Πολιτιστικά

Παρουσιάστηκε στη Λάρνακα το βιβλίο «Η Κύπρος στα πρόθυρα της Τουρκοποίησης»

Το βιβλίο του Σάββα Μ. Ιακωβίδη, «Η Κύπρος στα πρόθυρα της Τουρκοποίησης» παρουσιάστηκε απόψε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Λάρνακα.

Παρουσιάζοντας το βιβλίο ο Χρήστος Καρύδης, οικονομολόγος – δημοσιογράφος, ανέφερε ότι ο συγγραφέας του βιβλίου «βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχιμης δημοσιογραφίας από το 1972, μπήκε στο επάγγελμα σε χρόνια δύσκολα και δίσεκτα για τον τόπο, δούλεψε ατέλειωτες ώρες, μέρες και νύκτες και έζησε και βίωσε από πρώτο χέρι τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου».

Πρόσθεσε ότι ο Σάββας Ιακωβίδης «έγραψε άρθρα και πολιτικές αναλύσεις που ενόχλησαν εξουσίες, πρόσωπα και κατεστημένα. Δεν έγραφε για να είναι αρεστός ή για να τύχει της εύνοιας της οποιασδήποτε πολιτικής ή κομματικής αυλής, δίδαξε για χρόνια δημοσιογραφία και όσα ήξερε τα μοίρασε ως αντίδωρο στους φοιτητές του ενώ από τα χέρια του βγήκαν αρκετοί καλοί δημοσιογράφοι».

Αναφερόμενος στο βιβλίο είπε ότι «ο τίτλος  πρέπει να σημάνει συναγερμό και να μας ξυπνήσει όλους από το λήθαργο στον οποίο βρισκόμαστε. Ζούμε σε μια εποχή εξαιρετικά ύποπτη, πονηρή, επικίνδυνη και δύσκολη, ζούμε ε σε μια εποχή βάρβαρη».

Για τα περιεχόμενα του βιβλίου ο κ. Καρύδης ανέφερε ότι «η θεματολογία και τα ενδιαφέροντα του συγγραφέα είναι ατελείωτα.  Η αμυντική θωράκιση της Κύπρου, η ελληνική γλώσσα και η φθορά που σήμερα υφίσταται, οι διεθνείς σχέσεις της χώρας, η διαφθορά, το μέλλον της οικονομίας είναι θέματα υψίστης προτεραιότητας για τον Σάββα, ενώ τεράστιος είναι και ο αρθρογραφικός σεβασμός του στο έπος της ΕΟΚΑ».

Στο βιβλίο συνέχισε «υπάρχει αρθρογραφία τεκμηριωμένη και ασυμβίβαστη που αφορά το κυπριακό πρόβλημα, το οποίο ο συγγραφέας γνωρίζει πολύ καλά και δεν συμβιβάζεται με λύσεις που θα διαλύουν την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία σήμερα αποτελεί το ισχυρότερο όπλο μας με τη σημαία της να κυματίζει ισότιμα στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Χρήστος Καρύδης είπε επίσης ότι «έχουμε ιερή υποχρέωση να διαφυλάξουμε την Κυπριακή Δημοκρατία ως κόρη οφθαλμού και να την προστατεύσουμε από κάθε επιβουλή και από κάθε απειλή.  Είμαστε ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας, η οποία μέχρι σήμερα δεν μας προστάτεψε επαρκώς από την τουρκική επιθετικότητα και απαιτούμε ίση μεταχείριση γιατί στον κόσμο δεν υπάρχουν καλές και κακές εισβολές».

Σε χαιρετισμό του ο συγγραφέας Σάββας Ιακωβίδης ανέφερε ότι η παρουσίαση του βιβλίου στη Λάρνακα «γίνεται σε μια κρίσιμη, τραγική και θλιβερή στιγμή για την περιοχή μας και την ανθρωπότητα, με το πόλεμο στη Μέση Ανατολή, που συνεχίζεται με τις εκατόμβες θυμάτων εκατέρωθεν και τις βιβλικές καταστροφές. Καλούμαστε να αντλήσουμε τα ανάλογα συμπεράσματα, διδάγματα και μηνύματα για την Κύπρο και το Κυπριακό επειδή, ας μην έχει κανείς ψευδαισθήσεις, θα επηρεαστούμε, ήδη επηρεαζόμαστε ποικιλοτρόπως και ειδικά σε θέματα άμυνας και ασφάλειας» είπε.

Πρόσθεσε ότι «ο πόλεμος θα αλλάξει δραματικά τη Μέση Ανατολή, θα αναδιατάξει την γεωπολιτική της περιοχής μας, θα επηρεάσει στρατηγικά, ενεργειακά, οικονομικά και αμυντικά, ισχυρά συμφέροντα, πολιτικές, συμμαχίες και δράσεις διαφόρων δρώντων και φυσικά την Κύπρο».

