Πολιτιστικά

Ολοκληρώθηκαν οι Λογοτεχνικές Βραδιές στην Αποβάθρα της πόλης μας

Γλυκαίνει ο Αύγουστος κάθε φορά που του χαρίζουμε ένα κομμάτι από την αλήθεια μας. Γλυκαίνει και η ζωή μας όταν συναντιόμαστε στις παρέες, όταν μοιραζόμαστε την τέχνη μας ελεύθερα, άδολα. Λίγο τα φεγγάρια του, λίγο η αλμύρα του, λίγο οι μνήμες που κουβαλά, μεταμορφώνουν τον Αύγουστο, σε μήνα- ποιητή! Και πώς να μην μας γοητεύει; Μήνας διακοπών, μια στάση για αναστοχασμό κι ενδοσκόπηση. Μια ανάπαυλα για να γεμίσουμε με φως και ζεστασιά την ψυχή μας, να αντέξουμε το παρακάτω.

Με αυτή τη διάθεση οργανώσαμε και φέτος τις λογοτεχνικές συνάξεις στην αποβάθρα. Ποίηση, πεζογραφία και μελωδίες στο πιάνο, αλλά και ζεστές φωνές, βλέμματα φωτεινά, λόγια γλυκόπικρα, αγαπητικά, χειραψίες. Αγκαλιές φίλων που συναντιούνται ξανά, κάτω από τον αυγουστιάτικο έναστρο θολό, με το χλωμό φως της πανσελήνου να ασημοκαπνίζει τα πρόσωπα και το τραγούδι της θάλασσας να συνοδεύει τις αναγνώσεις και τις απαγγελίες.

May be an image of 23 people, people standing and outdoors

Συναντήσεις λογοτεχνικές, πλημμυρισμένες με ανθρώπους ανοικτούς στον άλλο άνθρωπο. Λογοτέχνες με διαφορετικές φωνές, ένα υπέροχο μωσαϊκό, μια αρμονική σύζευξη των πολιτισμών. Τριάντα δύο λογοτέχνες από Κύπρο, Ελλάδα, Γερμανία, Λευκορωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Συρία-Λίβανο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Αυστραλία, ένωσαν τις φωνές τους, αποδεικνύοντας πόσο εύκολα μπορεί η λογοτεχνία να μιλήσει την παγκόσμια γλώσσα της τέχνης και του αλληλοσεβασμού. Και οι θεατές, ένα πλήθος ωραίων ανθρώπων που ήρθαν από όλες τις μεριές του νησιού για να απολαύσουν όσα η λογοτεχνία μπορεί να χαρίσει απλόχερα σε όσους την τιμούν.

Αυτά ζήσαμε στην όμορφη ιστορική αποβάθρα της μαρίνας της Λάρνακας, στις 12 και στις 26 του φετινού Αυγούστου. Τις «Λογοτεχνικές Βραδιές στην Αποβάθρα», διοργάνωσαν ο Δήμος Λάρνακας και η Πολιτιστική Κίνηση Λάρνακας, ΦΙΛΟΠΟΛ. Συμμετείχαν οι ποιητές, ποιήτριες και πεζογράφοι:
Δημήτρης Αλεξόπουλος, Σωκράτης Αντωνιάδης, Erini Loucaides, Μαριάννα Γαλίδη, Reem Maghribi, Παναγιώτης Θεοδώρου, Φροσούλα Κολοσιάτου, Δέσποινα Κωνσταντίνου, Lisa Suhair Majaj, Ευφροσύνη Μαντά Λαζάρου, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Constantia Manoli, Ανδρέας Τιμόθεου, Μαρία Χριστοδούλου, Zoe Piponides, Άντα Αντρέου, Αναστασία Γαϊτάνου, Αλεξάνδρα Γαλανού, Δημήτριος Γκόγκας, Joern Lange, Κώστας Κατσώνης, Λίλη Μιχαηλίδου, Παναγιώτης Νικολαΐδης, Annetta Benzar, Ιωάννα Παπαντωνίου, Ελένη Ρίμπα, Ανδριανή Σουρή, Ηλίας Τσαγκάς, Ευαγγελία Χαραλάμπους, Γιώργος Χριστοδουλίδης, Daniel Plaket.

Ευχαριστίες από καρδιάς στους λογοτέχνες που αποδέχτηκαν την πρόσκληση μας και μοιράστηκαν με τους φίλους και τις φίλες της λογοτεχνίας και του πολιτισμού την τέχνη τους.

Ευχαριστίες στον Δήμο Λάρνακας και ιδιαίτερα στον διευθυντή των πολιτιστικών υπηρεσιών Άκη Ιωάννου, για την συνδιοργάνωση των εκδηλώσεων, στις λειτουργούς Ουτίνε Ιακώβου και Γεωργία Συμεού για τη συνεχή υποστήριξη και στην πιανίστρια Σοφία Πούρτζιη για την άψογη συνεργασία.

Ευχαριστίες στον Δρ Ιωσήφ Χατζηκυριάκο, διευθυντή του Ιδρύματος Φ. Σταυρίδη που ανέγνωσε ποίηση του Κυριάκου Κύπαρη και του Φοίβου Σταυρίδη αλλά και στον Λούη Περεντό για το ποίημα του που μας απέστειλε και το οποίο ανέγνωσε η Αθηνά Τέμβριου. Αναγνώστηκε επίσης ποίηση του αείμνηστου Λεύκιου Ζαφειρίου.

Τέλος, θερμές ευχαριστίες στην καθηγήτρια αγγλικής λογοτεχνίας, ποιήτρια Αθηνά Τέμβριου, για την γόνιμη και δημιουργική συνεργασία μας, στην οργάνωση, το συντονισμό και την παρουσίαση αλλά και για τη συμβολή της στην επιτυχία των φετινών λογοτεχνικών εκδηλώσεων.

Η λογοτεχνία ενώνει τους ανθρώπους, είναι αισθητική και ηθική απόλαυση, είναι το καταφύγιο που ζητάμε, είναι ελευθερία και έκφραση ζωής. Μέσα της όλοι ανεξαίρετα χωράμε χωρίς αποκλεισμούς και λογοκρισίες. Και η Λάρνακα, μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης, ένα πολυπολιτισμικό σταυροδρόμι στις γειτονιές του κόσμου, συνεχίζει σταθερά να καταγράφει την πορεία της στον παγκόσμιο πολιτιστικό, ποιητικό και λογοτεχνικό χάρτη, αγκαλιάζοντας με σεβασμό τους ανθρώπους που φιλοξενεί.

Αγγέλα Καϊμακλιώτη,

Πρόεδρος της Πολιτιστικής Κίνησης Λάρνακας,

ΦΙΛΟΠΟΛ

Αύγουστος 2022

Σχετικά νέα

X
Translate »