Οικονομία

Πως επηρεάζει τις τιμές ακινήτων η αναστολή εκποιήσεων

Πηγή: philenews.com

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Tα στοιχεία που επεξεργάστηκε η WiRE FS καταδεικνύουν πως η απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής μπορεί να έχει αντίκτυπο στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς ακινήτων αλλά και στις προσπάθειες των τραπεζών για αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών, μεγάλων και μικρών. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, οι τράπεζες ξεκίνησαν τις αναδιαρθρώσεις από τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και προχωρούν προς τα κάτω. 

Αναλύοντας λοιπόν το χαρτοφυλάκιο ακινήτων των βασικών τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς περιουσιακών στοιχείων, προκύπτουν διάφορα χρήσιμα συμπεράσματα. Όσον αφορά τις κατοικίες, τα όρια που τέθηκαν καλύπτουν περίπου το 96% του όγκου των διαμερισμάτων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους και το 69% των οικιών. Από πλευράς αξίας, τα διαμερίσματα αξίας μέχρι 350χιλ. ευρώ αντιστοιχούν στο 80% της συνολικής αξίας και για τα σπίτια στο 38%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προς απόρριψη η αναπομπή νόμου για τις εκποιήσεις

Όσον αφορά τα αγροτεμάχια, όσα κατέχουν οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς δανείων και έχουν αξία κάτω των 100χιλ. ευρώ, αντιστοιχούν στο 80% του συνολικού χαρτοφυλακίου αγροτεμαχίων. Από πλευράς αξίας ωστόσο, αντιστοιχούν μόνο στο 16%.

Αυτά με τη μεγαλύτερη ζήτηση

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, η WiRE FS ανέλυσε και τις πράξεις που καταχωρήθηκαν στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας από τον Γενάρη του 2016 μέχρι τον Απρίλιο του 2021. Από την ανάλυση προέκυψε πως τα διαμερίσματα αξίας μέχρι 350χιλ. ευρώ που πωλήθηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο, αντιστοιχούσαν στο 86% του συνόλου για το συγκεκριμένο είδος ακινήτων. Τα σπίτια αξίας μέχρι 350 χιλ. ευρώ αντιστοιχούσαν στο 75% του συνόλου. Για αγροτεμάχια, το όριο των 100χιλ. ευρώ αφορά στο 85% του συνολικού όγκου συναλλαγών αλλά μόνο στο 12% της αξίας των συναλλαγών. Όσον αφορά την αξία των διαμερισμάτων που πωλήθηκαν, μέχρι 350χιλ. ευρώ ήταν το 46% του συνόλου. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα σπίτια ήταν 37%. Προφανώς η αξία των πράξεων επηρεάζεται από τη μεγάλη ζήτηση που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια για ακίνητα υψηλής αξίας ώστε να καλύπτουν τις πρόνοιες του Σχεδίου Πολιτογράφησης επενδυτών. Είναι ενδεικτικό πως από τα περίπου 14 δισ. ευρώ  που ήταν η συνολική αξία των πράξεων για διαμερίσματα και σπίτια την περίοδο 1/16-4/20, περισσότερα από 5 δισ. ευρώ αφορούσαν ακίνητα αξίας πέραν των 750χιλ. ευρώ έκαστο.

Πρόβλημα τα οικιστικά

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο Διευθύνων Σύμβουλος της WiRE FS, Παύλος Λοΐζου, το μεγαλύτερο ζήτημα που δημιουργείται αφορά στα οικιστικά ακίνητα αφού τα στοιχεία καταδεικνύουν πως αυτό είναι το εύρος των ακινήτων που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση τα τελευταία χρόνια. «Οι τράπεζες έχουν πάρα πολλά ακίνητα στη διάθεσή τους και με την απόφαση αυτή αναγκάζονται εμμέσως να δώσουν έμφαση σ’ αυτά που είναι δυσκολότερο να πωληθούν. Παράλληλα, δίδεται το μήνυμα σε όσους έχουν «κόκκινα» δάνεια ότι δεν κινδυνεύουν από τη διαδικασία της εκποίησης κι έτσι δεν θα είναι τόσο συνεργάσιμοι για να τα αναδιαρθρώσουν. Ούτε καν πρόβλεψη σε σχέση με το χρονικό διάστημα που ο δανειολήπτης δεν πληρώνει το δάνειό του, δεν περιλήφθηκε στην πρόταση που ψηφίστηκε».

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με στοιχεία που έστειλε στη Βουλή η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, από το 2015 μέχρι και το 2020 έχουν πωληθεί από τις τράπεζες κατά τη διαδικασία του πρώτου πλειστηριασμού συνολικά 6 κατοικίες, με μέση αγοραία αξία περί τις €523 χιλ., δηλαδή, σε αξίες σημαντικά πιο ψηλές από αυτό που ο νόμος ορίζει ως κύρια κατοικία (€350 χιλ.), αλλά και ψηλότερη από την περίμετρο που καλυπτόταν από την προηγούμενη αναστολή εκποιήσεων (€500 χιλ.).

Έρχονται κι άλλες πωλήσεις δανείων

Τα τελευταία χρόνια, εταιρείες όπως η Apollo, η B2Kapital και η Pimco επένδυσαν μερικά δισεκατομμύρια για να εξαγοράσουν κόκκινα δάνεια από κυπριακές τράπεζες. «Προφανώς τέτοιες εξελίξεις στέλνουν τα λανθασμένα μηνύματα προς το εξωτερικό, ειδικά σε μία περίοδο κατά την οποία φαίνεται πως οι κυπριακές τράπεζες ετοιμάζονται να πωλήσουν κι άλλα προβληματικά δάνεια σε μία προσπάθεια να καθαρίσουν τους ισολογισμούς προτού γίνει ορατός ο αντίκτυπος των επιπτώσεων της πανδημίας», πρόσθεσε ο Π. Λοΐζου. Σημείωσε δε, πως πληροφορίες από την αγορά θέλουν την Τράπεζα Κύπρου, την Ελληνική Τράπεζα και την Alpha Bank να ξεκινούν διαδικασίες πώλησης νέων πακέτων δανείων.  «Έχοντας ξεκαθαρίσει ως ένα βαθμό με τα μεγάλα και μικρότερα επιχειρηματικά δάνεια, οι τράπεζες πλέον στρέφουν πιο έντονα την προσοχή τους στα δάνεια λιανικής. Είναι δεδομένο πως αυτές οι εξελίξεις θα επηρεάσουν την προσπάθεια των τραπεζών να πωλήσουν στην υψηλότερη δυνατή τιμή αυτά τα δάνεια με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα κεφάλαια και την οικονομική τους ευρωστία. Άλλωστε, δεν έχει περάσει πολύς καιρός που είδαμε τους φορολογούμενους να καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη λόγω προβλημάτων τραπεζών. Οι βουλευτές φαίνεται να ξεχνούν ότι και οι φορολογούμενοι είναι έμμεσα ιδιοκτήτες των δανείων του πρώην Συνεργατισμού, άρα θα επωμιστούν και οι ίδιοι το βάρος της μείωσης στην αξία αυτών των εξασφαλίσεων/ δανείων μέσω αυξημένων φόρων», υπενθύμισε. «Αλλά το αποτέλεσμα αυτών των πράξεων θα το βιώσει η επόμενη «σειρά» βουλευτών και θα το επωμιστεί η επόμενη γενιά», κατέληξε.

3965216653940000 ΑΞΣΓΓΔ

Σχετικά νέα

X
Translate »