Ολοι, συνέχισε “αντιλαμβανόμαστε πού οδηγούνται τα πολιτικά πράγματα μετά από 50 σχεδόν χρόνια κατοχής, ενισχυμένα με την αδιατάρακτη αρπακτικότητα και την αδιστακτότητα της Τουρκίας αλλά και με ολέθρια διαχρονικά λάθη, ανεπάρκειες, παραλείψεις, ανικανότητες, της δικής μας ηγεσίας, υποτίμηση του Τούρκου καθώς και την εργαλειοποιημένη από την Τουρκία παράνομη μετανάστευση, τον ασίγαστο εποικισμό των κατεχομένων, την τουρκοποίηση και ισλαμοποίησή τους».

Χαρακτήρισε «πραγματικά απογοητευτικό και εφιαλτικό το ότι οι Τούρκοι βροντοφωνάζουν από τη δεκαετία του ΄50 τα κατακτητικά και αρπακτικά σχέδιά τους σε βάρος της Κύπρου και οι ηγέτες του Ελληνισμού, στην Κύπρο και στην Ελλάδα, αρνούνται να τα ακούσουν, αρνούνται να τα λάβουν σοβαρά υπόψη και να σχεδιάσουν, έστω και τώρα, την αντίσταση των πανελλήνων για τη ματαίωση και εξουδετέρωσή τους».

Αφού ανέφερε ότι «τα κατεχόμενα τουρκοποιούνται και ισλαμοποιούνται» σημείωσε πως «η δημογραφική σύνθεση των ελευθέρων περιοχών αλλάζει δραματικά με τη μαζική, οργανωμένη και καθοδηγούμενη από την Τουρκία εισβολή παράνομων μεταναστών. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας κυπριακής νέας, χειρότερης Αλεξανδρέττας» είπε και διερωτήθηκε ποιος και πόσοι ανησυχούν.

Δυστυχώς, συνέχισε «δεν υπάρχει ένας Κύπριος Μαντέλα να προτάξει ένα βροντερό «όχι» στη διζωνική που, αν γίνει αποδεκτή, θα οδηγήσει αφεύκτως στην τουρκοποίηση της νήσου, διά της υπογραφής μας», διερωτήθηκε αν υπάρχει άλλη επιλογή από τη διζωνική ομοσπονδία, σημείωσε πως «τέτοιου είδους λύση δεν προτάθηκε ποτέ και πουθενά στον κόσμο, δεν υπάρχει τέτοιο τερατούργημα στη διεθνή και ευρωπαϊκή νομολογία» και πρόσθεσε ότι η ηγεσία της Κύπρου ζητά από τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τη διζωνική.

Είμαι, ανέφερε ο συγγραφέας «βαθύτατα απογοητευμένος από το χαμηλό επίπεδο της πολιτικής σκέψης και πολιτικής όπως ασκείται από την πολιτειακή, πολιτική και κομματική ηγεσία. Είμαι απελπισμένος από τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς και τις επιπόλαιες αποφάσεις της ηγεσίας μας, ειδικά στο Κυπριακό και είμαι φοβερά ανήσυχος από την ανυπαρξία και αδιαφορία στερράς διεκδίκησης αναφαίρετων, θεμελιωδών δικαιωμάτων μας, ως Ελλήνων της Κύπρου».

Οι ηγέτες μας, συνέχισε «αρνούνται να σκεφτούν και αποφεύγουν να σχεδιάσουν μια νέα στρατηγική, πρώτα απελευθέρωσης, σε στενότατη συνεργασία με την Ελλάδα και φιλικές χώρες, με την αξιοποίηση ευκαιριών, συμμαχιών και συγκυριών και αρνούνται να ετοιμάσουν σχέδιο Β’ διότι βολεύονται στην απραξία, στην ανεπάρκεια, στην γνωστή πρακτική, βλέποντας και κάνοντας».

Όλοι, ως Ευρωπαίοι, ανέφερε ο κ. Ιακωβίδης «απαιτούμε λύση ευρωπαϊκών προδιαγραφών και αξιών και αρχών διότι δεν είμαστε πολίτες δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας. Αξιώνουμε λύση αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πανανθρώπινων αξιών, με απελευθέρωση από τον Αττίλα και τους έποικους και όχι διάλυση του μόνου πανίσχυρου θώρακα μας, που είναι η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία».

Ταυτόχρονα διερωτήθηκε «ποιος ηγέτης θα τολμήσει να υπογράψει την διάλυση της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας για να μετεξελιχθεί, δήθεν, σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία αμφιβόλου λειτουργικότητας και εκ προοιμίου καταδικασμένης σε κατάρρευση, με τον κυπριακό Ελληνισμό σε αναζήτηση νέας εστίας. Ποιος Έλληνας ηγέτης, διά της υπογραφής του, θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για την τουρκοποίηση, ισλαμοποίηση του κυπριακού Ελληνισμού, διά της διζωνικής».

Ο εφιάλτης της τουρκοποίησης-ισλαμοποίησης της Κύπρου, συνέχισε «είναι ήδη εντός των πυλών».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »