Υγεία

Πόσα πλήρωσε το ΓεΣΥ μέσα σε τρεις μήνες

Συνολικά 20.619 δικαιούχοι του Γενικού Συστήματος Υγείας έλαβαν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας σε διάστημα τριών μόνο μηνών με το κόστος να ανέρχεται στα €36.361.531. 

Παράλληλα, κατά τους πρώτους έξι μήνες εφαρμογής του Συστήματος, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2019 μέχρι και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) κατέβαλε συνολικά €222.120.517 σε προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς, κλινικά εργαστήρια και φαρμακεία, ενώ, από την ημέρα έναρξης του ΓεΣΥ μέχρι και το τέλος Αυγούστου 2020, όπως προκύπτει από τα όσα καταγράφονται στο λογισμικό του Συστήματος, ένας στους τρεις δικαιούχους υπεβλήθη σε διαγνωστικές εξετάσεις και οι σχεδόν επτά στους δέκα εξασφάλισαν τα φάρμακα τους από τα φαρμακεία του ΓεΣΥ.

Τα επίσημα στοιχεία που ο «Φ» εξασφάλισε από τον ΟΑΥ καταδεικνύουν το μέγεθος της προσφοράς του ΓεΣΥ στους Κύπριους πολίτες κατά τον πρώτο ενάμιση χρόνο της εφαρμογής του και, ταυτόχρονα, αποδεικνύουν το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων του Συστήματος έχουν κάνει χρήση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας, τουλάχιστον μια φορά μέχρι σήμερα.

Αναλυτικά, από την 1η Ιουνίου 2019 μέχρι την 31η Αυγούστου 2020: 

–    Στο λογισμικό του ΓεΣΥ ήταν εγγεγραμμένοι 834.547 δικαιούχοι.

–    734.210 δικαιούχοι, επισκέφθηκαν τον προσωπικό τους γιατρό (ή παιδίατρο)

–    523.288 επισκέφθηκαν ειδικό γιατρό.

–    281.581 δικαιούχοι επισκέφθηκαν ειδικούς γιατρούς για διαγνωστικές εξετάσεις.

–    563.928 εξασφάλισαν φάρμακα μέσω του Συστήματος.

–    475.938 δικαιούχοι υπεβλήθηκαν σε εργαστηριακές εξετάσεις.

–    Από την 1η Ιουνίου 2019 μέχρι την 31η Αυγούστου 2020 έλαβαν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας 20.619 δικαιούχοι του Συστήματος.

Σε ποσοστά οι αριθμοί αυτοί καταδεικνύουν ότι ο ένας στους τρεις δικαιούχους (33,7%) έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικές εξετάσεις, οι σχεδόν επτά στους δέκα (67,5%) έχουν εξασφαλίσει τα φάρμακά τους μέσω του ΓεΣΥ και οι σχεδόν έξι στους δέκα (57%) έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακές εξετάσεις.

Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι το 88% των δικαιούχων, δηλαδή περίπου οι εννέα στους δέκα έχουν επισκεφθεί τον προσωπικό τους γιατρό και έλαβαν τις υπηρεσίες του.

Για την εξασφάλιση των υπηρεσιών αυτών ο ΟΑΥ έχει καταβάλει κατά το ίδιο χρονικό διάστημα (Ιούνιος 2019 – Αύγουστος 2020) σε γιατρούς, εργαστήρια, διαγνωστικά κέντρα και νοσηλευτήρια πέραν των €575 εκατομμυρίων.

Συγκεκριμένα κατά τους πρώτους έξι μήνες εφαρμογής του ΓεΣΥ (Ιούνιος – Δεκέμβριος 2019), ο ΟΑΥ κατέβαλε συνολικά €222.120.517.

–    €45.308.109 σε προσωπικούς γιατρούς.

–    €90.488.832 σε ειδικούς γιατρούς.

–    €56.199.780 σε εργαστήρια.

–    €56.199.780 για εξασφάλιση φαρμάκων.

Για το έτος 2020 και μέχρι την 31η Αυγούστου από τον ΟΑΥ καταβλήθηκαν στους παρόχους υπηρεσιών υγείας συνολικά €353.700.357.

–    €36.361.531 για ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.

–    €56.172.562 σε προσωπικούς γιατρούς.

–    €145.985.848 σε ειδικούς γιατρούς.

–    €33.560.125 σε εργαστήρια.

–    €81.620.291 για εξασφάλιση φαρμάκων.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του Συστήματος και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή το Ταμείο του ΓεΣΥ, ύστερα και από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία στην οικονομία της Κύπρου γενικά, ο ΟΑΥ έχει προχωρήσει σε τριετές πλάνο στο οποίο έχουν κατανεμηθεί και τα πλεονάσματα που είχαν καταγραφεί κατά το πρώτος έτος εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με τον ΟΑΥ «η μη καταβολή εισφορών τους τρεις μήνες πριν την εφαρμογή της δεύτερης φάσης είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των εσόδων στο Ταμείο περίπου €120 εκατομμύρια. Επιπλέον, η γενικότερη μείωση των εισοδημάτων των πολιτών, που επέφερε η οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας, έχει ως αποτέλεσμα την επιπρόσθετη μείωση των εσόδων του Ταμείου κατά €30 εκατομμύρια».

Στα €250 εκατ. το πλεόνασμα

Για την αντιμετώπιση των μειωμένων εσόδων, επισημαίνει ο ΟΑΥ στο σημείωμα του προς τον «Φ», «ο Οργανισμός θα χρησιμοποιήσει τα πλεονάσματα του Ταμείου που προέκυψαν κατά το 2019 και έχει ήδη προχωρήσει σε ειδικές ρυθμίσεις στο ύψος της αμοιβής των παροχέων». Παράλληλα, ο Οργανισμός, «παρακολουθεί τα έσοδα του Ταμείου και την πορεία της οικονομίας με βάση τα πραγματικά δεδομένα και τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών και θα επανεξετάσει ανάλογα τα μέτρα». Η εφαρμογή των μέτρων, «αποσκοπεί στη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της σταθερότητας του Συστήματος και στην αποφυγή υπερβολικών επιπτώσεων στις αμοιβές των παροχέων υπηρεσιών υγείας».

Όπως ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις ο διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, το πλεόνασμα «φθάνει τα €250 εκατ. περίπου, τα οποία θα αξιοποιηθούν για να μπορέσουμε να τηρήσουμε τις συμβατικές μας υποχρεώσεις και να τα καταφέρουμε να κρατήσουμε το Ταμείο του ΓεΣΥ σε μια οριακή αλλά καλή κατάσταση την επόμενη τριετία. Οι τελευταίες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών είναι καλύτερες από τις αρχικές και αυτό θα μας βοηθήσει και εμάς να “αναπνεύσουμε” κάπως».

Αναμένει ενημέρωση για τον οδικό χάρτη ο υπουργός Υγείας

Τη συμμετοχή του στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΥ επιβεβαίωσε χθες σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, αναφέροντας ότι θα ζητήσει να ενημερωθεί «για το που βρίσκεται η πορεία των διαδικασιών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και θα έπρεπε να περιληφθούν στον οδικό χάρτη που είχε συμφωνηθεί ότι θα ετοιμαστεί, κατά την προηγούμενη συνάντησή μας πριν από ένα μήνα».

Παράλληλα και αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μετάθεσης σε μεταγενέστερο στάδιο του χρονοδιαγράμματος της 19ης Οκτωβρίου 2020 για την ένταξη των επαγγελματιών υγείας στο ΓεΣΥ, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι άποψή του «είναι ότι πρέπει εφόσον έχει ήδη καθυστερήσει η διαδικασία, αφού κανονικά οι επαγγελματίες θα εντάσσονταν από την 1η Σεπτεμβρίου στο Σύστημα, και αυτό είχα θέσει και στην προηγούμενη μου παρουσία στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, να το σκεφτούν και αν είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν στις 19 Οκτωβρίου καλώς, αλλά, αν είναι δεν είναι έτοιμοι σε ό,τι αφορά όλες τις λεπτομέρειες, παρά να ξεκινήσουμε με προβλήματα, να πάρουν την αναβολή που χρειάζεται και να ξεκινήσουν πιο μετά».

Σχετικά νέα

X
Translate »