Γενική Επικαιρότητα

Ορκίστηκαν οι νέοι στρατονόμοι – Εντυπωσιακές εικόνες

Η ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας και αποτρεπτικής δυνατότητας της Εθνικής Φρουράς είναι «βασική προτεραιότητα», είπε την Παρασκευή ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης στην τελετή αποφοίτησης των στρατονόμων της 2022 ΕΣΣΟ στο στρατόπεδο «Ηλία Παπακυριακού», στην Αθαλάσσα σημειώνοντας ότι, για φέτος, ο προϋπολογισμός βρίσκεται στο υψηλότερο οικονομικό επίπεδο των τελευταίων 20 χρόνων.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Πετρίδης είπε ότι διάγουμε μια περίοδο «γεμάτη προκλήσεις και εντάσεις» στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με την Τουρκία να έχει επιδοθεί «σ’ ένα κρεσέντο προκλητικών ενεργειών που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ειρήνη».

Ως Υπουργείο Άμυνας, πρόσθεσε, έχουν θέσει ως «βασική προτεραιότητα» την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας και αποτρεπτικής δυνατότητας της Εθνικής Φρουράς. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με το ΓΕΕΦ υλοποιείται σταδιακά, σε μια συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης της Εθνικής Φρουράς έναντι απειλών που προέρχονται από τη ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα, πρόσθεσε.

«Η πρόθεσή μας αυτή επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι δαπάνες για την άμυνα.  Για φέτος ο προϋπολογισμός βρίσκεται στο υψηλότερο οικονομικό επίπεδο των τελευταίων 20 χρόνων», είπε ο κ. Πετρίδης.

Πρόσθεσε ότι, πέρα απ’ την αναβάθμισή των δυνατοτήτων της ΕΦ, έχουν ταυτόχρονα ενισχύσει την εξωστρέφεια της αμυντικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Προς αυτή την κατεύθυνση αναπτύξαμε διμερείς και τριμερείς συνεργασίες στους τομείς άμυνας και ασφάλειας με 16 περιφερειακές και ευρωπαϊκές χώρες, τετραμερή συνεργασία με  Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία, αλλά και συνεργασίες με άλλους σημαντικούς δρώντες στην περιοχή, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία,» πρόσθεσε.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης, στο «όραμα αφενός να διαδραματίσουμε ουσιαστικότερο ρόλο στις προσπάθειες δημιουργίας συνθηκών συνεργασίας, ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αφετέρου να καταστήσουμε την ανατολική Μεσόγειο περιοχή ενδιαφέροντος για την ΕΕ».

Για την επίτευξη αυτού του οράματος, είπε, η Εθνική Φρουρά θα συνεχίσει να ενισχύεται και να εκσυγχρονίζεται, έτσι ώστε να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα και να ανταποκρίνεται επιτυχώς στις ανάγκες και στις σύγχρονες προκλήσεις. Αυτή η προσπάθεια είναι συλλογική και απαιτεί τη συνεργασία και συνεισφορά όλων, πρόσθεσε.

Ο κ. Πετρίδης συνεχάρη τους απόφοιτους στρατονόμους, σημειώνοντας ότι, εκ της αποστολής τους, οφείλουν να αποτελούν «υπόδειγμα πειθαρχημένου και υπεύθυνου στρατιώτη».

Σχετικά νέα

X
Translate »