Γενική Επικαιρότητα

Πόσο θα κοστίζουν τα σκύβαλα με την εφαρμογή του «Πληρώνω όσο Πετώ» (ΒΙΝΤΕΟ)

Πηγή: alphanews.live

Αναστάτωση και ερωτήματα. Τελικά θα πληρώνουμε λιγότερα ή περισσότερα με το «Πληρώνω όσο Πετώ»; Παρόλο που η τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος άφησε να εννοηθεί ότι θα προκύψει αύξηση κατά €140 στα νοικοκυριά, υπάρχουν και οι αντίθετες απόψεις.

Βέβαιος ότι δεν υπάρξει αύξηση στο κόστος σκυβάλλων εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, Ανδρέας Κωνσταντίνου, ο οποίος είναι και πολιτικός υπεύθυνος των πέντε Δήμων της Λευκωσίας για να τρέξει το πρόγραμμα «Πληρώνω όσο Πετώ».

Στο πλαίσιο ενός πάνελ με τον Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, και τον Δήμαρχο Αραδίππου, ο κ. Κωνσταντίνου επικαλέστηκε την εμπειρία που αποκόμισε η Αγλαντζιά από την πολιτική εφαρμογή του προγράμματος εδώ και τρία χρόνια.

«Στην παρούσα φάση δεν δικαιολογεί τίποτα την αύξηση στο κόστος σκυβάλων»

Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι η εμπειρία του προγράμματος, φανέρωσε κάποια λάθη που χρήζουν διόρθωσης, όπως είναι η ανάγκη να μπει ένα πάγιο της τάξης των €40-50 τον χρόνο ανά νοικοκυριό. Και αυτό διότι ο Δήμος Αγλαντζιάς κατέγραψε οικονομικές ζημιές στην τελική σούμα.

Ακόμη και έτσι όμως, ο κ. Κωνσταντίνου εξέφρασε βεβαιότητα ότι

«Με τον τρόπο αυτό ο κόσμος θα γλυτώσει λεφτά»

Κατέθεσε καταληκτικά την εισήγηση όπως όλοι οι Δήμοι να έχουν την ίδια τιμή για τις ειδικές προαγορασμένες σακούλες που θα απαιτούνται για τα οργανικά απόβλητα, και αυτό που να αλλάζει να είναι το πάγιο ανά Δήμο.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αραδίππου και Πρόεδρος του Συμβουλίου ΧΥΤΥ Κόσιης, Ανδρέας Ευαγγελίδης, επικαλέστηκε τη μελέτη που ετοίμασε για τον Δήμο το Μετσόβειο, λέγοντας ότι

«Σήμερα τα €180 που πληρώνει ο πολίτης, είναι στη ζημιά των Δήμων. Η κοστολόγηση βγαίνει στα €230-250»

Συνέστησε ωστόσο ακόμη λίγη υπομονή, καθώς στη μελέτη περιλαμβάνονταν και τα απόβλητα των κήπων, τα οποία θα ξεχωρίσουν από τα υπόλοιπα απόβλητα.

Προτρέποντας παράλληλα τους πολίτες να προβαίνουν σε σωστή διαλογή των αποβλήτων, με την αναφορά πως

«Αν κάνει σωστά τη διαλογή του, θα πληρώνει πιο λίγα»

Σημειώνεται ότι στον Δήμο Αραδίππου το πρόγραμμα «Πληρώνω όσο Πετώ» θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο.

Από τη δική του πλευρά, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία εξ’ αρχής ήταν τα οργανικά απόβλητα, καθώς στην Πάφο για παράδειγμα, δεν υπάρχει Μονάδα η οποία να μπορεί να κάνει παραγωγή βιοαερίου και ενέργειας.

Ανέφερε παράλληλα πως αυτή την στιγμή στο Δήμο Αγλαντζιάς, μέσα στο προπληρωμένο σακούλι μπαίνουν και τα οργανικά απόβλητα.

«Γι’ αυτό είναι άδικο να συγκρίνει κάποιος το σύστημα της Αγλαντζιάς, γιατί θα γίνει τρομακτική βελτίωση όταν φύγουν τα οργανικά απόβλητα» σχολίασε ο κ. Θεοπέμπτου.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »