Κοινωνία

Πολίτες περιμένουν σύνταξη από τον Γενάρη… Απαρχαιωμένο σύστημα καθυστερεί την καταβολή επιδομάτων

Ενδεικτικές περιπτώσεις καθυστέρησης που καταγράφονται όταν οι κρατικές υπηρεσίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις χιλιάδες αιτήσεις που φτάνουν ενώπιον τους, τέθηκαν την Τρίτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

«Πολλοί είναι οι πολίτες που έρχονται αντιμέτωποι με τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταβολή επιδομάτων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Τα προβλήματα τέθηκαν στη συνεδρία της Επιτροπής. Είναι ένα μεγάλο και διαχρονικό πρόβλημα, εξ ου και η Υπουργός Εργασίας παραδέχθηκε την ύπαρξη του. Μάλιστα από πλευράς Υπουργείου αποδίδουν το πρόβλημα στο απαρχαιωμένο σύστημα και έτσι η λύση είναι να ετοιμαστεί -όπως μας διαβεβαίωσαν ότι θα γίνει- ένα νέο μηχανογραφικό σύστημα μέσω του Υφυπουργείου Καινοτομίας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Καυκαλιάς μιλώντας στη Cyprus Times.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται είναι τρεις περιπτώσεις που τέθηκαν ενώπιον των μελών της Επιτροπής. Οι δύο αφορούν πολίτες που υπέβαλαν αίτηση για σύνταξη από τον Ιανουάριο και ακόμη δεν έχουν λάβει απάντηση. Η τρίτη περίπτωση αφορά πολίτη που λάμβανε επίδομα ασθενείας έξι μήνες, δηλαδή το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που μπορεί συνεχόμενα να παρέχεται, και αναμένει εδώ και επτά περίπου μήνες να κληθεί σε ιατροσυμβούλιο ώστε να λάβει έγκριση για συνέχιση του επιδόματος.

Ο κύριος Καυκαλιάς μίλησε για ανθρώπους που αναγκάζονται να είτε να ζουν με δανεικά είτε απλά να βιώνουν το δικό τους προσωπικό δράμα. «Διερωτάται κανείς πώς επιβιώνουν αυτοί οι άνθρωποι που στην πλειοψηφία τους είναι μισθοσυντήρητα άτομα και αναμένουν ακόμη και χρόνο για να λάβουν τα επιδόματα τους», ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν έχουν λάβει διαβεβαιώσεις τα μέλη της Επιτροπής για το πότε θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο μηχανογραφικό απάντησε πως μετά από πιέσεις που δέχθηκε το Υπουργείο, αν και δεν έδωσε ακριβές χρονοδιάγραμμα, ωστόσο υποσχέθηκε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει σημαντική πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση. «Δεν ήταν πολύ πειστική απάντηση ωστόσο ευχόμαστε να διαψευστούμε και να είμαστε αυτοί που ανησυχούμε άσκοπα και υπερβολικά», σημείωσε ο κύριος Καυκαλιάς.

Ωστόσο, συμπλήρωσε, η Επιτροπή Εργασίας δεσμεύτηκε και δέσμευσε την Κυβέρνηση πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα επανέλθει ώστε να εξεταστεί πώς προχωρεί το θέμα με το νέο μηχανογραφικό.

Πηγή: Cyprustimes

Σχετικά νέα

X
Translate »