CoronaVirus

Πάσχα με μάσκες και αποστάσεις στα προαύλια εκκλησιών. Σπάνε το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ

Έγινε ανασκόπηση της επιδημιολογικής εικόνας υπό την σκιά του αρνητικού ρεκόρ σε ένα 24ωρο με πέραν των 900 κρουσμάτων – Ούτε αυστηροποίηση, ούτε χαλάρωση, λέει η Κυβέρνηση – Σκέψεις για μικρές χαλαρώσεις από τους επιδημιολόγους μόνο για δύο ημέρες το Πάσχα – Τι προκρίνουν οι ειδικοί για τον εκκλησιασμό και τα πασχαλινά τραπέζια – Στα όρια τα Νοσηλευτήρια

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Σε νέα σύσκεψη παρακάθισαν το βράδυ της Τρίτης τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας στη σκιά της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων και της σημαντικής αύξησης νοσηλευομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία έφτασαν στα όριά τους.

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Τρίτη τον υψηλότερο μέχρι σήμερα, αριθμό κρουσμάτων. 941 νέα περιστατικά της νόσου covid, 277 ασθενείς με τους 68 εξ αυτών σε σοβαρή κατάσταση και ποσοστό θετικότητας σημαντικά αυξημένο στο 1,66%. Επιδημιολογικά δεδομένα που κρούουν καμπανάκι κινδύνου για την πορεία του ιού.

Κατά την τηλεδιάσκεψη των επιστημόνων, που ήταν πολύωρη, έγινε ανασκόπηση της επιδημιολογικής εικόνας με τους ειδικούς να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους τόσο για τα ημερήσια αρνητικά αποτελέσματα κρουσμάτων, όσο και για τις εισαγωγές στα νοσηλευτήρια που «ασφυκτιούν».

Όπως αναφέρθηκε και σε χθεσινό ρεπορτάζ της Cyprus Times τα ασθενοφόρα σχημάτιζαν ουρά έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού που δέχεται ασφυκτικές πιέσεις, για να μεταφέρουν ασθενείς με covid.

Όσον αφορά τις εισηγήσεις που έγιναν, οι ειδικοί προκρίνουν την επέκταση των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ για άλλες 15 ημέρες, όπως δηλαδή έχει διαμηνυθεί και από πλευράς Κυβέρνησης. Την ίδια ώρα ακούστηκαν και διάφορες απόψεις για τον εκκλησιασμό αποκλείοντας το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των πιστών εντός των ναών.

Πως μπορεί να γίνει ο εκκλησιασμός…

Πηγή από την επιδημιολογική ομάδα ανέφερε στη Cyprus Times ότι ο εκκλησιασμός είναι κάτι που τέθηκε και προ ημερών στην ατζέντα και προκρίνεται όπως γίνει με αυστηρά μέτρα προστασίας.

  • Χρήση μάσκας στο εσωτερικό της εκκλησίας
  • Μέγιστος αριθμός ατόμων 50 άτομα
  • Να μείνει ο κόσμος στο προαύλιο τηρώντας αποστάσεις
  • Χωρίς αγκαλιές και φιλιά

Τώρα, όσον αφορά τα οικογενειακά τραπέζια η εισήγηση είναι όπως αυτά γίνουν μόνο με τα άτομα που παραμένουν στην ίδια οικία, είτε με μέγιστο αριθμό ατόμων που δεν θα ξεπερνά τα δέκα άτομα. Πάντως μικρές χαλαρώσεις εισηγούνται οι ειδικοί μόνο για τις μετακινήσεις πολιτών και το ωράριο, ανήμερα του Πάσχα και την Κυριακή.

«Μαύρη Τρίτη» με ρεκόρ κρουσμάτων. Ανησυχία… αλλά παράταση μέτρων

«Μαύρη» Τρίτη χαρακτηρίζεται η χθεσινή, με τα 941 κρούσματα.

«Είναι πράγματι ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων που είχαμε μέχρι τώρα στην Κύπρο σε μια ημέρα. Με τους ρυθμούς και τον αριθμό αυξημένων κρουσμάτων που είχαμε επί καθημερινής βάσης, ήταν αναμενόμενο ότι θα ξεπερνούσαμε και το 900άρι», είπε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ. Πέτρος Καραγιάννης.

Ανέφερε ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική δεδομένου ότι το κάθε κρούσμα δηλώνει περίπου δέκα επαφές. «Έστω και δύο επαφές από τον καθένα να βγουν θετικές μιλούμε για αριθμούς που είναι αρκετά υψηλοί», σημείωσε. Σε ερώτηση αν θα επιδεινωθεί η κατάσταση, ο Καθηγητής είπε, ότι μπορεί να  «χτυπήσουμε» και τα χίλια κρούσματα.

Ξεκαθάρισε τη θέση της η Κυβέρνηση. Ούτε μέτρα… ούτε χαλαρώσεις

Όχι σε χαλαρώσεις, αλλά όχι και σε αυστηροποίηση μέτρων είπε η Κυβέρνηση χθες δια του εκπροσώπου της Κυριάκου Κούσιου, διευκρινίζοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Πάντως και ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, κάλεσε τους πιστούς να τηρήσουν όλα τα μέτρα προστασίας κατά της covid.

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι οι λειτουργίες ανήμερα του Πάσχα θα γίνουν κανονικά και χωρίς αλλαγή στο ωράριο της έναρξης τους, ωστόσο δεν αποκλείεται να είναι πιο μικρές σε διάρκεια.

Σχετικά νέα

X
Translate »