Γενικά

Παραδόθηκε το Τέμενος Hamidiye στα Λεύκαρα

Η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά ολοκλήρωσε τις εργασίες συντήρησης στο Τέμενος Hamidiye στα Λεύκαρα, ένα έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και υλοποιείται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

Σε ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται ότι «το έργο παραδόθηκε χθες Τρίτη και σε χαιρετισμό του ο Marcin Brauhoff Αναπληρωτής Επικεφαλής Μονάδας της Γενικής Διεύθυνσης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι «η ΕΕ αναγνωρίζει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η πολιτιστική κληρονομιά στην προώθηση της ειρήνης και της δημοκρατίας, προάγοντας την ανεκτικότητα, τον διάλογο χωρίς διακρίσεις και την αμοιβαία κατανόηση».

«Αυτό είναι ιδιαίτερα επίκαιρο σε σχέση με την Κύπρο, όπου η αποκατάσταση και η συντήρηση αυτών των μνημείων αποτελεί εργαλείο συμφιλίωσης και κοινωνικής συνοχής που φέρνει τις κοινότητες και πάλι κοντά, όπως συμβαίνει εδώ σήμερα» είπε.

Εξάλλου ο Philippe Baudin, Ανώτερος Υπεύθυνος Πολιτικών Υποθέσεων της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ/Κύπρος, είπε πως «το σημερινό επίτευγμα δεν θα συμβάλει μόνο στην περαιτέρω εδραίωση των Λευκάρων ως σημαντική τοποθεσία για τον τουρισμό πολιτιστικής κληρονομιάς».

Στέλνει επίσης, πρόσθεσε, «ένα αισθητό και θετικό μήνυμα στο υπόλοιπο νησί και πέραν αυτού», σημειώνοντας παράλληλα ότι «η αποκατάσταση πλήθους μνημείων από την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά (ΤΕΠΚ) συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης και ενός πνεύματος ειρηνικότητας σε όλο το νησί».

Είπε ακόμα ότι «το έργο της ΤΕΠΚ δεν πραγματοποιείται αυτόνομα, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του έργου που επιτελούν και οι 12 Τεχνικές Επιτροπές που έχουν συσταθεί από τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες και εργάζονται ενεργά υπό την αιγίδα της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ».

Εξάλλου ο Jakhongir Khaydarov, Επικεφαλής του UNDP Κύπρου ανέφερε πως «η επιτυχής ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του τεμένους Hamidiye στα Λεύκαρα σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή στην στοχευμένη αποστολή µας να διαφυλάξουμε την ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου».

«Τιμώντας αυτό το επίτευγμα, υπογραμμίζουμε τη θεμελιώδη σημασία της τήρησης των βασικών αρχών των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε.

Ταυτόχρονα επαναβεβαίωσε «την ακλόνητη δέσμευσή μας για την προώθηση της πολιτιστικής διατήρησης ως απαραίτητου πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης, της προαγωγής της διαρκούς ειρήνης και της διασφάλισης της σταθερότητας για τις επόμενες γενιές, τόσο στην Κύπρο όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ο Σώτος Κτωρής, Ελληνοκύπριος Εκπρόσωπος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά είπε πως «η συντήρηση του τζαμιού Hamidiye στα Λεύκαρα υπογραμμίζει την προσήλωση της Τεχνικής Επιτροπής στην προσπάθεια διάσωσης των μνημείων όλων των Κοινοτήτων της Κύπρου».

«Αναδεικνύει, ταυτόχρονα, την βαθιά μας πεποίθηση ότι τα μνημεία της Κύπρου δεν θα πρέπει να αντικρίζονται ως σύμβολα διχόνοιας και αντιπαλότητας αλλά ως ανεκτίμητες και αδιάψευστες μαρτυρίες της κοινής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ως μία παρακαταθήκη που ανήκει σε όλους τους Κυπρίους», ανέφερε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «η προσπάθεια διάσωσης των μνημείων της Κύπρου, με σκοπό τη διαφύλαξή τους για τις επόμενες γενιές, συμβάλλει θετικά στην καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης, αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης μεταξύ των δύο Κοινοτήτων».

Εξάλλου ο Ali Tuncay, Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, είπε πως «οι κοινές προσπάθειες των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων εμπειρογνωμόνων για την αποκατάσταση του τεμένους Hamidiye στα Λεύκαρα και άλλων κοινών μνημείων σε όλο το νησί είναι μια ισχυρή απόδειξη των δυνατοτήτων αναμόρφωσης που προσφέρει η συνεργασία προς αμοιβαίο όφελος τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και των Ελληνοκυπρίων».

Ανέφερε ακόμα ότι «σε ένα νησί και σε μια περιοχή όπου οι ιστορικές αφηγήσεις ήταν συχνά φορτισμένες με εντάσεις και δεινά, αυτή η κοινή προσπάθεια όχι μόνο δίνει νέα πνοή στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και προάγει την εμπιστοσύνη, την κατανόηση και την αυτοπεποίθηση μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων. Επιπλέον, αυτή η κοινή προσπάθεια δεν αποκαθιστά μόνο τις υλικές κατασκευές, αλλά σπέρνει σπόρους καλής θέλησης και αμοιβαίου σεβασμού που ξεπερνούν τις πέτρες των μνημείων» σημείωσε.

Με την ολοκλήρωση της τελετής φυτεύτηκαν δέντρα για να σηματοδοτήσουν την αποπεράτωση του τεμένους Hamidiye.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το Τέμενος Hamidiye στα Λεύκαρα, που χρονολογείται από την πρώιμη εποχή της Οθωμανικής περιόδου στην Κύπρο, έχει ιστορική και αρχιτεκτονική σημασία. Ιστορικά στοιχεία αναφέρουν ότι το αρχικό τέμενος ανεγέρθηκε μεταξύ του 1835 και του 1883. Στη συνέχεια, κατεδαφίστηκε μετά το 1897, ανοίγοντας το δρόμο για την κατασκευή του σημερινού κτίσματος».

Ο οκταγωνικός μιναρές αποτελεί σύγχρονη προσθήκη. Αντιπροσωπεύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός κυπριακού παραδοσιακού αρχιτεκτονικού ύφους, το τέμενος διαθέτει κλειστή αυλή που περιβάλλεται από χαμηλό τοίχο, ο οποίος πλαισιώνεται από μεταλλική περίφραξη. Ο χώρος προσευχής, που κάποτε διέθετε δύο καμάρες, χρησιμεύει ως κεντρικός χώρος λατρείας, με στέγη που υποστηρίζεται από δύο εκτεταμένες καμάρες, ενώ το εντυπωσιακό μέγεθος του τεμένους και η επιβλητική αίθουσα προσευχής υπογραμμίζουν τον σχεδιασμό του για σκοπούς κοινοτικής λατρείας.

Σημειώνεται ότι «οι εκτεταμένες προσπάθειες συντήρησης που αναλήφθηκαν στο τέμενος Hamidiye περιέλαβαν διάφορες καίριες παρεμβάσεις, εξασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη δομική ακεραιότητα, την ταυτότητα και την πολιτιστική σημασία του τεμένους».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο κύριος χρηματοδότης του έργου της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (περίπου το 72% του προϋπολογισμού της).

Από το 2011, η ΕΕ έχει χορηγήσει 27,5 εκατομμύρια ευρώ στην ΤΕΠΚ, η οποία έχει αποκαταστήσει, συντηρήσει ή προστατεύσει φυσικώς περισσότερους από 150 χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρη την Κύπρο.

Η ΤΕΠΚ λαμβάνει επί του παρόντος 2,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ενίσχυση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »