Υγεία

Παιδικές ιώσεις: Εκτοξεύθηκαν τα περιστατικά κοξάκι και γαστρεντερίτιδας

Πηγή: alphanews.live

Ιώσεις, εποχική γρίπη και κορωνοϊός αφήνουν πολλά παιδιά στο σπίτι με τον παιδίατρο Παναγιώτη Γιάγκου να δηλώνει πως οι δυο κύριες ιώσεις που ταλαιπωρούν είναι ο ιός “κοξάκι” και η γαστρεντερίτιδα.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση για τον ιό κοξάκι, εξήγησε πως για μια απλή ίωση που εμφανίζει εξανθήματα.

“Αφορά κυρίως μικρά παιδάκια προσχολικής ηλικίας. Πολλές φορές μπορεί να κάνει πυρετό, αυτό που μας απασχολεί είναι πως μπορεί να παρουσιάσει ανορεξία και αυτό οφείλεται στις άφθες που παρουσιάζονται στο στόμα”, σημείωνοντας πως ο ιός δεν αφήνει μόνιμη ανοσία.

Όσο για την έξαρση σε περιστατικά γαστρεντερίτιδας ο Δρ. Γιάγκου συνέστησε στους γονείς να ακολουθήσουν τις ενδεδειγμένες οδηγίες.

“Αν εφαρμόσουμε κάποια απλά μέτρα, όπως αποχή από υγρά για μια ώρα και σιγά σιγά ηλεκτρολυτικό διάλυμμα μπορεί να γλυτώσουμε μια εισαγωγή”.

Πρόσθεσε πως για τις δυο αυτές ιώσεις δεν υπάρχει ειδική θεραπεία.

“Είναι μόνο συντηρητικά μέτρα. Φροντίζουμε τα παδιά να παίρνουν αντιπυρετικά ή παυσίπονα όποτε χρειάζονται, να είναι αρκετά ενυδατωμένα και να τρώνε όσο γίνεται καλά”.

Όσο για τα παιδιά που θα “θωρακιστούν” κατά της γρίπης ο Δρ. Γιάγκου εξήγησε πως όσα λάβουν για πρώτη φορά το αντιγριπικό εμβόλιο θα είναι σε δυο δόσεις ενώ την επόμενη σεζόν θα είναι μια δόση.

“Φέτος αναμένεται η χρονιά να είναι δύσκολη, δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για Lockdown και λόγω της αυξημένης κινητικότητας, ιδιαίτερα για τις ηλικίες που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό, ίσως να είναι καλό να έχουμε το εμβόλιο της γρίπης για να εμποδίσουμε δυο ταυτόχρονες επιδημίες μαζί. Δεν ξέρουμε ακόμη πως θα συμπεριφερθεί ένας οργανισμός εάν έχει και τις δυο ιώσεις μαζί”.

Σχετικά νέα

X
Translate »