Βουλευτόμετρο

Π. Αλαμπρίτης: Ανάγκη για Πανεπιστημιακή σχολή στη Λάρνακα

Δήλωση Βουλευτή κ. Πρόδρομου Αλαμπρίτη μετά την Επιτροπή Παιδείας.

Στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, είχαμε μια πρώτη ενημέρωση και συζήτηση για τους προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ. Εκφράζουμε την εκτίμηση και την περηφάνια μας για το έργο και τη δράση των πανεπιστημίων μας. Για την προσέλκυση μεγάλων κονδυλίων μέσω ευρωπαϊκών και ερευνητικών προγραμμάτων, για την ποιότητα των πτυχίων τους αλλά κυρίως για την κατάρτιση και την ποιότητα των αποφοίτων τους. Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για τη θέση των πανεπιστημίων στις κατατάξεις των διεθνών δεικτών.

Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη έθεσαν τις απόψεις και προβληματισμούς τους για πρόνοιες των προϋπολογισμών αλλά και για λάθος χειρισμούς του παρελθόντος που δεν πρέπει να επαναληφθούν. Η επένδυση μας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να στοχεύει:

1. Στην ανάγκη για συμμετοχή, απορρόφηση και εκπόνηση προγραμμάτων και άντληση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης ώστε να συμβάλλουν στην έρευνα και την καινοτομία, στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας αλλά και στη γενικότερη ανάπτυξη του τόπου μας.

2. Στη διασύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις.

3. Στην προαγωγή της αριστείας.

4. Στην επέκταση και ανάπτυξη των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημίων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

5. Στην ανάγκη για Πανεπιστημιακή σχολή την οποία δικαιούται εδώ και χρόνια η Λάρνακα.

Ως Πολιτεία έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε δράσεις και πολιτικές που θα αναβαθμίσουν τα πανεπιστήμιά μας και την ποιότητα των πτυχίων τους. Αυτοί πρέπει να είναι οι στόχοι μας στα θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης, οι οποίοι θα επιφέρουν θετικό αντίκτυπο στη χώρας μας.

Για την πανεπιστημιακή σχολή στη Λάρνακα, είναι αίτημα της πόλης, της Επαρχίας, όλων των φορέων της πόλης το οποίο δικαιούται η Λάρνακα και με λύπη μας έχουμε παρατηρήσει ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε ένα μεγάλο πισωγύρισμα. Καλέσαμε, κάλεσα και εγώ προσωπικά το Πανεπιστήμιο Κύπρου να μας αναφέρει αν είναι στους στόχους του να λειτουργήσει πανεπιστημιακή σχολή στη Λάρνακα.

Με ικανοποίηση μπορώ να πω ότι ακούστηκε μια πρόθεση του ΤΕΠΑΚ, αρχική πρόθεση, για ίδρυση νέων τμημάτων, νέων προγραμμάτων και θα δούμε σε επόμενη συνεδρία αυτή την εξαγγελία, σε άλλη επαρχία στην οποία δεν υπάρχει κρατικό πανεπιστήμιο. Τονίζω άλλη μια φορά ότι η πόλη και η επαρχία της Λάρνακας δικαιούται πανεπιστημιακή σχολή και θα τη διεκδικήσουμε.

Σχετικά νέα

X
Translate »