CoronaVirus

Παγκύπριες Εξετάσεις: Με rapid test οι υποψήφιοι

Πηγή: philenews.com

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη, θα προωθήσει το υπουργείο Παιδείας την πρόταση του που αφορά στους σχεδιασμούς του για τη διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων, εν μέσω πανδημίας.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», λόγω της απουσίας του αρμόδιου υπουργού Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος έχει νοσήσει με κορωνοϊό, την πρόταση αναμένεται να καταθέσει και να παρουσιάσει εκ μέρους του, ο υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής.

Αναφορικά με το τι περιλαμβάνει η εν λόγω πρόταση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στους ειδικούς χώρους στους οποίους θα εξεταστούν οι υποψήφιοι, οι οποίοι θα είναι θετικά περιστατικά κορωνοϊού. Σημειώνεται επίσης, ότι οι υποψήφιοι που θα είναι κατά την περίοδο των Παγκύπριων Εξετάσεων, στενές επαφές κρουσμάτων κορωνοϊού, θα εξετάζονται και αυτοί σε ειδικούς χώρους, οι οποίοι ξεκαθαρίζεται ότι θα είναι ξεχωριστοί από τους χώρους που θα είναι οι υποψήφιοι με κορωνοϊό.

Επιπρόσθετα, το Υπουργικό Συμβούλιο θα ενημερωθεί κι επισήμως πως οι υποψήφιοι θα προσκομίζουν rapid test. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτό το σημείο, ενδεχομένως να πρέπει να εξευρεθεί φόρμουλα για το πού θα επιδεικνύονται τα τεστ από τους μαθητές – υποψήφιους.

Στην πρόταση του υπουργείου Παιδείας ξεκαθαρίζεται ότι η παρουσία νοσηλευτικού προσωπικού στις περιπτώσεις των εξετάσεων των υποψηφίων που θα είναι κρούσματα κορωνοϊού και στενές επαφές, είναι απαραίτητη. Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζεται ότι εδώ και αρκετές μέρες το υπουργείο Παιδείας ξεκαθάρισε πως οι εκπαιδευτικοί που θα έχουν τον ρόλο επιτηρητή στους χώρους όπου θα εξετάζονται υποψήφιοι θετικοί στον κορωνοϊό και υποψήφιοι στενές επαφές κρουσμάτων, θα επιτηρούν από απόσταση και δεν θα διατρέξουν κανένα κίνδυνο.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς αυτής της συγκεκριμένης ομάδας επιτηρητών –κάτι που το υπουργείο Παιδείας βλέπει ιδιαίτερα ζεστά- όπως πληροφορούμαστε υπάρχει περίπτωση να μη χρειαστεί, καθώς μέχρι τη μέρα έναρξης των Παγκύπριων Εξετάσεων στις 21 Μαΐου, το εμβολιαστικό πρόγραμμα ανά ηλικιακές ομάδες, αναμένεται να προχωρήσει και να καλύψει και αυτούς τους εκπαιδευτικούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Παιδείας, πέραν από τις Παγκύπριες Εξετάσεις, ετοιμάζει και υγειονομικό πλάνο και για τις εξετάσεις τετραμήνου, οι οποίες αρχίζουν στις 24 Μαΐου, για τους μαθητές της Α’ και Β’ τάξης Λυκείων και Τεχνικών Σχολών. Στόχος και σε αυτή την περίπτωση εξετάσεων, είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η υγεία, τόσο των μαθητών που θα παρακαθήσουν σε αυτές, όσο και των εκπαιδευτικών τους.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μερικές μέρες έχουν γνωστοποιηθεί και αναρτηθεί τα προγράμματα και η εξεταστέα ύλη και για τις δύο εξεταστικές διαδικασίες (Παγκύπριες Εξετάσεις και εξετάσεις τετραμήνων), ενώ για τις Παγκύπριες έχουν ήδη δοθεί οδηγίες καθώς και σχετικές νομοθεσίες, οι οποίες τις διέπουν, στις διευθύνσεις των σχολείων. Σκοπός είναι ο πιο έγκαιρος και ο καλύτερος δυνατός προγραμματισμός σε κάθε σχολείο, το οποίο θα λειτουργήσει ως εξεταστικό κέντρο.

Ξεκαθαρίζει το σκηνικό στα Γυμνάσια

Σε μία άλλη εξέλιξη, φαίνεται να ξεκαθαρίζει σιγά–σιγά το σκηνικό για τα Γυμνάσια και συγκεκριμένα, για το θα ισχύσει με την αξιολόγηση των παιδιών. Αρμόδια πηγή του υπουργείου Παιδείας ανέφερε στον «Φ» ότι δεν θα διεξαχθούν οι τελικές εξετάσεις στις περιπτώσεις των μαθητών των Γυμνασίων, μετά και από την ιδιάζουσα σχολική χρονιά που είχαν, καθώς για τρεισήμισι μήνες βρίσκονταν στο σπίτι και παρακολουθούσαν τηλεκπαίδευση. Υπενθυμίζεται ότι ο «Φ» έγραψε προσφάτως για το σενάριο αυτό, το οποίο «ψηνόταν» από το υπουργείο, σε μία προσπάθεια να διευκολυνθούν τα παιδιά. Ωστόσο, η μη διεξαγωγή εξετάσεων δεν σημαίνει και μη αξιολόγηση των μαθητών. Σχολεία και εκπαιδευτικοί θα λάβουν οδηγίες για εφαρμογή εναλλακτικών τρόπων αξιολόγησης από τους οποίους θα προκύψουν οι βαθμοί. Στους εναλλακτικούς αυτούς τρόπους περιλαμβάνονται και τα διαγωνίσματα.

Σχετικά νέα

X
Translate »