπήρξε επιτέλους μια τάξη και μια θεσμοθετημένη ανταμοιβή σε όσους κάνουν πρωταθλητισμό, έτσι ώστε επαγγελματικά να αισθάνονται ότι είναι κατοχυρωμένοι».

Ακόμα, είπε ότι η Πολιτεία προχώρησε «στην αύξηση των επιχορηγήσεων των αθλητών, των Σωματείων και των Ακαδημιών και στην εφαρμογή του Κώδικα Καλής Διακυβέρνησης, προς την εντατικοποίηση των ελέγχων των Ομοσπονδιών και την όσο το δυνατό πιο ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών τους πόρων, καθώς και στην ετοιμασία νέων κριτηρίων χρηματοδότησης των αθλητικών οργανισμών και στην θεσμοθέτηση της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, στη βάση του Νόμου για την καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων.

Επίσης σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «προχωρήσαμε στην εφαρμογή σειράς στοχευμένων μέτρων για την καταπολέμηση και καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους. Δυστυχώς, και πάλι άρχισε να καταγράφεται μια απαράδεκτη συμπεριφορά κάποιων εκ των φιλάθλων» είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «με τα επιπλέον μέτρα θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει συνείδηση σε όλους ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρονται ωσάν να ζουν σε μια ανοργάνωτη πολιτεία».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος είπε ακόμα ότι η Πολιτεία προχώρησε «στην υλοποίηση έργων αθλητικών υποδομών» και ανέφερε ενδεικτικά πως «από το 2018 και εντεύθεν έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται υπό εξέλιξη ακόμη 70 έργα πέραν των 80 εκατομμυρίων ευρώ. Μέρος των έργων αφορούν αθλητικές εγκαταστάσεις που υλοποιήθηκαν στη Λάρνακα όπως, μεταξύ άλλων, οι Γηπεδικές Εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης και  το Skatepark του Δήμου Λάρνακας».

Σχετικά νέα

X
Translate »